Antena Căutare

UPDATE! Protestatarii au invins. Ministrul promite plata stimulentelor incepand de luni

Negocierile dintre reprezentantii ministerului de Finante si cei ai angajatilor au ajuns la final. Dupa ce angajatii ministerului au respins oferta de a primi stimulente numai pentru luna august, Gheorghe Ialomitianu a fost de acord cu acordarea stimulentelor si pentru luna septembrie. Sute de angajati ai ministrului au facut noapte alba pe holurile institutiei, in speranta ca vor obtine salarii decente. Proteste au avut loc la Bihor, Giurgiu, Arges, Dambovita, Gorj, Arad, Alba, Constanta, Timis, Buzau, Iasi, Prahova, Galati, Neamt si Cluj. In acest moment, in Bucuresti, aproximativ 200 de persoane protesteaza in minister.

UPDATE 16:30 Fondul de stimulente pentru angajatii din Finante va ramane la nivelul de 1,5 ori salariul, dar va fi mai mic cu 25% ca urmare a scaderii salariilor, a declarat liderul Sed Lex, Vasile Marica.

UPDATE 16:10
Ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu, a anuntat, joi, la sediul ministerului, ca plata stimulentelor va fi deblocata, prin analiza de catre o comisie formata din sindicate si minister.

UPDATE 15:55
Negocierile dintre reprezentantii ministerului de Finante si cei ai angajatilor au ajuns la final. Dupa ce angajatii ministerului Finantelor au respins oferta de a primi stimulente numai pentru luna august, Gheorghe Ialomitianu a fost de acord cu acordarea stimulentelor si pentru luna septembrie.

UPDATE 15.25:
Angajatii din Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) s-au solidarizat cei de la Finante si protesteaza cu banderole tricolore pe brate, nemultumiti de reducerea salariilor cu 25%.

UPDATE 15.05: Protestatarii de la Ministerul Educatiei au intrat, fara a avea autorizatie, in interiorul institutiei. Dupa ce au asteptat ore intregi sa discute cu un reprezentant al ministerului, oamenii au profitat de un moment de neatentie al paznicilor si au intrat in cladire. 8 protestatari au ajuns in interiorul ministerului si solicita sa vorbeasca cu ministrul.

UPDATE 14.15:
Confederatia Cartel Alfa i-a indemnat pe toti bugetarii sa opreasca voluntar lucrul in toate sectoarele. Cartel Alfa solicita Guvernului sa-si respecte obligatiile catre angajati, sa decida de urgenta plata stimulentelor salariale si sa renunte la masura reducerii salariilor cu 25 %.

UPDATE 13:35 Protestatarii de la Ministerul de Finante au cantat "Hora Unirii", ca un semn al solidaritatii celor ale caror salarii au fost drastic taiate. "Vrem ministru curajos", "Nu ne mai mintiti" au fost scandarile preferate de protestatari.

UPDATE 13:05
Ministrul de Finante: Angajatii care nu sunt la serviciu nu vor fi platiti. Vezi aici declaratia completa a lui Gheorghe Ialomitianu, dupa discutia cu Emil Boc!

UPDATE 12:45
O angajata de la Finante a lesinat in timpul protestelor. Echipa de medici aflata la locul mitingului a intervenit imediat si i-a acordat primul ajutor.




UPDATE 12:31 Dascalii, politistii si functionarii publici au declarat si ei ca sunt gata sa isi spuna si ei nemultumirile in fata guvernantilor. Si sindicatele din Educatie ii sustin pe angajatii ministerului de Finante.


UPDATE 12:15 Angajatii de la Casele de Asigurari de Sanatate si Posta au decis sa se solidarizeze cu actiunea de protest a salariatilor de la Finante.


UPDATE 11:50 Marica: "I-am spus lui Boc despre situatia de la Finante si ne-a spus sa lasam balivernele"



UPDATE 11:05:
Peste 60 de angajati ai Casei de Pensii Cluj au declansat un protest spontan in curtea institutiei, nemultumiti de grila de salarizare existenta si de faptul ca nu si-au primit stimulentele lunare.

UPDATE 10:49: Angajatii Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca din Bucuresti (ANOFM) au hotarat, joi dimineata, sa se alature sindicalistilor de la Finante si sa protesteze fata de taierea stimulentelor.

UPDATE 10:20:
Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, si presedintele ANAF, Sorin Blejnar, au ajuns la Guvern pentru a avea o noua discutie cu premierul Emil Boc despre protestele angajatilor pentru neplata stimulentelor.

VEZI PAREREA LUI MIRCEA BADEA DESPRE PROTESTUL DE LA FINANTE!



UPDATE 9:55
O noua runda de negocieri intre ministru Ialomitianu si sindicalistii din Finante se va desfasura la ora 12.30.

UPDATE 9:50 Ministrul Gheorghe Ialomitianu a parasit sediul Finantelor. Protestatarii au scandat impotriva sefului de la FInante si i-au cerut demisia.

Ministrul insa s-a incuiat inauntru si-a mai iesit doar flancat de SPP-isti. Abia dupa miezul noptii s-a intors la negocieri. Insa. discutiile n-au dus la nicio concluzie. Ministrul Gheorghe Ialomitianu le-a spus liderilor de sindicat ca stimulentele pe care le vor inapoi se vor acorda numai celor care obtin performante la locul de munca.

Asa ca, la ora noua seara, ministrul finantelor a fost nevoit sa se incuie din nou la el in birou. N-a avut curaj sa strabata multimea infuriata de saracia in care se zbate. Dupa ce li s-au redus salariile cu un sfert, in vara, angajatii Ministerului de Finante au mai ramas si fara sporuri. De doua luni se duc acasa cu cateva sute de lei.

Stimulentele care se adaugau la salariile angajatilor Ministerului de Finante erau calculate in functie de incasarile suplimentare la bugetul de stat si insemnau inca un salariu pentru fiecare angajat. O suma importanta, avind in vedere ca 4% dintre angajati primesc in ziua de salariu circa 300 de lei. Iar 99% incaseaza sub 1500 de lei pe luna.



Dupa inca doua ore petrecute in biroul sau, Gheorghe Ialomitianu a plecat totusi de la minister. N-a iesit in mijlocul oamenilor de unul singur, ci flancat de seful statului major general al SPP, Adrian Balan, si de catre jandarmi.

Oamenii n-aveau de gind sa plece nicaieri, mai ales ca erau sustinuti si de reprezentantii sindicalistilor din educatie si din politie.



Dupa miezul noptii, cind oamenii erau deja pregatiti pentru ore lungi de protest, in sediul ministerului si-a facut din nou aparitia ministrul Gheorghe Ialomitianu. La doua ore dupa ce a plecat escortat de jandarmi, el s-a reintors insotit de directorul ANAF, Sorin Blejnar. Aparent, mai dispusi sa negocieze. si cu idei noi.

Nici cea de-a parta runda de discutii nu a dus la nici un rezultat. Negocierile de la ministerul Finantelor s-au incheiat in jurul orei 4 dimineata. La fel cum au inceput: cu nemultumire.

Angajatii ministerului de finante si a institutiilor subordonate acestuia protesteaza de ieri, de la prinz, cind cei din Bucuresti au intrat intr-o greva spontana. Imediat ce au auzit de gestul lor, rind pe rind, colegii lor din tara au oprit si ei lucrul.

Vezi cum s-a desfasurat protestul spontan de la Finante in tara

Protestul spontan de la Finante s-a extins in toata tara... VIDEO! O cisterna plina cu combustibil a explodat in Suceava...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x