Antena Căutare

Se modifică vârsta de pensionare din iulie 2020. Ghid de informații utile pentru femei și bărbați

În prezent, vârsta standard de pensionare în cazul femeilor este de 59 de ani. Aceasta va crește treptat până la 63 de ani, până în 2028. Stagiul de cotizare, ce este de 32 de ani în momentan, va ajunge la 34 de ani.

Se modifică vârsta de pensionare din iulie 2020. Ghid de informații utile pentru femei și bărbați
Se modifică vârsta de pensionare din iulie 2020. Ghid de informații utile pentru femei și bărbați

În articol vei afla următoarele informații:

1. Despre schimbarea vârstei de pensionare în România

2. Despre reducerea vârstei de pensionare pentru femei și bărbați

3. Cum se calculează pensiile

4. Calculatorul vârstei de pensionare

5. Cum te poți pensiona anticipat în 2020

1.Vârsta de pensioanre se schimbă în România

În ceea ce-i privește pe bărbați, vârsta standard de pensionare este de 63 de ani, iar stagiul de cotizare de 34 de ani.

CNAS spune că, atât în cazul bărbaților, cât și în cazul femeilor, se stabilește pensia pentru limita de vârstă în condițiile unui stagiu de cotizare de minimum 15 ani.

2.Se poate reduce vârsta de pensionare, la cerere: ce femei pot beneficia

Femeile care au născut și au educat până la vârsta de opt ani cinci și mai mulți copii pot beneficia de reduceri ale vârstei standard de pensionare. Se pot pensiona cu trei ani înainte de vârsta standard.

Mai sunt vizați de excepții și cei care au lucrat în condiții speciale de muncă. Ei pot ieși mai devreme la pensie.

3. Cum se calculează pensiile?

În sistemul public de pensii, cuantumul pensiei pentru limită de vârstă se calculează în baza stagiului de cotizare realizat pe parcursul activității de muncă a solicitantului și a veniturilor care au cosntituit baza de calcul pentru contribuțiile de asigurări sociale.

Potrivit CNAS, la stabilirea pensiei nu se mai prezintă certificatele de salariu de la activitățile realizate până pe 1 ianuarie 1999, pensia calculându-se doar în baza venitului asigurat realizat după data respectivă, reflectat în contul personal de asigurări sociale al persoanei asigurate din Registrul de stat al evidenţei individuale în sistemul public de asigurări sociale. Se ia în considerare stagiul de cotizare realizat în perioada de activitate trecută pe carnetul de muncă.

Cei care vor să beneficieze de pensie trebuie să depună cererea și actele necesare la Casa Teritorială de Asigurări Sociale de la locul de domiciliu în termen de 30 de zile de la atingerea vârstei de pensionare. Dacă cererea e depusă după cele 30 de zile, pensia pentru limită de vârstă se va acorda de la data prezentării ultimului act necesar.

4. Calculatorul vârstei de pensionare

Vârsta de pensionare poate fi verificată pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice de către fiecare persoană care trebuie să introducă în casete data naşterii şi să bifeze sexul.

5. Cum te poți pensiona anticipat în 2020

Anul 2020 este ultimul în care românii se vor putea pensiona anticipat fără o diminuare a cuantumului pensiei.

Din 2021, pensionarea anticipată va fi parțială adică pensionarul va primi o pensie diminuată până când va deveni pensie la limită de vârstă. În cazul femeilor, se poate cere pensionarea anticipată cu maxim cinci ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, dar cu condiția să aibă cel puțin 8 ani peste stagiul de cotizare prevăzut de lege

Consiliul Judeţean Ilfov anunţă că a alocat 14 milioane de lei din fonduri proprii pe durata pandemiei, jumătate din sum... De ce nu respectă românii măsurile care îi pot feri de îmbolnăvire? Explicația unui specialist în comunicare: "Este...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x