Românii pot ieși la pensie și cu 10 ani mai devreme. Ce condiție trebuie îndeplinită

Vârsta de pensionare se reduce pentru mulți români. Categoriile vizate de decizia Curții Constituținale vor putea ieși la pensie cu 10 sau chiar 15 ani mai devreme, în funcție perioada în care au contribuit la stagiul de cotizare.

varsta pensioanre, pensie, handicap

Vârsta de pensionare se reduce pentru mulți români. Categoriile vizate de decizia Curții Constituținale vor putea ieși la pensie cu 10 sau chiar 15 ani mai devreme, în funcție perioada în care au contribuit la stagiul de cotizare.

O decizie a Curții Constituționale aduce vești bune pentru mii de români. Persoanele cu handicap, indiferent de momentul în care l-au dobândit, vor putea ieși la pensie cu 10-15 ani mai devreme, scrie Capital.

Până acum, puteau beneficia de reducerea vârstei de pensionare doar cei care dobândiseră handicapul înainte de a se asigura la stat.

În ce condiții se poate obține reducerea vârstei de pensionare:

  • vârsta de pensionare se reduce cu 10 ani pentru asigurații cu handicap mediu, dacă au realizat stagiul complet de cotizare;
  • vârsta de pensionare se reduce cu 10 ani pentru asigurații cu handicap accentuat, dacă au realizat cel puțin doua treimi din stagiul complet de cotizare;
  • vârsta de pensionare se reduce cu 15 ani pentru asigurații cu handicap grav, dacă au realizat cel puțin o treime din stagiul de cotizare.
Ultimele știri