Antena Căutare

Vârstă de pensionare femei 2018. Cum se modifică de la 1 decembrie

Vârstă de pensionare femei 2018. Cum se modifică de la 1 decembrie 2018. Guvernul a decis vineri, 9 noiembrie, ca femeile să aibă dreptul să se pensioneze la vârsta de 65 de ani, la fel ca și bărbații, și nu neapărat la vârsta de 63 de ani, așa cum era prevăzut până în prezent. 

Vârstă de pensionare femei 2018. Cum se modifică de la 1 decembrie
varsta pensionare femei 2018

Vârstă de pensionare femei 2018. Cum se modifică de la 1 decembrie 2018. Guvernul a decis vineri, 9 noiembrie, ca femeile să aibă dreptul să se pensioneze la vârsta de 65 de ani, la fel ca și bărbații, și nu neapărat la vârsta de 63 de ani, așa cum era prevăzut până în prezent.

Vârstă de pensionare femei 2018. Curtea Constituțională a României a decis ca această modficare să aibă loc, astfel că femeile care doresc să continue activitatea după ce au împlinit vârsta de 63 de ani, o pot face. În aceste condiții, legea prevede că angajatorul nu mai are dreptul să întrerupă contractul de muncă al unei angajate, chiar dacă aceasta a împlinit vârsta standard de pensionare, adică de 63 de ani.

Vârstă de pensionare femei 2018. Ce spune legea

În Litera c) a alineatului (1) a articolului 56 se modifică și va avea următorul cuprins:

”c) la data îndeplinirii cumulative a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, pentru salariata care optează în scris pentru continuarea executării contractului individual de muncă, la vârsta de 65 de ani; la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate parțiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare; la data comunicării deciziei medicale asupra capacității de muncă în cazul invalidității de gradul I sau II.”
2. După alineatul (2) al articolului 56 se introduce un alineat nou, alin. (3), cu următorul cuprins: ”(3) Angajatorul nu poate îngrădi sau limita dreptul salariatei de a continua activitatea în condițiile prevăzute la lit. c), teza întâi.

În plus ”Angajatorul nu poate îngrădi sau limita dreptul angajatei de a continua activitatea în condițiile prevăzute la lit.c) teza întâi (citat mai sus - n.red.)", prevede proiectul.

Vârsta de pensionare femei 2018. Guvernul a adoptat proiectul de lege care prevede extinderea anilor de muncă de la vârsta de 63 de ani, la 65 de ani.

Vârstă pensionare femei 2018. Pensionare anticipată sau parțială

La polul opus, atât femeile cât și bărbații pot opta să iasă mai repede la pensie, având la dispoziție două modalități: pensia anticipată parțială și pensia anticipată. Mai jos sunt explicate deosebirile dintre cele două și care dintre ele se poate dovedi mai avantajoasă!

PENSIE ANTICIPATĂ PARȚIALĂ 2018 sau PENSIE ANTICIPATĂ 2018? Aceasta este întrebarea multor viitori pensionari. Ce diferențe există între cele două forme de pensionare și care este cea mai avantajoasă?

Între PENSIA ANTICIPATĂ PARȚIALĂ 2018 și PENSIA ANTICIPATĂ există diferențe clare prevăzute de legislația pensiilor de stat din România. Diferență esentială dintre ele are legătură cu vechimea în muncă necesară pentru a le obține.

Care e mai avantajoasă? Legislatia pensiilor de stat de la noi stabilește existența a două categorii de pensii anticipate: pensia anticipată și pensia anticipată partială. Diferența esentială dintre ele are legătură cu vechimea în muncă necesară pentru a le obține.

PENSIA ANTICIPATĂ PARȚIALĂ 2018 sau PENSIA ANTICIPATĂ 2018

Potrivit avocatnet.ro, pensia anticipată poate fi obtinută, conform Legii pensiilor de stat, cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, insă numai dacă este realizat un stagiu de cotizare cu minimum opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare.

În cazul pensiei anticipate parțiale, ea se poate obține tot cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, dar este necesară doar realizarea stagiului complet de cotizare (aici se incadrează și cei care depăsesc stagiul complet cu pană la opt ani).

Pentru pensia anticipată este nevoie de o vechime în muncă mai mare decât pentru pensia anticipată partială. DAR cuantumul pensiei anticipate parțiale este mai mic, pentru că se aplică anumite penalizări.

Vârstă-standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbati și de 63 de ani pentru femei. Stagiul minim de cotizare (adică vechimea în muncă recunoscută legal) este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, ambele indeferent de sex.

Pentru ambele categorii de pensii, la stabilirea stagiului de cotizare nu se iau în calcul anii de studii superioare sau perioadă de serviciu militar. În plus, nu se aplică nicio altă reducere a vârstei-standard de pensionare, în afară de cea de cinci ani.
La momentul îndeplinirii condițiilor de acordare a pensiei pentru limită de varstă, pensia anticipată se transformă automat în pensie pentru limită de varstă.

Citește și: PENSIE INTERNAȚIONALĂ 2018. Cum iei pensia dacă ai lucrat în străinătate. Calcule și condiții

Salariu minim net 1 decembrie. Câți bani iei în mână dacă ai studii superioare... Modificări Cod Rutier. Noi amenzi pentru șoferi și suspendarea permisului, pe baza înregistrărilor video din trafic...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x