Antena Căutare

Veste bombă pentru românii care au rate! Modul de calcul al indicelui ROBOR se schimbă radical

Ratele românilor ar urma să scadă, după o schimbare a modului de calcul al indicelui ROBOR, după cum a anunțat, vineri, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Ratele românilor ar urma să scadă, după o schimbare a modului de calcul al indicelui ROBOR, după cum a anunțat, vineri, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Ministrul Finanțelor a declarat că săptămâna viitoare actul normativ va fi modificat în Guvern, dar că se lucrează încă la document.

Potrivit ministrului, modul de calcul al indicelui ROBOR folosit pentru calculul ratelor la creditele în lei se va baza pe tranzacţiile efective şi nu pe cotaţii ca în prezent.

„După cum ştiţi, ieri am avut discuţii la Ministerul Finanţelor cu Asociaţia Română a Băncilor şi vom avea şi astăzi o discuţie pentru a discuta pe forma finală a textului de ordonanţă care să modifice OUG 114. Am avut discuţie, desigur, şi cu BNR, am trimis şi o informare la Banca Centrală Europeană, arătăm care sunt modificările pe care le aducem şi pregătim o ordonanţă de urgenţă care va fi aprobată săptămâna viitoare în Guvern. În principal, este vorba despre decuplarea ROBOR-ului de partea de taxă pe activele financiare. Acest ROBOR nou va fi calculat la tranzacţiile interbancare şi zilnice pe trimestrul anterior, e o medie aritmetică care se aplică pe trimestrul următor", a explicat Eugen Teodorovici,la Bruxelles. potrivit realitatea.net.

Aceste modificări ar urma să aibă ca efect scăderea ratelor, potrivit ministrului Finanțelor.

„Intenţia noastră este de a duce mai jos costul finanţării românilor şi este clar că este o diferenţă între ROBOR-ul bazat pe cotaţii şi cel propus pe tranzacţii, cum este cel propus în proiectul de act normativ pe care discutăm şi anume o scădere, nu pot să spun cât, pentru că este o variaţie, ştiţi foarte bine, zilnică, este o medie aritmetică, dar clar se scade, acesta este scopul nostru final", a mai spus Eugen Teodorovici.

Galaţi: Trei persoane arestate preventiv şi o a patra plasată sub control judiciar, după ce au fost prinse în flagrant c... Și-a ras tot părul de pe cap, ca să pară bolnavă. Ce va păți femeia care a strâns 10.000 de dolari, pretinzând că are ca...
Zodii care se despart pe data de 5 februarie 2023. Nativii care au probleme în dragoste
Astrele spun că sunt trei zodii care se despart pe data de 5 februarie 2023. Acești nativi s-ar...
Horoscopul zilei de 5 februarie 2023. Racii primesc vești importante. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 5 februarie 2023 anunță că nativii din zodia Rac vor avea parte de vești...
Parteneri
Beneficiile consumului de avocado. Este recomandat să îl integrezi în alimentația ta
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x