Antena Căutare

Vești proaste pentru părinți! Alocațiile copiilor au scăzut cu aproape 50%

Alocațiile vor crește, dar nu pentru toți! Autoritățile din România au tăiat drastic din cuantumul alocațiilor în cazul copiilor care au prea multe absențe la școală.

Alocațiile vor crește, dar nu pentru toți! Autoritățile din România au tăiat drastic din cuantumul alocațiilor în cazul copiilor care au prea multe absențe la școală.

În județul Vaslui, peste 400 de familii nu au mai primit alocație de susținere din partea statului deoarece copiii au avut un număr mare de absențe nemotivate la școală.

Reprezentanţii Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Vaslui au anunțat că aproximativ 500 de familii din județ, beneficiare de alocație de sprijin, au primit mai puțini bani. Este o măsură prin care autoritățile încearcă să îi forțeze pă părinți să ia măsuri prin care copiii lor să nu mai absenteze nemotivat de la ore.

„În luna august a fost suspendată plata alocaţiilor de susţinere a familiei pentru un număr de 427 de familii, suma aferentă fiind de 88.741 lei. Alocaţia pentru susţinerea familiei a fost diminuată de la plată în proporţie de 20%, respectiv 50% pentru un număr de 539 de familii cu suma de 25.716 lei. Numărul total de absenţe şcolare nemotivate transmise de Inspectoratul Şcolar Judeţean către instituţia noastră a fost de 1.869”, a declarat directorul executiv al AJPIS Vaslui, Sorin Prepeliţă.

CE ESTE ALOCAȚIA DE SPRIJIN

Alocația de sprijin se acordă separat de cea de creștere a copilului, de ea beneficiind familiile cu venituri mici. Conform legii, dacă un elev adună într-un semestru între 10 și 19 absențe nemotivate, alocația pentru susținerea familiei scade cu 20%, iar dacă lipsește 20 de ore de la școală, cuantumul alocației se înjumătățește. Dacă numărul orelor de absență este mai mare de 20, familia nu mai primește alocația de susținere, scrie evz.ro.

CRESC ALOCAȚIILE

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că alocațiile vor fi majorate în raport cu indicele de inflaţie, măsura aplicându-se de la 1 ianuarie 2020.

„Săptămâna asta, în Comisia de muncă am fost prezent la o dezbatere şi am aprobat ca alocaţiile pentru copii să fie indexate anual cu rata inflaţiei, până facem alte măsuri de majorare”, a afirmat Budăi.

Alocaţia de stat pentru copii este în cuantum de 300 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap, 150 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani şi 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap, informează Agerpres.

Mario Iorgulescu, mesaj scandalos pe internet! S-a amuzat fără rușine! „Adevărat!”... Mama Luizei Melencu: „Am fost forțată să dau probele ADN”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x