Antena Căutare

Vezi evolutia Romaniei pe perioada crizei!

Dupa ce in 2008 dadea garantii ca Romania nu va fi afectata de criza, Basescu spune acum ca greul abia incepe. In rest, Romania iese din recesiune doar din cand in cand, la tv.





La 15 septembrie 2008, economia romaneasca era tigrul Europei: leul era puternic, euro fiind cotat la 3,612 lei, bancile se intreceau in a acorda credite, politicienii vremii mareau pensiile si salariile, statul parea puternic. Romanii de-abia ce descoperisera bunastarea pe credit si toata lumea investea in case, terenuri sau macar niste amarate de plasme sau frigidere cu touchscreen.

La doi ani distanta, criza si-a lasat amprenta puternic pe economia mondiala. SUA de abia isi revin dupa ce autoritatile au pompat 3,887 trilioane de dolari. Uniunea Europeana este dezbinata, euro tremura in fata dolarului american, iar statele cu economii puternice au ajuns sa le sustina pe cele aflate aproape de faliment.

Grecia a evitat la mustata prabusirea, Spania si-a ajustat puternic deficitul, Ungaria a ajuns si ea la datorii uriase. Tigrul Europei de acum doi ani, Romania se chinuieste sa supravietuiasca din imprumuturi de la FMI, UE si de pe pietele financiare internationale. De la o crestere economica de 7,1% in 2008, economia a aterizat fortat la minus 7,1% in 2009, o prabusire de 14,2%, comparata de guvernatorul Mugur Isarescu cu un avion care pica in nas la aterizare.

Socul a fost resimtit de toata lumea: statul a ajuns inglodat in datorii, romanii se lupta cu somajul si saracia, leul s-a pabusit fata de euro cu 17,6% in doi ani, datoriile firmelor si ale populatiei au ajuns la 72 de miliarde de euro, cam cat 63% din PIB. Bancile au oprit robinetul cu bani, iar bunastarea de acum doi ani s-a transformat in restante si case scoase la licitatie de executori.

Doar puternicii zilei ne mai scot din cand in cand la televizor, fiindca in practica n-au solutii, din recesiune. Singurul program anticriza adoptat de autoritati a fost acordul cu FMI, miliardele de euro din "centura de siguranta" a presedintelui Basescu ramanand sa atarne ca o piatra de moara de gatul generatiilor viitoare, care vor trebui sa o ramburseze.

Vezi comentariul lui Mircea Badea pe marginea acestui subiect!




Citeste tot articolul in Jurnalul!

Foto: Intactimages

Taximetristii au incheiat protestul din Piata Constitutiei... Ministerul Sanatatii: Inca patru cazuri de imbolnavire cu West Nile si un deces...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x