Antena Căutare

Vezi top 100 al proprietarilor de paduri din Romania!

Universitatea Harvard este cel mai mare proprietar privat de paduri, avand aproape 26.000 de hectare. Peste 3 milioane de hectare din suprafata forestiera a tarii noastre se afla in proprietate privata, reprezentand aproape jumatate din padurile Romaniei.


Desi pare greu de crezut, exista o lista lunga a primariilor care detin zeci de mii de hectare de fond forestier. De asemenea, in Top 100 regasim si mai multe comune sau orase din tara care, pe baza unor documente istorice, au reusit sa intre in posesia padurilor detinute inainte de perioada comunista. Totusi, mosierul numarul 1 din Romania este SC Scolopax SRL, care figureaza in scriptele Ministerului Mediului ca fiind proprietara a 25.915,33 hectare de fond forestier.

De altfel, firma, detinuta prin interpusi de Universitatea Harvard, este cunoscuta ca fiind cel mai mare investitor din acest domeniu, administrand in realitate peste 35.000 hectare de padure. Cunoscuta institutie de invatamant si cercetare a intrat in Romania in 2005, cand a dat drumul investitiilor directionate catre achizitia de terenuri acoperite cu paduri. Americanii au pus bazele afacerii cu ajutorul Phemus Corpo-ration, fond controlat de Harvard Management Company.

De altfel, faimoasele universitati Harvard si Yale practica acest tip de politica de dezvoltare, sporindusi considerabil veniturile prin investitii inteligente. De curand, cele doua institutii care fac parte dintr-un fond imobiliar paneuropean au anuntat ca vor sa utilizeze 250 de milioane de euro pentru dezvoltarea unui cartier de business din Copenhaga.

Considerata cea mai bogata scoala din lume, Universitatea Harvard se poate lauda ca a pregatit cei mai mari economisti ai tuturor timpurilor. Acest lucru nu i-a asigurat insa intotdeauna succesul in afaceri, acum doi ani inregistrand o pierdere de 1,8 miliarde de dolari din plasamente „neinspirate". In Romania business -ul pare cat se poate de profitabil, societatea controlata de Harvard achizitionand nu doar paduri, ci si terenuri agricole. Anul trecut, firma a declarat o cifra de afaceri neta de 6.537.941 de lei.

Citeste articolul complet pe Saptamana financiara

Untitled stire... S-a castigat premiul de la Loto 5/40. Marele premiu la Loto 6/49, reportat...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x