Antena Căutare

Sergiu Nicolaescu, viata ca un film. Regretul etern al maestrului: ca nu a avut copii

Viata lui Sergiu Nicolaescu a fost asemenea unui scenariu de film. Un singur regret a avut maestrul: ca nu a avut copii

Sergiu Nicolaescu s-a nascut in 1930, iar pe site-ul personal, maestrul si-a povestit viata: „1930- M-am nascut pe 13 aprilie, la Tg-Jiu, in Duminica Floriilor. Sunt, deci, in zodia berbecului, zodie de foc, total nelinistita. Nu sunt superstitios, in general, dar am niste idei fixe. Sunt ambitios, perfectionist si nu renunt la un lucru pana nu reusesc sa-l fac foarte bine.”

La varsta de cinci ani, parintii sai au parasit orasul si s-au stabilit la Timisoara. Sergiu Nicolaescu a absolvit Universitatea Politehnica Bucuresti ca inginer mecanic, iar dupa absolvire a inceput sa lucreze la filmari combinate in cadrul Studioul cinematografic Alexandru Sahia, specializat in filme documentare si jurnale de actualitati. La doi ani de la absolvirea Politehnicii, mi s-a propus un post de director tehnic la un I.A.S de langa Bucuresti, devenit mai tarziu Gospodaria partidului. Intamplarea a facut sa intalnesc un coleg din Politehnica, repartizat in Cinematografie. Am facut schimb cu el si, astfel, am ajuns intr-un domeniu care, dupa multa munca, mi-a adus celebritatea”, a mai scris pe site Sergiu Nicolaescu. De la inceputul anilor ’60 a urmat ascensiunea sa in lumea filmului.

Legatura cu securitatea

In perioada comunista, Sergiu Nicolaescu a fost un apropiat al regimului Nicolae Ceausescu. A facut, in anul 1981, antecamera la dictator pentru a face o turnatorie prin care-i acuza pe Lucian Pintilie si Alexa Visarion, cum ca acestia ar face acte de anti-patriotism. Sergiu Nicolaescu a scris o nota scurta pe care a trimis-o Comitetului Central al PCR, ce era de fapt o cerere de primire in audienta. El ar fi dorit sa-i prezinte lui Nicolae Ceausescu "o serie de probleme de mare importanta pentru existenta si dezvoltarea cinematografiei nationale". Atasat cererii, exista si un rezumat al ideilor pe care domnia sa dorea sa le expuna. Ca orice persoana publica in regimul ceausist, Sergiu Nicolaescu a avut si un dosar la securitate, pe care l-a vazut in anii de dupa evenimentele din 1989.

Revolutia din ‘89

In decembrie 1989, in timpul Revolutiei, Sergiu Nicolaescu a aparut la televizor, printre primii, in dupa-amiaza caderii lui Ceausescu. E cel care a facut apelul public la capii Armatei si ai Securitatii. "Eu personal am simtit ca va cadea regimul pe data de 22, in jurul orelor 18.00, cand multimea din piata l-a respins pe Ilie Verdet si a cerut "jos comunismul" si fara comunisti. L-au fluierat si pe Ion Iliescu, pentru ca era intuneric si nu l-au recunoscut", a declarat, pentru Cronica Romana, Sergiu Nicolaescu.

Activitate politica

Dupa Revolutie, Sergiu Nicolaescu a facut parte din Frontul Salvarii Nationale. A fost timp de 18 ani senator pe listele FSN, iar apoi PDSR si PSD.

- 2008-2012-senator de Bucuresti, din partea PSD

- 2000-2004-senator de Arad, ales pe listele PDSR, ulterior PSD

- 1996-2000- senator de Vrancea, ales pe listele PDSR

- 1992- 1996 - senator de Vrancea, ales pe listele Frontului Democrat al Salvarii Nationale

- 1990 -1992 - senator de Brasov, ales pe listele FSN

A fost initiatorul Comisiei de cercetare a evenimentelor din decembrie 1989, din Senatul Romaniei. In 2004, a fost numit de Ion Iliescu membru in Colegiul National al Institutului Revolutiei Romane.

Accidentul de masina

In octombrie 2008, Sergiu Nicolaescu a fost implicat intr-un accident rutier, pe Bulevardul Ion Mihalache din Capitala. Dupa ce a incercat sa evite un partener de trafic care a virat brusc, regizorul a intrat cu masina in alte doua autoturisme oprite. Nimeni nu a fost ranit. In urma probelor luate cu aparatul etilotest, s-a constatat ca regizorul nu a consumat bauturi alcoolice.

Pentru greseala sa, Sergiu Nicolaescu a fost amendat cu 100 de lei si doua puncte de penalizare.

Femeile

Sergiu Nicolaescu a declarat la un moment dat ca nu ar putea fi cu o femeie de 40 de ani. „Imi plac cele tinere". Si, pentru a o dovedi, regizorul si-a petrecut anii de aur cu Dana Ionica, mai tanara decat el cu 47 de ani. Desi presa a speculat ca cei doi s-ar fi casatorit in mare taina in 2005, Nicolaescu a negat aceste zvonuri.

A mai fost casatorit de doua ori inainte. Divortul de prima nevasta a venit la numai trei luni dupa nunta. Cea de-a doua casnicie a durat zece ani, probabil pana cand sotia a atins varsta interzisa.

Regizorul are un mare regre si anume faptul ca nu are copii. In 2002, Nicolaescu spunea: "Pentru mine n-a existat altceva in viata decat filmul. Am reusit in film, n-am reusit in viata personala. (...) Mi-ar fi placut sa am cinci-sase copii, ma rog... n-am avut... Am o mare admiratie fata de familiile care au facut si au crescut copii"

Geo Saizescu: Fara Sergiu Nicolaescu, istoria filmului romanesc nu poate sa existe... VIDEO! ULTIMELE cuvinte ale lui Sergiu Nicolaescu: "Mai am putin de trait"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x