Antena Căutare

VIDEO! Astazi este ziua imnului national

Astazi, Romania sarbatoreste ziua imnului national. Din 1848, „Desteapta-te, romane!" a fost un cantec drag romanilor. A devenit imn national in 1990, cand a inlocuit "Trei Culori", imnul national al Romaniei din anul 1977 si pana la Revolutia din 1989.

Ideea unui imn national s-a nascut inca din 1840 in Principatele Romane, cand era cantat mai ales la festivitatile oficiale unde aparea domnitorul tarii. In anul 1881, cu prilejul incoronarii regelui Carol I, poetul Vasile Alecsandri a scris textul „Imnului regal roman". Imnul s-a cantat, in mod oficial, pentru prima data in Romania, in anul 1884, la incoronarea regelui Carol I.

Imnul regal a fost inlocuit in 1948 de "Zdrobite catuse", apoi de "Te slavim, Romanie!'' si de imnul comunist "Trei culori".

I-a luat locul dupa Revolutie "Desteapta-te, romane!", versurile si aranjamentul apartinandu-i lui Andrei Muresanu, iar Anton Pann fiind creditat ca autor al muzicii imnului. Cu toate acestea, Gheorghe Ucenescu, un dascal la primul gimnaziu romanesc brasovean, sustinea ca el este autorul muzicii.

Pe 22 decembrie 1989, in timpul revolutiei anticomuniste, "Desteapta-te romane" s-a auzit in toata tara, unindu-i pe romani impotriva dictaturii comuniste. A ajuns, astfel, can 1990 sa fie instituit, aproape de la sine, ca imn national.






Doar 12 universitati ar putea primi dreptul de a organiza doctorat... SOCANT! Si-a aruncat iubita din tren, pentru ca il insela...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x