Antena Căutare

Viscolul a facut ravagii in toata tara! Urmeaza temperaturi de pana la minus 26 de grade

S-a pornit urgia! Ninsoarea si viscolul au ingropat trei sferturi din tara in zapada. In Moldova, drumurile s-au pierdut sub nameti si localitati intregi sunt izolate de restul lumii. Sute de oameni sunt rupti de lume acolo si asteapta o mana de ajutor.

La 40 de kilometri de Botosani, viscolul a rupt orice legatura cu restul lumii pentru o localitate cu 400 de gospodarii. Cine vrea sa intre sau sa iasa din Prisacani pe timp de viscol trebuie sa strabata pe jos drumul de 4 kilometri pana la cea mai apropiata asezare. Dascalii de la scola din sat si elevii au facut azi drumul.
In casele imprastiate pe dealuri, celor care au nevoie de ajutor nu le ramane decat sa se roage. In sat sunt bolnavi care au nevoie de dializa. Oamenii nici nu indraznesc sa se gandeasca la ce se va intampla daca viscolul nu se opreste si drumul nu va fi desfundat mai repede din troiene.

Situatia este dramatica in tot estul si nord-estul tarii. Iasiul e un oras inchis. E imposibil sa circuli pe multe drumuri din Vaslui, Suceava si Neamt, judete unde sunt si localitati rupte de lume. In Braila si Galati sunt scoli inchise. Iar in Buzau, bebelusul de doua saptamani al unui preot a fost salvat cu greu azi, pentru ca drumurile pana la schitul unde se afla erau blocate. Si in afara de viscol si zapada, mai vine si gerul.

Ninge cu inversunare de aproape 30 de ore de cand s-a declarat codul galben in regiunea Moldovei. Din cauza vantului care viscoleste zapada si cu 70 de kilometri la ora, intrarile in judetele Suceava, Botosani, Iasi, Vaslui si Neamt ar putea fi inchise. Pe viscol, si echipajele de deszapezire se plang ca n-au spor, spre disperarea soferilor.

Peste 31. 000 de copii din zonele afectate de cod galben primesc zile de vacanta, inainte de termen! Din cauza ninsorii abundente si a viscolului, in noua judete din tara, 111 scoli n-au deschis azi portile.

Mai bine de jumatate din scolile inchise sunt in Braila si Galati. Alte cateva zeci de unitati de invatamant au fost inchise din cauza vremii in 6 judete din nordul si sudul Moldovei. In celalat colt al tarii, la Timis, urmarile codului galben de ninsoare si viscol a inchis 11 scoli si gradinite.

Ziua de azi va fi greu de uitat pentru cei care au avut nevoie de salvare. La manastirea Cetatuia din Buzau, s-a cerut ajutor pentru preoteasa si copilul ei nou nascut. Doua ambulante care au ajuns la pacienti s-au inzapezit in drum spre Husi. Bolnavii, doi oameni in varsta, au ajuns la spital dupa ore in care au fost tratati in masina.

Viscolul inchide drumurile si pentru traficul greu. Fara cauciucuri de iarna si lanturi, nici celelalte masini nu au ce cauta in trafic. Nici pe calea ferata nu se circula mai bine. De azi-noapte peste 150 de trenuri au avut intarzieri care au ajuns si la 180 de minute.

Infernul alb a pus stapanire si pe sudul Romaniei. S-au rasturnat tiruri pe austrada Bucuresti-Pitesti. Iar in Dolj, un microbuz cu elevi care se intorceau acasa de la scoala a ramas intepenit in nameti. Mai multe ambulante cu pacienti au ramas si ele blocate, tot in Dolj.

Chiar si utilajele de deszapezire au fost oprite de viscol, in camp. Mai multe masini s-au rasturnat aproape de intrarea in Craiova, iar cateva zeci de masini au ramas captive in troiene. Mai multe salvari au stat blocate aproape de Segarcea, iar la Salcuta, un microbuz cu elevi de scoala a stat inzapezit cateva ore. Dupa ore de stat in camp, oamenii blocati pe drumuri si-au lasat masinile si, ca sa nu inghete, au luat-o pe jos.

Cu greu au coborat de pe munte si turistii izolati de duminica la Padina, in Dambovita. echipele de interventei au ajuns la ei abia azi. 40 de oameni au scapat din cosmarul alb.

Infernul alb s-a dezlantuit azi-noapte in tot sudul-tarii. A fost urgie pe autostrada Bucuresti-Pitesti. Un tir care venea spre Bucuresti a ajuns intr-un sant, astfel incat nu s-a putut circula decat pe un singur sens.

A nins viscolit in Bucuresti si zapada s-a asternut intr-un strat gros, spre disperarea celor care s-au trezit cu nametii pe masini sau in fata casei. Ninsoarea s-a oprit, dar astazi s-a circulat cu viteza melcului. Iar in statiile de autobuz, calatorii au asteptat, nervosi, mult si bine, in zapada.

Inarmati cu lopeti, au coborat in parcari la prima ora, sa-si dezgroape masinile de sub muntii de zapada. Odata plecati din parcare, soferii au avut de infruntat coloanele uriase de pe bulevarde si troienele de pe stradutele laturalnice. Din loc in loc, au dat piept si cu politistii, pentru ca masinile lor nu erau echipate cu anvelope de iarna.

Si vestile nu sunt deloc placute pentru bucuresteni. Meteorologii anunta ca, in noaptea de joi spre vineri, se vor simti ca in Siberia, la minus 15 grade Celsius.

Daca pana acum a nins fara incetare, de maine incolo vremea va deveni geroasa. Cel mai rau va fi in noaptea de joi spre vineri, cand sunt asteptate temperaturi demne de Polul Nord, de pana la minus 26 de grade Celsius. Nici ziua nu ne vom incalzi prea mult, pentru ca temperaturile maxime raman negative in toata tara. De abia in weekend vremea se va mai incalzi usor. Asta inseamna ca zapada depusa pana acum nu se va topi in urmatoarele zile.

A inceput goana dupa brazii de Craciun... EXCLUSIV! Simtul civic, inexistent in Romania...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu Sambata, 20.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x