Vouchere de 17.000 de lei pentru paciente cu cancer la sân. Pentru ce vor fi acordate

 

Vouchere în valoare de 17.000 de lei vor fi acordate de Primăria Capitalei pacientelor cu cancer la sân pentru ca acestea să facă testele genetice recomandate de medici.

Aceste vouchere vor fi acordate potrivit unui proiect de hotărâre aprobat joi în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

Proiectul de hotărâre privind testarea genetică la cancerul de sân în stadii incipiente a fost aprobat în unanimitate, potrivit News.ro.

Programul, derulat prin Adminsitraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale (ASSMB), se va desfășura în perioada septembrie 2018 – decembrie 2019. 

Vor beneficia de voucherele pentru teste 1.000 de pacienţi (300 anul acesta şi 700 anul viitor) diagnosticaţi cu cancer de sân care au indicaţie medicală eliberată de un medic specialist oncolog privind realizarea testelor genetice.

Bugetul proiectului este de 17 milioane de lei, un voucher având valoarea de 17.000 de lei.

Beneficiarii de vouchere sunt pacienţii cu cancer de sân în stadii incipiente din Bucureşti.

„Afecţiunile oncologice ocupă locul al doilea după bolile cardio-vasculare, ca şi cauză de morbiditate şi mortalitate. Prin extrapolarea datelor obţinute din singurul registru de cancer din România, putem considera că în fiecare an sunt diagnosticate circa 700 de noi cancere mamare printre cetăţenii municipiului Bucureşti”, se arată în proiectul de hotărâre.

Potrivit Primăriei Capitalei, testele moleculare analizează biologia individuală a cancerului de sân, examinând activitatea genelor din țesutul recoltat în timpul operaţiei. Rezultatul analizei este introdus într-o formulă care furnizează un Scor de Recurenţă. Acest test este recomandat pacienților recent diagnosticaţi cu cancer mamar, care au Estrogen şi Progesteron pozitiv, în faza incipientă, precizează PMB.

Astfel, testele oferă pacienţilor şi medicilor informaţii suplimentare despre probabilitatea de reapariţie a cancerului de sân în următorii 10 ani de la momentul diagnosticului şi despre probabilitatea de răspuns la chimioterapie. Proiectul de hotărâre invocă statistici care arată că în urma testărilor genetice se pot câştiga 2,2 ani în speranţa de viaţă a pacientei dacă se realizează analiza opţiunilor de tratament.facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI