Antena Căutare

Vremea extremă din acest an pune în PERICOL producţia de vin! Care sunt cele mai afectate podgorii

Producția de vin este pusă în pericol de vremea extremă din acest an, cercetătorii vorbind chiar despre scăderi cu 30% faţă de anul trecut la recolta de struguri. Trei mari zone viticole din ţară au fost afectate de schimbările climatice.

Producția de vin este pusă în pericol de vremea extremă din acest an, cercetătorii vorbind chiar despre scăderi cu 30% faţă de anul trecut la recolta de struguri. Trei mari zone viticole din ţară au fost afectate de schimbările climatice.

Producţii mai slabe se anunţă şi la mere, pere şi gutui.

„Ploile excesive combinate cu căldură duc la întărirea dăunătorilor, se înmulţesc şi trebuie intervenit. Ar trebui ca, în următoarele săptămâni, în prima jumătate a lui august să înregistrăm mai mult soare”, a spus Victor Ciupercă, vicepreşedinte Asociaţia Producătorilor de Vinuri.

Altfel, întreaga producţie va fi în pericol, avertizează cercetătorii. Explicația este că plantele au fost „păcălite" de temperaturile mai ridicate de la începutul anului, iar gerul din luna martie le-a prins înmugurite.

„Anul 2018, comparativ cu anii precedenţi, este un an atipic. La struguri, în urma discuţiilor cu colegii din teritoriu, estimăm undeva la un 30% diminuări de producţie. Adică vom culege 750 de mii de tone de struguri, faţă de aproape 1,1 milioane, cât am avut anul trecut”, a spus Viorel Oltenacu, director Staţiunea de Cercetare Pomicolă Băneasa.

Cele mai afectate de schimbările climatice sunt podgoriile din Iaşi, Arad şi Constanţa, potrivit Academiei de Ştiinţe Agricole.

Există, însă, şi viticultori mulţumiţi. În judeţul Mehedinţi, acolo unde precipitaţiile au fost mai blânde, se aşteaptă o recoltă bogată.

La nivelul Uniunii Europene, producţia de mere, pere şi struguri va fi cea mai scăzută din ultimii 11 ani. Adică va ajunge la 10 milioane de tone, cu 20% mai puţin decât anul trecut. Totul, din cauza schimbărilor climatice, arată un raport al Departamentului de Agricultură al Statelor Unite.

VIOLENȚĂ în plină stradă! O tânără din Capitală, bătută și umilită de un bărbat şi o femeie. De la ce a pornit totul. „A... ACCIDENT rutier CUMPLIT în Buzău! Un militar a murit, iar alte trei persoane au fost grav rănite...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x