Antena Căutare

Zi importantă pentru credincioși! De Sfântul Gheorghe se ard spiritele rele! Tradiția spune să NU faci acest gest astăzi

 În ajun de Sfântul Gheorghe, într-o comună din Bistriţa-Năsăud se ard spiritele rele! Localnicii se strâng pe deal şi dau foc vreascurilor adunate din grădini după curăţenia de primăvară.

În ajun de Sfântul Gheorghe, într-o comună din Bistriţa-Năsăud se ard spiritele rele! Localnicii se strâng pe deal şi dau foc vreascurilor adunate din grădini după curăţenia de primăvară. Iar cum "Sân-George" este considerat protectorul naturii înverzite, oamenii sunt convinşi că focul le va spori recolta de anul acesta.

Lemnele trosnesc în focul uriaş, iar deasupra, fumul gros se înalţă spre cer. Rând pe rând, localnicii se adună în jurul lui. E o tradiţie păstrată cu sfinţenie în Prundu Bârgăului, în ajun de Sfântul Gheorghe.

Oamenii aruncă în flăcări tot ce au adunat din curte după curăţenia de primăvară. Se fac focuri pe dealuri, pe malurile râurilor dar şi pe terenurile agricole. Şi asta pentru că Sân-George, aşa cum i se spune în calendarul popular, este considerat un zeu al vegetaţiei, protector al naturii înverzite şi al animalelor. Astfel, vor avea parte de recolte bogate şi nu numai.

Legenda spune că nimeni nu avea voie să doarmă în această zi, deoarece se credea ca acel care incalca interdictia, avea sa fie somnoros intregul an.

Vești noi! Elevilor li se pregăteşte o surpriză. Ce se va întâmpla din toamnă!... Călătorești des cu avionul? Cum trebuie să-ți pui masca de oxigen pentru a supraviețui, în cazul unui accident. Persoane...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x