Antena Căutare

Zi specială pentru credincioşi! În calendar sunt pomenite Sfânta Muceniţă Eufimia şi Sfânta Olga

Pe 11 iulie, în calendarul creştin ortodox sunt pomenite Sfânta Mare Muceniţă Eufimia şi Sfânta Olga, împărăteasa care a pus bazele încreștinării poporului rus.

Zi specială pentru credincioşi! În calendar sunt pomenite Sfânta Muceniţă Eufimia şi Sfânta Olga
Sfânta Eufimia

Pe 11 iulie, în calendarul creştin ortodox sunt pomenite Sfânta Mare Muceniţă Eufimia şi Sfânta Olga, împărăteasa care a pus bazele încreștinării poporului rus.

Sfânta Mare Muceniță Eufimia era din Calcedon și a trăit în timpul prigoanei împotriva creștinilor dezlănțuită de împăratul Dioclețian (284-305).

Atunci când prefectul orașului, Priscus, a ordonat ca tot poporul să se adune la templul zeului Ares pentru a-i aduce ofrande, mulți dintre creștini nu s-au supus ordinului și s-au ascuns din calea păgânilor. Fiind însă descoperiți au fost aduși la judecata autorităților. Printre aceștia se afla și fecioara Eufimia, care mărturisindu-l pe Hristos a fost dată pe mâinile torționarilor.

A fost arsă, bătută cu toiege și dată spre hrană fiarelor. Sfânta a murit în mijlocul sălbăticiunilor, deși nu fusese grav rănită, fiind doar atinsă de o ursoaică la un picior.

Tot astăzi, Biserica pomenește pe Sfânta Olga, împărăteasa care a pus bazele încreștinării poporului rus. Împreună cu nepotul său, Cuviosul Vladimir, Luminătorul Rusiei, prăznuit la 15 iulie, a făcut trecerea de la Rusia păgână la cea creștină.

Sfânta Olga

Despre împărăteasa Olga se crede că s-a născut în preajma anului 890, pentru ca în 903 să devină soția prințului Igor al Kievului. În 945, prințul Igor a fost asasinat, Olga devenind regentă, întrucât fiul lor, Sviatoslav, moștenitorul tronului, era minor. Împărăteasa Olga a domnit până în 960.

În țară, împărăteasa Olga-Elena a început propovăduirea dreptei credințe în rândul supușilor săi, dar eforturile sale au rămas fără rezultat. Din familia imperială, doar nepotul său, Vladimir, avea să primească botezul creștin. Împărăteasa Olga a trecut la cele veșnice, la 11 iulie 969.

Sursa: agerpres.ro

După caniculă şi furtuni, vremea se schimbă total! Prognoza meteo pentru 11 şi 12 iulie... Vremea din România a luat-o razna! Minimă de 0,9 grade, cea mai scăzută temperatură din această vară...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x