Antena Căutare

Zile Libere 2018. Vacanța de Sfânta Maria și liberele pentru români

Zile Libere 2018. Vacanța de Sfânta Maria și liberele pentru români.

Zile Libere 2018. Vacanța de Sfânta Maria și liberele pentru români Galerie
Zile libere pentru români | fad.ro

Pe 15 august, creștinii sărbătoresc Sfânta Maria Mare, un praznic important în calendarul creștin ortodox. Cu ocazia acestei sărbători însemnate pentru poporul român, mulți credincioși pornesc în pelerinaje la diverse mănăstiri pe când alții iau drumul spre mare pentru a sărbători Ziua Marinei. Indiferent de alegere, cu toții profită de ziua liberă prin lege pe care o au.

Conform codului muncii, Adormirea Maicii Domnului reprezintă zi liberă legală. Datorită faptului că această sărbătoare pică miercuri, Guvernul țării a hotărât să dea liber bugetarilor atât joi, 16 august, cât și vineri, 17 august. Astfel se creează o punte între această sărbătoare și weekend și românii pot profita de o mini vacanță. Măsura luată de Guvern este inclusă în Hotărârea Guvernului nr.595/2018.

Cinci zile de vacanță sau doar una?

Dacă vă făceați speranțe prea mari că scăpați de muncă, ar trebui să știți că aceste 2 zile, 16 și 17 august, se vor recupera sâmbăta, pe 25 august și 1 septembrie. Cu toate acestea, bugetarii a căror activitate nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producție nu vor avea liber. Printre cei care nu vor avea parte de această mini vacanță se numără personalul instanțelor judecătorești, magistrații și participanții la aceste procese.

Când vine vorba de mediul privat, angajatorii au trebuit să decidă singuri soarta angajaților lor. Unii au decis la nivel de firmă să acorde două zile libere angajaților lor, pe 16 și 17 august. Alții abia dacă au vrut să ofere o zi liberă de Sfânta Maria Mare, pe 15 august.

În trecut , cu ocazia altor sărbători naționale, s-a discutat despre zilele libere oferite de angajatorii din mediul privat. Miruna Stănescu, avocată parteneră la Stănescu și Iordache, spune că în legislația muncii din România nu există nici o procedură clară de urmat în aceste situații. În zilele de sărbătoare declarate ca fiind nelucrătoare, aproape toți bugetarii au dreptul să aibă liber. Astfel, angajatorul poate alege una dintre cele două variante valabile. El fie oferă două zile libere cu condiția recuperării lor în sâmbetele ce urmează, fie nu obligă angajații ca acele zile să se recupereze.

Variante de relaxare

Bugetarii par a fi mai norocoși de vreme ce ei au cinci zile libere consecutive datorită noii hotărâri a Guvernului. Cu siguranță majoritatea nu va sta acasă și va alege diverse destinații turistice. Mulți optează să își petreacă mini-vacanța la mare, să profite de vremea frumoasă și să se bucure de soare. Aceștia vor avea ocazia să asiste la spectacolele organizate cu ocazia Zilei Marinei Militare.

Alți bugetari poate au ales să plece cu familiile lor în pelerinaj la mănăstirile de prestigiu de la noi din țară care poartă hramul Adormirii Maicii Domnului. Astfel, ei pornesc din timp pentru a străbate drumul lung și a ajunge la una dintre mănăstirile din zona montană. Acolo ei își pot găsi pacea interioară și se pot ruga la Sfânta Fecioară, mulțumindu-i pentru ocrotirea sa.

Indiferent de scenariul în care te afli, bucură-te alături de cei dragi de această sărbătoare și petrece mai mult timp cu ei. Poți alege o scurtă vizită la rude, un pelerinaj, o escapadă la munte sau la mare. Gândește-te că acestea pot fi ultimele zile de relaxare înainte de terminarea verii și distrează-te.

Sursă foto: fad.ro, ziarullumina.ro

Sfânta Maria Mare 15 august 2018. Rugăciune Paraclisul Maicii Domnului... Tragedie provocată de o șoferiță de 22 de ani! Patru morți, după ce două mașini s-au cionit violent...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x