Antena Căutare

Câte zile libere vom avea în 2019. Minivacanţele pe un an, anunţate de Guvern până în 15 ianuarie

Zilele libere în 2019 ar putea fi stabilite de Guvern încă de la începutul anului. Este propunerea legislativă înregistrată la Senat de mai mulți parlamentari și prevede ca minivacanțele românilor să fie anunțate până la data de 15 ianuarie, pentru anul în curs.

Zilele libere în 2019 ar putea fi stabilite de Guvern încă de la începutul anului. Este propunerea legislativă înregistrată la Senat de mai mulți parlamentari și prevede ca minivacanțele românilor să fie anunțate până la data de 15 ianuarie, pentru anul în curs.

În plus, Executivul va trebui să anunțe și zilele în care acestea vor fi recuperate, iar astfel bugetarii vor putea ști care sunt minivacanțele pe anul în curs.

“Până la data de 15 ianuarie a fiecărui an, Guvernul stabileşte prin Hotărâre de Guvern zilele de muncă pentru care se acordă zile libere, care preced şi care succed sărbătorile legale, respectiv zilele în care recuperează acesta”, prevede proiectul de lege depus la Senat în vederea modificării Codului Muncii.

Potrivit celor care au initiat și înregistrat proiectul în Parlament, „predictibilitatea astfel obţinută va facilita planificarea din timp a activităţii sectorului privat cu cea din sectorul public, sectoare co-dependente, întrucât va oferi sustenabilitate nevoilor societăţii, pentru a-şi putea desfăşura activitatea în mod coordonat”.

Măsura ar veni în ajutorul companiilor din sectorul privat, are astfel vor putea gestiona din timp activităţile şi în perioadele libere, “pentru a se alătura angajaţilor din sectorul public”.

Iniţiatorii mai amintesc de posibilitatea programării activităţilor în familiile în care părinţii lucrează în ambele sectoare economice şi să-şi pregătească din timp minivacanţele. De asemenea, agenţiile de turism pot oferi din timp pentru aceste perioade tarife de vacanţă. În expunerea de motive se preconizează pentru 2019 un număr de 6 zile libere ce succed sărbătorile legale, se mai arată în proiectul de lege depus la Senat.

Minivacanţe preconizate pentru 2019:

24 – 25 ianuarie (joi şi vineri) – Ziua Unirii Principatelor Române (posibilă minivacanţă de 4 zile, inclusiv sâmbătă şi duminică)

1 – 3 mai (miercuri – vineri) – Ziua internaţională a Muncii (posibilă minivacanţă de 5 zile, inclusiv sâmbătă şi duminică)

15 – 16 august (joi şi vineri) – Adormirea Maicii Domnului (posibilă minivacanţă de 4 zile, inclusiv sâmbătă şi duminică)

25 – 27 decembrie (miercuri – vineri) – Crăciunul (posibilă minivacanţă de 5 zile, inclusiv sâmbătă şi duminică)

1 – 3 ianuarie (miercuri – vineri) – Anul Nou /Revelionul (posibilă minivacanţă de 5 zile, inclusiv sâmbătă şi duminică).

Acestora li se adaugă zilele libere stabilite stabilite deja prin Codul Muncii:

28 – 29 aprilie (duminică şi luni) – Paștele (minivacanță de 3 zile)

16 – 17 iunie (duminică şi luni) — Rusaliile (minivacanță de 3 zile)

1 iunie (sâmbătă) – Ziua Copilului

30 noiembrie (sâmbătă) — Sfântul Andrei

1 decembrie (duminică) — Ziua Națională a României

Proiectul este semnat de 38 de parlamentari PSD şi UDMR.

Sărbătorile legale în România sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucrătoare, altele decât zilele de week-end. În zilele de sărbătoare legală nu se lucrează, cu excepția unităților sanitare și a celor de alimentație publică, precum și a unităților în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită procesului de producție sau specificului activității. Salariații care lucrează în astfel de unități au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător, acordat în următoarele 30 de zile, este stipulat în lege.

Vârsta de pensionare se modifică de la 1 decembrie 2019! Guvernul a aprobat noua lege... Alocații pentru hrană, majorate cu 40%. Guvernul alocă mai mulți bani pentru elevi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x