Live acum
Prime Time 20:45Observator - Editie Speciala

Iarnă în toată regula în România! Zona în care stratul de zăpadă este de câţiva centimetri

Iarna a început să-şi intre în drepturi. Deja în zonele de munte a început să ningă. La Bâlea Lac, stratul de zăpadă este de câţiva centimetri.

Iarnă în România!

De altfel, de mâine, spun meteorologii, temperaturile încep să scadă sub limita îngheţului pe timpul zilei. Este posibil să avem şi primii fulgi de nea chiar şi în Capitală.

Deja la munte a început să ningă. Iar ca în fiecare an, autorităţile spun că sunt pregătite cu material antiderapant şi utilaje şi că nu vor fi luate prin surprindere.

Şi la Buşteni, la peste 2.200 de metri altitudine a nins ca în poveşti. Un peisaj de basm a fost filmat şi de turişti şi pus pe reţele de socializare.

Şi pe Transfăgărăşan a nins toată noaptea. Stratul de zăpadă este acum de zece centimetri. Utilajele nu vor interveni însă pentru că şoseaua s-a închis pe 4 noiembrie şi se va redeschide abia la sfârşitul lunii iunie.

În schimb, pe toate drumurile din ţară se fac pregătiri pentru iarnă. La Braşov, s-au umplut depozitele cu material antiderapant, iar cele 84 de utilaje din judeţ sunt gata să intervină, spun autorităţile.

„Avem la momentul acesta 4.500 de tone de sare, 1000 de tone de nisip, avem şi clorura de calciu şi pordus ecologic pt a putea actiona de fiecare dată”, a spus Horia Stancu, director DRDP Brașov.

Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov are în grijă şi județele Sibiu, Harghita, Covasna și Mureș. În total, în toate cele cinci județe sunt aproape 400 de utilaje și peste 87.000 de tone de sare, care vor fi folosite pe şosele.

„În toate judeţele din cadrul Regionalei de Drumuri şi poduri suntem pregătiţi. Utilajele au intrat în bază. Nu avem nicio problemă pe niciun judeţ”, a mai spus Horia Stancu.

Şoferii susţin că deja şi-au schimbat cauciucurile de vară cu cele de iarnă. Problema principală, spun ei, sunt tot drumurile proaste, indiferent cât de bun conducător auto eşti.

Compania Naţioanală de Administrare a Infrastructurii Rutiere are în depozite 186 de mii de tone de sare, cu posibilitatea de suplimentare şi 25 de mii de tone de nisip. Totodată, aproape 4.000 de utilaje sunt pregătite să intervină pe toate drumurile naţionale şi autostrăzi.

Unul dintre cele mai grele districte este cel de la Predeal, asta pentru că toti turiștii care ajung la munte, la Brașov trec pe aici, și de multe ori șoferii sunt nepregătiți pentru a merge pe șoșelele șerpuite.

Cel mai vechi membru al echipei de drumari de la Predeal este Neculai Tăutu. De 38 de ani are jrijă de drumurile din Brașov, iar de 31 se află la Districutl Predeal. Acum este șeful Districutlui, și se bucură de dotările pe care acum le are. Își amintește cât de grele au fot iernile prin care a trecut cadrumar.

Mai multe detalii sunt disponibile în clipul de mai jos din „Observator”.

Recomandari