Căutare Live

”Farmecul vieții” trăiește, dar nu în Giulești. Rapid a murit, dar doi antrenori crescuți în spiritul alb-vișiniu scriu istorie în Europa

După aproape nu secol în care a stârnit patimă, sentimente, polemici şi a oferit momente de vis pe Giulești, Rapidul a ajuns la capăt de drum! În decembrie 2016, Curtea de Apel Bucureşti respingea recursul înaintat de SC FC Rapid SA și a oficializat dispariția echipei fondate în 1923.

Astăzi, Rapid există în mai multe entități, însă niciuna nu este echipa veritabilă a Giuleștiului, deși toate visează la acest titlu.

Tot în zilele noastre, dar pe ”Bătrânul Continent”, două nume care au scris istorie în Giulești, pe iarba verde și pe banca tehnică, țin capul de afiș în două campionate bune ale fotbalului continental. Dacă în anii trecuți vorbeam de Mircea Lucescu sau Cosmin Olăroiu ca fiind antrenori succes pe care România îi trimite în străinătate, acum locul lor a fost luat de nume mult mai ”fragede” la nivel de campionate străine.

Ca o ironie a sorții, doi jucători cu sânge alb-vișiniu, care și-au declarat dragostea față de clubul din Giulești și pentru care au realizat performanțe remarcabile (chiar unice), sunt cei care țin sus stindardul antrenoratului românesc peste hotare. Cei doi eroi sunt fiii lui Mircea Lucescu. Unul natural, Răzvan Lucescu, și celălalt ”adoptat” de pe vremea când ”Il Luce” antrena Rapidul, Marius Șumudică.

Plecat din Liga 1 de pe cai mari, după un titlu și o primăvară europeană cu Astra Giurgiu, Marius Șumudică a ajuns la Kayserispor, în Superliga Turciei, iar cârcotașii abia așteptai ca ”Mr. Anticârcel” să dea chix. Numai că nu a fost așa. În ciuda faptului că se luptă cu ”balaurii” de la Galata, Fener și Beșiktaș, Șumudică reușește cu brio să se mențină în top. Nu top 10, top 5, ci top 4, la o aruncătură de gol distanță de un loc de Champions League.

Duminică, Marius Şumudică a demonstrat încă o dată că este românul momentului în străinătate. Echipa sa, Kayserispor, a obținut încă o victorie, 2-0 la Akhisar Belediye, cu ajutorul căreia a urcat pe locul trei în Turcia la două puncte în spatele ocupantei locului secund, Galatasaray şi la trei puncte în spatele liderului Basaksehir.

Dacă în sezonul trecut a scăpat la limită de retrogradere, Kayseri nu vrea să se oprească din visul frumos din acest sezon, cu antrenorul român pe bancă. Silviu Lung Jr. și Cristian Săpunaru, un alt fost rapidist, au fost titulari şi integraliști pentru Kayserispor.

Performanța de până acum a lui Șumudică este cu atât mai mare cu cât echipa sa este doar pe locul 9 în Turcia la capitolul valoare a lotului. Echipa sa abia atinge 34,9 milioane. Pe primele locuri la acest nivel sunt Besiktas 114,10 (milioane), Galatasaray 106,5, Fenerbahce 100, Basaksehir 67,6, Trabzonspor 65.

Un alt antrenor român care se apropie de titlu de ”românul momentului în Europa” este Răzvan Lucescu. Tehnicianul care a dus Rapidul în sfertul ”UEFAntastic” cu Steaua din 2006 este pe val în Grecia cu PAOK Salonic. După 15 etape, echipa lui Răzvan Lucescu a acumulat 31 de puncte şi ocupă locul secund, la egalitate cu AEK Atena. Lider este Olympiakos Pireu, la un punct în fața lui PAOK.

Dacă Șumudică nu are obiective uriașe cu Kayserispor, dat fiind statutul echipei, obiectivul lui Răzvan pe banca lui PAOK Salonic este unul suprem: titlul în Grecia! PAOK nu s-a mai încoronat campioană din sezonul 1984-1985.

7 MAI 1986. IMPOSIBILUL POSIBIL: Cum a jucat Steaua, în 111 zile, cu FC Barcelona și Real Madrid!!!... Bomba finalului de an în fotbalul românesc: Gică Hagi, noul antrenor al unei echipe de legendă din Europa ? Anunțul ”Reg...
Ultimele știri