Antena Căutare

Gimnastica aerobica romaneasca, la un pas de desfiintare: "Suntem umiliti"

Sportivii romani medaliati la Campionatele Europene vor fi recompensati de catre ANST cu sume cuprinse intre 500 si 1.400 de lei.

Gimnastii din lotul national de aerobica al Romaniei nu au inceput anul 2012 prea fericiti. Ajunsi ieri in cantonamentul de la Poiana Brasov, sportivii medaliati la Campionatul European din 2011 au aflat sumele cu care statul roman le recompenseaza performantele. Medaliatii cu aur vor primi 1.400 lei, cei cu argint, 800 lei, iar cei cu bronz, 500 lei. Si asta in conditiile in care Romania a cheltuit cu organizarea CE de la Bucuresti, competitie desfasurata in luna noiembrie a anului trecut, aproape 400.000 de euro.

"Sunt niste premii jenante, chiar jignitoare. Oricat de neolimpic este acest sport, sumele stabilite de catre functionarii din Autoritate sunt umilitoare si probabil ca nu le vom accepta", a declarat Marcela Fumea, coordonatoarea loturilor nationale ale Romaniei.

Conform reglementarilor ANST, medaliatii din sporturile neolimpice primesc 50% din cuantumul prevazut pentru cele olimpice. Din cauza zecilor de medaliati europeni si mondiali din artele martiale, ale caror premieri ajungeau sa depaseasca cu mult bugetele unor federatii olimpice, ANST a emis un ordin prin care aceste recompense au fost reduse la 10%.

"Am cazut victime colaterale. Gimnastica aerobica a ajuns sa fie pusa pe picior de egalitate cu artele martiale. Mai bine ne-ar desfiinta!", a mai spus antrenoarea Marcela Fumea, cea care in urma cu zece ani a pus bazele gimnasticii aerobice din Romania.

Campionii vor sa renunte
Mircea Zamfir, care are in palmares 3 titluri mondiale si 6 europene, este veteranul trioului masculin care a cucerit medalia de aur la CE de la Bucuresti alaturi de Valentin Mavrodineanu si de Petru Tolan. "Suntem buni, dar nu ne vede nimeni. Iar acum suntem si umiliti", a marturisit Zamfir, care a ajuns ieri la Poiana Brasov. El si colegii sai au fost luati prin surprindere cand li s-au comunicat premiile. "Nu pot sa le numesc premii. Parca suntem amnezici. Inca nu realizam ca toata munca noastra depusa anul trecut nu valoreaza mai mult de 1400 de lei. Stam si ne gandim daca mai are rost sa ne implicam sau sa renuntam. Nu ne vedem deloc bine viitorul. Este totul trist!", a spus campionul european.

"Am reprezentat cu onoare Romania la competitiile internationale si in mod normal ar trebui sa ne aflam sub ocrotirea si la adapostul acestei tari. In schimb, noi suntem taiati, furati"
Mircea Zamfir, campion european

"Statul cheltuie lunar pentru un detinut 2.200 de lei, iar un medaliat cu bronz european primeste 500 de lei, cat un ajutor de somaj!"
Marcela Fumea, coordonator lot national

Campionii vs premii
Trio masculin (Zamfir, Mavrodineanu, Tolan) aur CE 1.400 lei
Corina Constantin (individual feminin) aur CE 1.400 lei
Grup feminin argint CE 800 lei
Luisa Pavel (individual feminin) bronz CE 500 lei

Sursa: gsp

Foto: gsp.ro

Pirvulescu, amenintat cu moartea de dinamovisti... Mihalcea: "Pirvulescu a pupat tricoul lui Dinamo pana l-a albit"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x