Antena Căutare

Impactul Independenței Cataloniei asupra clubului FC Barcelona. Ce se întâmplă cu ”El Clasico”, unde vor juca Messi & co, apare o nouă națională ?

Referendumul pentru Independența Cataloniei, desfășurat pe 1 octombrie, a avut un rezultat anticipat de specialiști: despărțirea de Spania! Într-o proporție covârșitoare, de 90%, catalanii au decis că vor un alt viitor din punct de vedere politic și administrativ, unul independent de Madrid.

Dacă visul cel mare al catalanilor se va îndeplini, iar Catalonia va obține în final Independența, atunci o serie de repercusiuni majore din punct de vedere social, politic și economic vor afecta zona. Automat, aceste noi schimbări vor avea un impact major asupra unui simbol al Cataloniei: FC Barcelona!

Încă dinainte de acest referendum local, fanii fotbalului din întreaga lume și-au pus o întrebare simplă, dar cu un răspuns extrem de compex: ”Ce se va întâmpla cu echipa de fotbal FC Barcelona” Din această simplă întrebare rezultă automat altele secundare, dar la fel de importante: ”Unde va juca Barcelona după proclamarea Independenței ? Va avea Catalonia un nou campionat ? Unde vor juca Lionel Messi, Luis Suarez & co, ? Va apărea o nouă națională pe harta fotbalului continental ?”

FC Barcelona, poziție fermă în favoarea Independenței!

Deși sunt conștienți de faptul că o separare administrativă de Spania îi va afecta direct, șefii clubului FC Barcelona nu au făcut un secret din susținerea Independenței Cataloniei. În 2014, FC Barcelona chiar a aderat la ”Pactul Naţionale pentru Dreptul de Decide“, alianţă care cuprinde partide politice şi organizaţii din societatea civilă favorabile independenţei.

În repetate rânduri, oficialii celor de la FC Barcelona au afirmat că echipa de fotbal nu reprezintă o entitate politică, deși, de-a lungul timpului, jucători emblematici precum Gerard Pique, dar şi fostul antrenor Pep Guardiola au devenit militanţi pentru desprinderea de Spania.

Ce pot pierde Barcelona, La Liga și fotbalul mondial după Independența Cataloniei

Înainte de toate, trebuie să vedem ce înseamnă FC Barcelona la ora actuală. Dacă ne uităm pe cifre, realizăm că, din toate punctele de vedere, Barcelona este ”Més que un club". După ultimele date, FC Barcelona se evidențiază ca fiind unul dintre cele mai bogate cluburi ale planetei. Numai în sezonul trecut, clubul catalan a înregistrat venituri de peste 670 de milioane de euro, o cifră record în istoria sportului. Dacă e să vorbim de cota de piață a clubului, Barcelona a fost cotată în ultimul an la 3,34 mliarde de Euro, fiind pe locul 2 într-un top condus de Real Madrid (3,44 miliarde Euro).

Astăzi, Barcelona este unul dintre cele mai puternice branduri din lume. Cu o popularitate imensă în mediul online, acolo unde are peste 145 de milioane de fani, clubul catalan a dezvoltat activități de afaceri în puncte cheie ale planetei, precum Hong Kong sau New York.

Toate cifrele de mai sus ar putea suferi modificări majore în cazul în care Independența Cataloniei va fi proclamată.

Rămâne La Liga fără FC Barcelona ? Președintele Barcei: ”E posibil orice!”

Ceea ce la un moment dat părea un lucru de neconceput, acela ca în La Liga (fosta Primera Division) să nu existe FC Barcelona, prinde tot mai mult contur. Imediat după Referendumul pentru Independență, conducătorul Barcelonei, Josep Maria Bartomeu, a recunoscut că uriașul club al Cataloniei ia în considerare mutarea într-un alt campionat.

Clubul FC Barcelona susţine independenţa Cataloniei. Duminică (nr. pe 1 octombrie), cu Las Palmas, am vrut să jucăm cu porţile închise, pentru ca lumea să înţeleagă indignarea noastră. În cazul în care Catalonia îşi va câştiga independenţa, vom analiza situaţia. Conducerea va lua o decizie şi e posibil să ne alegem un alt campionat în care să evoluăm. Barcelona este mai mult decât un club, iar acest lucru nu se va schimba niciodată”, a afirmat Bartomeu

Declarația președintelui Barcelonei vine la scurt timp după ce ministrul Sportului din Catalonia, Gerard Figueras, recunoștea că Barcelona ar putea juca în alt campionat odată cu Independența.

”În cazul în care se va proclama Independența Cataloniei, echipele din zonă, Barcelona, Girona și Espanyol vor decide unde vor juca în continuare: în Spania sau în alte țări din apropiere precum Italia, Franța sau Anglia.”, a spus Figueras.

Cei care credeau că Barcelona poate continua fără probleme în La Liga, în ciuda Independenței, au primit o lovitură din partea președintelui Ligii de Fotbal din Spania (La Liga), Javier Tebas.

”Barcelona nu poate decide unde va juca în cazul proclamării Independenței. Lucrurile nu sunt chiar așa de simple precum se crede. În cazul separării de Spania, Legislația internă nu-i mai permite Barcelonei să evolueze în La Liga” a spus Tebas

În urma cu doi ani, Manuel Valls, ex-prim-ministrul Franţei, i-a anunţat pe cei de la Barcelona că îi aşteaptă în Ligue 1, dacă vor fi excluşi din campionatul Spaniei. ”Monaco evoluează în Ligue 1, de ce nu şi Barcelona? Sunt un mare fan al fotbalului, un fan al Barcelonei. O am în sânge. Francezii ştiu asta şi mă întreabă mereu pe stradă despre ei”, spunea Valls

Posibila plecare a Barcelonei din La Liga, echivalentă cu decesul ”El Clasico”

Separarea Cataloniei de Spania ar putea face ca cel mai renumit, faimos, galonat, titrat și urmărit derby al planetei, El Clasico, duel care se joacă non-stop din 1929, să dispară de pe harta fotbalului european.

În 1929, 10 echipe din Spania, printre care se aflau Barcelona și Real Madrid, puneau bazele primei ligi de fotbal din istoria acestei țări. De atunci și până azi, cele două mari rivale, alături de Athletic Bilbao, joacă fără întrerupere pe prima scenă.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Primul meci de campionat dintre Barcelona și Real Madrid a avut loc în etapa a doua a sezonului 1929-1930, atunci când Barca s-a înclinat acasă, scor 1-2. Morera a marcat o dublă pentru ”galactici”, în timp ce Parera a înscris unicul gol al catalanilor.

Cel mai vechi duel dintre Barcelona și Madrid datează însă din 1902, atunci când Regele Spaniei, Alfonso al XIII-a a organizat un turneu local la care au fost invitați catalanii de la FC Barcelona și bascii de la Vizcaya.

Din 1902 până azi, între Barcelona și Real Madrid au avut loc 269 de meciuri în toate competițiile. Dintre acestea, 111 au fost câștigate de catalani, 99 de Real și 59 de meciuri s-au terminat la egalitate. Pe de altă parte, Realul conduce la capitolul meciuri oficiale, cu 95 de victorii la 91 și 49 de remize în 235 de întâlniri din La Liga, Cupa Spaniei, Supercupa Spaniei, Cupa Ligii Spaniei și Liga Campionilor.

”El Clasico”, cel mai tare meci, dar și cea mai tare afacere, pe cale de dispariție

Pe plan financiar, dispariția ”El Clasico” ar duce la pierderi uriașe din toate punctele de vedere. Numai în 2016, la nivel global, peste 400 de milioane de fani au urmărit duelurile Barcelona - Real Madrid, generând încasări de 40 de milioane de Euro din publicitate și drepturi de televizare.

Odată cu decesul ”El Clasico” am asista și la finalul uneia dintre cele mai mari rivalități din istoria modernă a fotbalului: Lionel Messi vs. Cristiano Ronaldo.

Fotbalistic vorbind, concluzia generală a fanilor și a specialiștilor în legătură cu Barcelona și posibila plecare din La Liga este simplă: campionatul Spaniei are nevoie de Barcelona exact așa cum Barcelona are nevoie ”El Clasico”, cel mai tare meci de fotbal din lume!

Cum va afecta Independența Cataloniei ”Furia Roja. Apare o nouă națională ?

FC Barcelona nu ar fi singura care ar ”pleca” din Spania în cazul proclamării Independenței Cataloniei. Dacă cetățenilor catalani li se va interzice dreptul de a avea cetățenia spaniolă, atunci o nouă națională ar putea apărea pe harta Europei.

Interesant este faptul că zona Cataloniei are deja o echipă națională. Aceasta evoluează însă doar în meciuri amicale, distincte de competițiile afiliate UEFA sau FIFA.

Preluând modelul ”țărilor noi” apărute pe harta fotbalului, precum Kosovo și Gibraltar, Catalonia ar putea și ea să beneficieze de ajutor din partea UEFA și FIFA. Dacă cele două țări amintite participă doar ”la număr” în preliminariile europene, o națională a Cataloniei ar putea emite pretenții mult mai mari. Motivul ? Iată cum ar putea arăta un prim ”11”:

Catalonia XI: Casilla (Real Madrid) - Jordi Alba (Barcelona), Bartra (Dortmund), Pique (Barcelona), Aleix Vidal (Barcelona) - Sergi Roberto (Barcelona), Busquets (Barcelona), Fabregas (Chelsea) - Deulofeu (Barcelona), Bojan (Alaves), Tello (Betis Sevilla).

În trecut, o serie de legende ale Barcelonei, precum Guardiola, Xavi sau Carles Puyol au făcut parte din naționala Cataloniei.

Așadar, iată o stare de fapt care poate duce, în viitorul mai mult sau mai puțin îndepărtat, la un duel inedit, Spania vs. Catalonia. Dacă ne uităm pe formulele de start am zice că e un meci tare.

surse/foto: marca.com, dw.com, forbes.com, marketplace.org

Presa din străinătate abundă în laude la adresa Simonei Halep: „Românca a scris o pagină de istorie”... Finala ”China Open”, Simona Halep - Caroline Garcia 4-6, 6-7! Noul număr 1 WTA ratează șansa de a se distanța în fruntea...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x