Antena Căutare

Romaniacs – Incepe nebunia celei de-a 10 editii: sute de raideri, Dani Otil si 3 doamne

2-6 iulie 2013. Sibiul devine pentru a 10-a oara capitala enduroului mondial. Peste 365 de rideri au venit in Romania pentru editia aniversara a Red Bull Romaniacs, competitie privita drept cel mai dificil raliu hard-enduro de pe planeta. Focusul fanilor va fi atintit asupra riderilor din liga campionilor la enduro extrem, cu alte cuvinte clasa Pro. Actualul rege al Carpatilor, pilotul de uzina Husaberg, Graham Jarvis (Marea Britanie) mai are nevoie doar de o victorie pentru a se impune ca lider suprem asupra acestui regat. De asemenea, colegul nostru de la “Neatza cu Razvan si Dani”, Dani Otil ia startul la clasa Expert Team cu numarul 222 pe tricou. Iar printre inscrisi se afla si doua femei care vor lupta pentru titlul de “Regina a Carpatilor”. Este vorba despre Veronika Dalhammer, o insotitoare de bord a  companiei Austrian Airlines care a terminat pe locul 7 la Hobby Team in 2012, de Sorina Sandu, o specialista in marketing care a incheiat editia din 2011 pe locul 12 la Hobby Team si de Ulla Gorber.

Marti, centrul Sibiului s-a transformat intr-o arena pentru Prologul cu obstacole creionate de track managerul Andy Fazekas, ce conteaza si ca runda de calificari. Pe B-dul Coposu au fost construite 15 obstacole, 9 dintre ele in premiera, iar restul de 6 au fost selectate dintre cele mai bune create de-a lungul editiilor precedente. De remarcat ca Prologul Red Bull Romaniacs a devenit cunoscut peste tot in lume dupa ce obstacolele create de Andy au fost adoptate in competitii de enduroindoor sau de endurocross, multe dintre ele regasindu-se in prezent in Campionatul american de Endurocross.

De asemenea, pentru editia aniversara din acest an, s-a recreat zona de wall-ride, unde concurentii merg practic pe o insiruire de obstacole de forma unor evantaie si testeaza legile fizicii. Cu alte cuvinte, daca nu dai gaz cat trebuie, risti sa cazi de evantaie, iar distanta pana la sol este chiar si de 15 metri.

Pentru constructia Prologului 2013 s-au folosit 60 de metri cubi de lemn, 70 de tone de busteni, 30 de tone de piatra, 6 containere si 10 radacini groase, cu diametrul de aproape un metru.

Prolog cu miza “istorica” pentru Jarvis

La clasa Pro, show-ul de la Prolog se anunta incendiar, in finala fiind asteptati sa ajunga rideri precum Graham Jarvis (Marea Britanie - 3 titluri Red Bull Romaniacs), care imparte numarul de titluri cu francezul Cyril Despres, Chris Birch (Noua Zeelanda - 1 titlu Red Bull Romaniacs), Jonny Walker (Marea Britanie – castigator Prolog RBR 2012), Wade Young (17 ani, Africa de Sud – castigator Roof of Africa 2012) sau Ivan Cervantes (Spania, multiplu campion mondial de enduro clasic). Daca va castiga pentru a 4-a oara, Jarvis isi va pune definitiv amprenta asupra Red Bull Romaniacs.

Si ”lupii tineri”, Wade Young si Jonny Walker, au insa propriile planuri. Young, in varsta de 17 ani, a devenit recent cel mai tanar castigator al Roof of Africa si vrea sa isi lase amprenta si in Carpati. Walker a fost deja anul trecut la ”cursul” Red Bull Romaniacs si revine pentru a castiga raliul.

Patru zile de nebunie in Carpati

Romaniacs este o competitie de 4 zile in Carpatii Meridionali pe trasee difcile, dar care ofera peisaje idilice, un eveniment care redefineste conceptul de enduro extrem si care a popularizat ideea de Prolog. Raliul este gandit pentru fanii off-roadului si al enduroului si combina elemente care ii fac pe riderii de la fiecare clasa (Hobby Single, Hobby Team, Expert Single, Expert Team, Pro) sa isi depaseasca limitele. Se spune ca daca ai terminat Red Bull Romaniacs inseamna ca esti un invingator.

Traseul este unul cursiv prin munti unde intalnesti toate tipurile de teren, plus urcari si coborari unde de multe ori esti la limita fizicii. Mersul pe asfalt este evitat cat se poate de mult. In pofida provocarii extreme toti concurentii considera Red Bull Romaniacs una din cele mai frumoase curse de enduro de pe planeta. Peisajele care iti taie rasuflarea, ospitalitatea romaneasca si faptul ca este o cursa facuta de rideri pentru rideri face ca fiecare editie sa ramana intiparita in memoria participantilor. Distanta totala parcursa zilnic variaza intre 100 si 200 de km, in functie de clasa.

VIDEO: Il recunosti? A inscris in cea mai dureroasa infrangere din istoria Stelei... Recordul cu care nu se poate lauda! Un fotbalist columbian este regele eliminarilor! De cate ori a vazut ROSU in fata oc...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x