Antena Căutare

Tribunalul Bucuresti a inceput audierea inculpatilor in "Dosarul Transferurilor"

Tribunalul Bucuresti a inceput, joi, audierea inculpatilor in dosarul privind transferurile de jucatori, in care sunt acuzati de evaziune fiscala opt oameni de fotbal. Au fost audiati Mihai Stoica, Gheorghe Popescu, Ioan si Victor Becali, iar in cazul lui George Copos, Cristian Borcea si Gigi Netoiu, absenti, au fost emise mandate de aducere.





Primul audiat a fost MM Stoica





Potrivit lui Stoica, transferul ar fi fost un succes pentru ca Arhire "era un jucator limitat, s-a si dovedit, care nu juca mai nimic", acesta valorand, potrivit grilei de transfer de la acea vreme, doar aproximativ 25.000 de dolari. In contextul in care Pohang Steelers a oferit clubului Otelul Galati 150.000, acesta din urma, care "era intr-un mare impas financiar" a castigat mai bine de 125.000 de dolari prin transferul acestui jucator "slab cotat". Stoica a aratat ca i s-a parut "foarte mare" comisionul impresarului sud-coreean, dar ca per total tranferul lui Arhire a scos clubul din impasul financiar in care se afla la acea vreme.

Intrebat de ce cei 150.000 de dolari au fost trecuti in vistieria clubului galatean la un interval mare de timp, Stoica a motivat ca totul s-a petrecut din vina casierului clubului, care a facut o eroare de consemnare, dar care totusi a fost indreptata la un an de zile de la primirea banilor.

Instanta l-a intrebat apoi despre modul instrainarii drepturilor federative ale jucatorului Florin Cernat, Stoica explicand instantei ca la acel moment nu exista nicio lege care sa impuna semnarea unui memorandum privind aceste drepturi ale jucatorilor de fotbal. El a precizat ca oricum in orice actiune a sa si-a anuntat mai intai superiorii si Consiliul de Administratie al Clubului Otelul Galati.

Mihai Stoica a mai spus ca Cernat era un jucator de perspectiva si ca de transferul acestuia s-a ocupat Ioan Becali, care a obtinut pentru fotbalist o oferta de 700.000 de dolari. Stoica a adaugat ca toate actele de transfer si tot ce tinea de aceste proceduri erau cunoscute de catre Federatia Romana de Fotbal (FRF), care era unul dintre pionii din procedura de transfer.

Urmatorul pe lista, Ioan Becali

Impresarul FIFA a tinut ca la inceputul declaratiei sale sa ii faca o scurta introducere judecatoarei despre ceea ce inseamna fotbal si nivelul ratei de transfer a jucatorilor din Romania in raport de alte tari din lume la momentul anilor 1990-2006.

"In fotbalul romanesc de dupa 1990, sumele ceva mai mari de bani obtinute pentru transferul unui jucator au insemnat enormitati pentru lume si pentru procurori. La acea vreme, 700.000 de dolari pentru un jucator era ceva fantastic. Vedeti exemplul jucatorului Schneider. El a fost luat de un club cu 11 milioane de euro, dupa ce anterior fusese achizitionat de respectivul club cu 24 de milioane de euro. Cei 13 milioane de euro sunt bani pierduti din cauza lipsei de adaptare a jucatorului, din cauza ineficientei sale pe acest fond de neadaptare. Trebuie sa intelegeti ca fotbalul si transferurile inseamna sansa, noroc. Procuratura romaneasca nu a inteles insa fenomenul fotbal. De exemplu, Gica Hagi, care este un mare fotbalist, un bun antrenor, dar fara noroc, nu a avut noroc. Altii au avut", a explicat Ioan Becali in preambulul declaratiei sale.

Ioan Becali a spus apoi ca este nevinovat pentru toate acuzatiile aduse de anchetatori. Intrebat in legatura cu transferul lui Cosmin Contra, impresarul a declarat ca acesta a semnat contractul cu Deportivo Alaves pentru 800.000 de dolari in patru ani de zile. Astfel, Contra trebuia sa primeasca 200.000 de dolari anual, in doua transe, primavara si toamna. Becali a recunoscut ca Alaves trimitea salariul fotbalistului prin contul sau, insa a precizat ca fotbalistul si-a primit intotdeauna banii.

Ioan Becali a precizat ca, in acest caz, Contra a primit doar 200.000 de euro, respectiv "in toamna si in primavara anului viitor", ca urmare a faptului ca dupa acel moment nu a mai jucat la Clubul Deportivo Alaves. "Era si normal ca eu sa nu-i mai dau niciun ban de vreme ce clubul nu-l mai platea pentru ca a plecat si nu mai juca pentru ei", a conchis Becali.

In legatura cu transferurile jucatorilor Ionel Ganea, Paul Codrea si Bogdan Mara, Ioan Becali a aratat instantei ca nu a avut nici o implicare.

A urmat audierea lui Victor Becali


Acesta a spus instantei ca in cazul tranferului lui Paul Codrea el nu a avut nici o implicare, la acea vreme neavand licenta de agent FIFA. In alte cazuri, dupa ce a obtinut licenta, Victor Becali a spus ca l-a mai ajutat pe Ioan Becali cu unele transferuri, insa doar legat de traducerea unor acte si de efectuarea unor drumuri la Atena privindu-l pe jucatorul Lucian Sanmartean.

Ultimul audiat a fost Gica Popescu

In declaratia sa, fostul international a aratat instantei ca in anul 2000, cand s-a facut perfectarea instrainarii drepturilor federative ale jucatorului Lucian Sanmartean, el era inca fotbalist activ. El a spus ca ulterior, in 2003, cand s-a incheiat contractul dintre jucator si clubul Panathinaikos Atena, el abia isi luase licenta de agent FIFA. Popescu a precizat ca singurul ajutor oferit in cazul transferului lui Sanmartean a fost acela de a traduce o serie de acte datorita faptului ca stia bine limba engleza.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie i-au trimis in judecata, la 2 octombrie 2008, pe Gheorghe Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Padureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Netoiu si Cristian Borcea, acestia fiind acuzati de evaziune fiscala la transferurile unor fotbalisti catre cluburi din strainatate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari in dauna statului si de peste 10 milioane de dolari in dauna a patru cluburi de fotbal.
In rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbalisti romani efectuate de la cluburile Dinamo Bucuresti, Rapid Bucuresti, Gloria Bistrita si Otelul Galati catre cluburi din strainatate, in perioada 1999 - 2005.

Iata transferurile vizate


Cristian Dulca
- realizat in ianuarie 1999, de la Rapid la clubul sud-coreean Pohang Steelers

Iulian Arhire - de la Otelul Galati la Pohang Steelers, realizat in martie 1999

Cosmin Contra
- de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat in iunie 1999

Ionel Ganea
- de la Gloria Bistrita la VfB Stuttgart, din iulie 1999

Paul Codrea
- de la Dinamo (imprumutat la FC Arges) la Genoa 1893, realizat in ianuarie 2001

Florin Cernat - in februarie 2001, de la Dinamo la Dinamo Kiev

Bogdan Mara - in iulie 2001, de la Dinamo la Deportivo Alaves

Nicolae Mitea - in august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam

Lucian Sanmartean - in august 2003, de la Gloria Bistrita la Panathinaikos Atena

Florin Bratu
- in septembrie 2003, de la Rapid la Galatasaray Istanbul

Dan Alexa - de la Dinamo la Guoan Beijing (China), realizat in iunie 2004

Adrian Mihalcea - din iulie 2005, de la Dinamo Bucuresti, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud.

sursa:Jurnalul.ro

VIDEO Rapid - U Cluj 3-0/ Victorie la pas... Fiscul a blocat conturile clubului Dinamo. Datorii de 16 milioane de euro pentru alb-rosii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x