VIDEO: Alberto Brignoli, omul care a scris istorie pentru Benevento cu AC Milan, pe o listă lungă a portarilor ”golgheteri”. Nu lipsesc de aici Schmeichel, Palop, Howard sau Lehmann

Meciul Benevento - AC Milan din runda a 15-a a acestui sezon de Serie A a reprezentat momentul culminant din cariera portarului Alberto Brignoli (26 de ani). Goalkeeper-ul fotmației la care evoluează și românul George Pușcaș a marcat, în minutul 90+5, golul de 2-2 contra Milanului și a adus primul punct din istoria lui Benevento pe prima scenă.

Prin reușita din poarta lui Donnarumma, Brignoli își face apariția pe o listă lungă de portari ”neastâmpărați” care au ținut să facă și altceva decât le presupune fișa postului. Nume la fel de necunoscute precum cel al lui Brignoli sau nume de legendă din fotbalului mondial au marcat goluri importante pentru echipele lor de-a lungul anilor.

În 2007, Paul Robinson a ținut să dubleze avantajul celor de la Tottenham în meciul cu Watford și a marcat, ATENȚIE, din propriul careu. Cu vântul, cu ploaia londoneză, Paulică și-a făcut datoria și... iată ce a rezultat!

Rămânem în 2007 și ținem, fără să vrem, să îi aducem aminte lui Mircea Lucescu de una dintre cele mai negre seri din carieră. În meciul Șahtior Donețk - Sevilla, al scorul de 2-1 pentru gazde, Juande Ramos l-a trimis și pe portarul Palop în careul advers. A urmat un corner executat magistral de Dani Alves în mijlocul careului, de unde, nemarcat, portarul spaniolilor a trimis cu capul în poartă. Ulterior, Sevilla s-a calificat în ”sferturile” Cupei UEFA în dauna Șahtiorului lui Lucescu.

Din acest top nu putea lipsi legendarul danez Peter Schmeichel. Fostul portar al lui Manchester United a marcat multe goluri în carieră, însă cel mai tare s-a petrecut în 1997. În turul 4 al meciului de Cupa Angliei cu Wimbledon, ”Big Dane” a înscris din foarfecă!!!

Faptul că ”danezii au talent” l-a demonstrat și portarul lui Den Haag, Martin Hansen. În 2015, acesta a marcat golul de 2-2 pentru ADO Den Haag, în meciul de pe teren propriu cu PSV Eindhoven. Dacă Schmeichel a marcat din foarfecă, Hansen a fost și mai original. A înscris cu o execuţie senzaţională: cu călcâiul.

Un alt nume mare care a marcat din rolul de portar a fost neamțul Jens Lehmann. Acesta a egalat pentru Schalke într-un derby cu Borussia Dortmund, disputat pe 19 decembrie 1997.

Înainte de Brignoli, în Serie A a fost Taibi. ”Strămoșul” portarului lui Benevento în Italia a fost portarul Regginei. Massimo Taibi a egalat pentru Reggina într-un meci cu Udinese disputat în 2001.

În 2012, portarul lui Everton, Tim Howard, a marcat o minunăție de gol într-un meci cu Bolton. Dintr-o degajare, americanul l-a învins pe omologul din poarta lui Bolton, Adam Bogdan.

Ultimele știri