Antena Căutare

Un proiect pilot le cere angajaților să lucreze mai puțin pentru același salariu. Motivul, două zile de weekend nu sunt de ajuns

Unity este una dintre cele 70 de companii din Regatul Unit care participă la cel mai amplu proces din lume. Timp de șase luni, angajații lucrează doar 80% din orele obișnuite, pentru același salariu. Ce se urmărește prin acest proiect și cât de mult succes a avut până acum.

Samantha Losey, directorul general al unei firme de relații publice din Londra, Unity, a dus lupte aprige de convingere a consiliului de administrație al aceleiași firme că este nevoie de mai puține zile de lucru pentru angajați, însă fără o scădere salarială.

„A trebuit să lupt foarte mult să facem asta. Nimeni nu era dispus. Toată lumea era foarte tradiționalistă”, a declarat Losey pentru CNN Business, citată de Digi24.

Angajații nu au stat pe gânduri și au fost de acord imediat cu cerința directorului general, aceea de a se alătura celui mai mare proiect pilot din lume pentru săptămâna de lucru de patru zile.

Citește și: Angajații care au drepturi în plus. Cine poate cere ore flexibile la locul de muncă și lucru de acasă | Decizia a fost luată

Proiectul pilot vrea să testeze eficiența angajaților în cazul în care programul de lucru s-ar reduce la 4 zile pe săptămână

Principala îngrijorare a consiliului de administrație de la Unity era că o reducere cu 20% a orelor de lucru ar duce la o scădere a producției și ar determina clienții să plece. Dar după ce a convins conducerea companiei și a început proiectul, Losey a spus că echipa ei a funcționat excelent și acum e 80% sigură că toată lumea va păstra această rutină și după luna noiembrie, când se încheie proiectul pilot.

„[Capul meu] s-ar rostogoli ca al Mariei Antoinette dacă aș spune echipei: nu mai facem asta”, a spus ea.

Unity este una dintre cele 70 de companii din Regatul Unit care participă la proces. Timp de șase luni, peste 3.300 de angajați lucrează doar 80% din orele obișnuite, pentru același salariu, în schimbul promisiunii că vor livra 100% din munca obișnuită.

Programul este condus de mai multe ONG-uri, în colaborare cu cercetători de la Universitatea Cambridge, Universitatea Oxford și Boston College.

Unele dintre beneficiile proiectului pilot au fost neașteptate. Angajații au slăbit și au devenit mai creativi

Procesul a început să dea roade pentru angajații care doreau mai mult timp liber. La jumătatea proiectului pilot, 95% dintre companiile chestionate de 4 Day Week Global au spus că nivelul lor de productivitate fie a rămas la fel, fie s-a îmbunătățit, în timp ce 86% spun că probabil vor rămâne permanent la săptămâna de muncă de patru zile.

Pentru Gary Conroy, fondatorul și CEO-ul 5 Squirrels, un fabricant de produse de îngrijire a pielii cu 13 angajați, noua rutină de lucru devine „din ce în ce mai bună”. Unele dintre beneficii au fost neașteptate.

„Cu toții am slăbit mult. Eram supraponderali înainte. Echipa are mai mult timp să gătească și să mănânce sănătos. Mulți oameni merg mult mai mult la sală,” a explicat el.

La patru luni de la începutul proiectului pilot, Losey a spus că echipa ei este mult mai inspirată și creativă.

Citește și: Locul de muncă plătit regește, cu 8.000 de lei, fără facultate în România. "Se poate câştiga în România ca în străinătate"

Locurile de muncă cu mai puține zile de lucru devin mult mai atractive pe piața muncii. Însă nu este un succes peste tot

Un studiu intern al companiei Unity a constatat că productivitatea a crescut cu 35%, iar angajații spun că se simt mai sănătoși și mai fericiți.

În plus, tot mai mulți candidați vor să se angajeze în cadrul companiei. Juliet Schor, profesoară de sociologie la Boston College, spune că săptămâna de lucru de patru zile oferă „un avantaj competitiv major pentru firmele de pe piața muncii, iar angajații sunt mai fericiți”.

Acest lucru este foarte important, având în vedere că dificultățile pandemiei au dus la epuizare în multe cazuri.

„Oamenii constată că două zile nu sunt suficiente pentru weekend”, spune ea. Cu toate acestea, săptămâna de muncă de patru zile nu este un succes peste tot. În iunie, un sondaj Gallup făcut în Statele Unite a constatat că, deși cei care lucrează patru zile pe săptămână au spus că se simt mai bine, nu a existat peste tot o creștere corespunzătoare a nivelului de implicare la locul de muncă.

Citește și: Locul de muncă onorabil, plătit cu 2700 de euro pentru un program zilnic de chiar 4 ore. Ce presupune jobul

Românii sunt campioni la depozitarea încărcătoarelor ieșite din uz. Care dintre acestea devin un pericol dacă nu sunt re... Bucureștenii din Sectorul 1 primesc tichete de 1.000 de lei pentru plata facturilor la energie. Cum vor intra în posesia...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x