Antena Căutare

Veste-șoc. Berea, laptele și înghețata ar putea dispărea din supermarketuri!

Legea supermarketurilor a trecut de Parlament, ceea ce înseamnă că cel puţin jumătate dintre carnea proaspată, legumele şi fructele, lactatele, ouăle sau mierea de pe rafturile magazinelor vor fi locale sau regionale, dar inpactul ei va fi ”devastator”

Legea supermarketurilor a trecut de Parlament, ceea ce înseamnă că cel puţin jumătate dintre carnea proaspată, legumele şi fructele, lactatele, ouăle sau mierea de pe rafturile magazinelor vor fi locale sau regionale, dar inpactul ei va fi ”devastator”.

Marii retaileri contestă noua Lege 321, care va intra în vigoare în câteva săptămâni, şi spun că ea va avea un impact negativ considerabil asupra comerţului şi, în cele din urmă, asupra buzunarului românului de rând, potrivit comunicatului citat.

Pentru cota de 51% marfă provenită din “ lanţul scurt “, noua lege prevede un termen de graţie de 6 luni şi elaborarea unei hotărâri de guvern. În schimb, pentru dispoziţiile care privesc activitatea retailerilor, legea va intra în vigoare la 3 zile după publicare.

Astfel, toţi comercianţii vor fi obligaţi să se încadreze în termenul de plată de 7 zile calendaristice pentru produsele proaspete – toate alimentele care nu sunt conservate prin sterilizare, deshidratare, congelare sau afumare, cu excepţia refrigerării.

Prin urmare, managementul stocului de marfă – adică ciclul expunere – vânzare - va trebui optimizat, pentru ca magazinele să poată susţine fluxul financiar extrem de strict prevăzut în lege.

Din punctual de vedere aş membrilor AMRCR, ”schimbarea regulilor jocului (din nou) în timpul jocului înseamnă renegocierea contractelor şi a bugetelor anterior încheiate şi previzionate pentru întregul an financiar. Este necesar un efort uriaş al resursei umane pentru a modifica în câteva săptămâni toate contractele aflate în desfăşurare”.

O altă prevedere care cred retailerii că va avea un impact negativ considerabil asupra comerţului şi, în cele din urmă, asupra consumatorilor, este aceea că livrarea la magazin cu aviz şi transmiterea facturii în centrală trebuie să se facă în timp util deoarece magazinele nu au acces la preţul de achiziţie. Furnizorii au nevoie de sisteme informatice performante ca să poată gestiona eficient procesul, altfel vor fi excluşi din circuitul comercial de rigorile legii - amenda ajunge şi până la 100.000 lei.

De asemenea, retailerii spun că nu mai pot factura servicii, aşa că furnizorii vor avea nevoie să îşi creeze foarte rapid şi o capacitate logistică adecvată – depozite climatizate, mijloace auto termo-controlate, ambalare standard, buletine de analiză etc.

Comercianţii, în marea lor majoritate, nu îşi vor mai putea permite nici mercantizarea suplimentară. Astfel, ”din magazine vor dispărea foarte probabil şi display-urile, degustările, chiar şi frigiderele de la furnizori, începând cu berea şi terminând cu lactatele şi îngheţata”, se mai arată în comunicatul AMRCR.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, săptămâna trecută, cu 293 de voturi ”pentru” şi niciunul împotrivă, modificările la Legea 321/ 2009 privind comercializarea produselor alimentare care prevede ca 51% dintre produsele aflate pe rafturile hipermarketurilor să provină din „lanţul scurt de aprovizionare, local sau regional”.

Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz, proiectul urmând să ajungă la preşedintele Klaus Iohannis spre promulgare.

Ce diete, ce atâta chin? Grăsuților, o veste bună pentru voi: cercetătorii americani au descoperit substanța care topeșt... Și asiaticii au eroii lor... Călugărul antiglonț, lecție de arte marțiale vineri seara, la Antena 1...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x