Alertă ANM! Cod galben de vânt puternic în toată țara. Până când este valabilă avertizarea

Vremea se strică în această săptămână. Vom avea parte de un cod galben de intensificări ale vântului și cantități însemnate de apă.

Vremea se strică în această săptămână. Vom avea parte de un cod galben de intensificări ale vântului și cantități însemnate de apă

Shutterstock

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare meteorologică, valabilă pentru toată țara, care intră în vigoare marți, 18 mai, orele 6:00.

Meteorologii anunță fenoemene precum rafale puternice și cantități însemnate de apă. De asemenea, vântul va avea intensificări în toată țara și va sulfa cu cu viteze de peste 50 - 60 km/h, iar local, îndeosebi în Transilvania, Oltenia și Muntenia 70 - 80 km/h. Codul galben este valabil până marți, 18 mai, ora 23:00.

Citește și: Prognoza meteo pentru luna mai. În ce zone va fi mai frig decât normalul perioadei și cât va ploua

La munte, în special la altitudinile înalte, rafalele vor depăși 80...100 km/h, iar temperaturile sunt foarte scăzute pentru această perioadă.

Ce zone sunt vizate de avertizarea meteorologilor

"Pe parcursul zilei de marți (18 mai) vântul va prezenta intensificări susținute în majoritatea zonelor, cu viteze de peste 50...60 km/h, iar local, îndeosebi în Transilvania, Oltenia și Muntenia 70...80 km/h. La munte, în special în zona înaltă, rafalele vor depăși 80...100 km/h.", potrivit meteromania.ro.

În ceea ce privește zona montană, meteorologii anunță că precipitațiile vor fi mixte.

"În Munții Apuseni, în zona Carpaților Orientali și în nordul și nord-vestul teritoriului (județele Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Cluj, Bistrița, Mureș, Suceava, Botoșani și Iași, precum și în zona de munte a județelor Arad, Hunedoara, Alba, Harghita și Neamț) va ploua, iar cantitățile de apă vor depăși local 15...20 l/mp și izolat 35...40 l/mp. La munte, la peste 1800 m altitudine, vor fi şi precipitaţii mixte.", au anun'at meteorologii.

Prognoza meteo pentru luna mai

Meteorologii au emis o prognoză pentru luna mai, precizând că începutul din ultima lună a primăverii va fi mai friguros în unele zone, față de normalul perioadei. De asemenea, începutul de lună vine cu temperaturi mai răcoroase în unele perioade. În ceea ce privește precipitațiile, meteorologii anunță că vor fi deficitare pe tot parcursul lunii.

Săptămâna 17.05.2021 – 24.05.2021

În săptămâna 10.05.2021 – 17.05.2021 temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru acest interval, posibil uşor mai coborâte, local, în regiunile nordice şi estice.

Regimul pluviometric estimat pentru această săptămână va avea o tendinţă uşor deficitară, în cea mai mare parte a ţării.

Săptămâna 24.05.2021 – 31.05.2021

În săptămâna 24.05.2021 – 31.05.2021 valorile termice se vor situa în jurul celor specifice pentru acest interval, pe întreg teritoriul României.

Cantităţile de precipitaţii vor fi deficitare în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în jumătatea vestică a acesteia.

Ultimele știri