Antena Căutare

ANM a emis un nou cod roșu! Vremea se va înrăutăți și mai mult în orele următoare

ANM a emis un nou cod roșu! Vremea se va înrăutăți și mai mult în orele următoare, anunță meteorologii. Autoritățile sunt în alertă, asta după ce în mai multe județe din țară ploile torențiale și grindina au făcut prăpad. Ialomița și Prahova sunt cele mai afectate. Și Capitala este sub avertizare de fenomene meteo periculoase.

ANM a emis un nou cod roșu! Vremea se va înrăutăți și mai mult în orele următoare, anunță meteorologii. Autoritățile sunt în alertă, asta după ce în mai multe județe din țară ploile torențiale și grindina au făcut prăpad. Ialomița și Prahova sunt cele mai afectate. Și Capitala este sub avertizare de fenomene meteo periculoase.

Judeţele Ialomiţa şi Prahova se află sâmbătă sub cod roşu de inundaţii, în intervalul orar 10:00 - 15:00. ISU Prahova anunţă că două podeţe au fost afectate de ape, 7 gospodării fiind la acest moment izolate.

"Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate şi propagării, se vor produce în continuare creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE PERICOL pe cursul mijlociu şi inferior al râului Cricovul Sărat, judeţele Prahova şi Ialomiţa. În judeţul nostru, este posibil a fi afectată comuna Adâncata", avertizează ISU Ialomiţa.

De asemenea, conform ISU Prahova, în urma ploilor torenţiale din data de 31 mai, debitul râului Cricovul Sărat a crescut ieşind din albia proprie şi provocând însemnate pagube materiale pe teritoriul localităţii Apostolache.

Au fost deteriorate 2 podeţe, unul in punctul Petruleşti - 7 gospodării cu 16 persoane - la acest moment neexistând acces pietonal sau auto.

Cel de al doilea este punctul Vlad - 3 gospodării, 6 persoane - accesul asigurandu-se doar pietonal, dar cu dificultate.

În satul Buzota, au fost evacuate 4 persoane. Totodată alte 4 persoane urmează să fie evacuate la Mănăstirea Apostolache.

Recomandăm populaţiei din zonele aflate sub avertizări să evite deplasările în zonele cursurilor de apă pentru a nu fi surprinse de eventuale viituri şi să colaboreze cu autorităţile locale şi centrale în cazul în care se impune evacuarea anumitor zone.
De asemenea:
- urmăriţi buletinele de ştiri, cu atenţie la starea vremii;
- monitorizaţi nivelul apei din apropierea locuinţei;
- pregătiţi rucsacul de urgenţă (rezervele necesare în situaţii de urgenţă);
- încărcaţi acumulatorul telefonului mobil;
- mutaţi autoturismul, animalele, alimentele şi obiectele importante în zone unde apa nu le poate afecta;
- verificaţi sistemele de întrerupere ale utilităţilor: apă, gaze şi electricitate. În caz de inundare a locuinţei, întrerupeţi alimentarea cu apă, gaze şi electricitate;
- participaţi la acţiunile de amenajare/consolidare a digurilor de protecţie împotriva inundaţiilor organizate de autorităţile locale;
- pregătiţi familia pentru o eventuală evacuare a locuinţei.
- nu vă deplasaţi prin apă, chiar dacă sunteţi cu autoturismul personal;
- deplasaţi-vă în zonele stabilite de autorităţile locale în caz de inundaţie.

Ce faceţi dacă sunteţi surprinşi de viitură?
- de regulă, viitura este precedată de un curent de aer neobişnuit. Încercaţi să ajungeţi într-un loc cât mai ridicat, pentru evitarea impactului cu viitura;
- încercaţi, pe cât posibil, să nu rămâneţi în apă, pentru că riscul de hipotermie creşte prin udarea completă a corpului;
- staţi departe de liniile de tensiune căzute şi de cablurile electrice;
- economisiţi resursele (alimente, apă, baterii).

Ce faceţi dacă inundaţia vă surprinde acasă?
- părăsiţi locuinţa (sau mergeţi spre etajele superioare, acoperişuri), deplasaţi-vă spre zone înalte;
Dacă aveţi timp:
- blocaţi ferestrele, astfel încât ele să nu fie sparte de vânturi puternice, apă, obiecte care plutesc sau aluviuni;
- evacuaţi animalele şi bunurile de valoare în locuri de refugiu stabilite de autorităţi. Închideţi uşile casei şi ferestrele, după care întrerupeţi alimentarea cu apă, gaze şi curent electric;
- mutaţi bunurile care se pot căra rapid în partea cea mai de sus a locuinţei;
- nu atingeţi echipamentele electrice dacă sunteţi ud sau dacă staţi în apă.

Pe zona vizată, a fost transmis un nou mesaj RO-ALERT pentru informarea populaţiei, cu următorul text: "Pericol de inundaţii pentru localitatea Adâncata! Deplasaţi-vă către zone mai înalte, urmaţi instrucţiunile autorităţilor. Accesaţi canalele media şi aplicaţiile din mediul on-line ale DSU şi si IGSU pentru mai multe informaţii şi actualizări despre eveniment".
Situaţia din teren este permanent monitorizată de reprezentanţi ai Sistemului de Gospodărire a Apelor, de prefectul judeţului şi de inspectorul şef al ISU Ialomiţa, iar, în funcţie de evoluţia fenomenelor, se vor lua măsurile care se impun.

În acest moment, pompierii de la subunităţile inspectoratului se află în teren în misiuni de evacuare a apei din curţi, case şi spaţii publice în localităţile Săveni, Ţăndărei, Platoneşti, Bărbuleşti şi Fierbinţi Târg. În cursul nopţii, prin dispeceratul 112 au fost primite mai bine de 40 de solicitări de la cetăţeni care semnalau efecte ale precipitaţiilor abundente în gospodăriile proprii.
În conlucrare permanentă cu serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă din localităţi s-a intervenit în sprijinul populaţiei şi vom rămâne mobilizaţi până la normalizarea situaţiei şi înlăturarea efectelor produse de fenomenele meteorologice şi hidrologice.

Cod portocaliu și galben de ploi abundente în aproape toată țara! ANM: Trei zile în care va ploua torențial... Cod portocaliu de vijelie la Iași. Zeci de credincioși înfruntă ploaia cu grindină, în așteptarea Papei Francisc. Video...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x