Antena Căutare

Anunț ANM de ultimă oră. Risc ridicat de tornade, după ce un ciclon va traversa România

Anunț ANM de ultimă oră. Ciclonul puternic care a „măturat” de curând Slovenia se îndreaptă către România. Temperaturile vor scădea brusc și sunt așteptate furtuni puternice și posibil și formări de tornade.

ciclon vreme
Ciclonul puternic care a făcut ravagii în Europa se îndreaptă către România | Pixabay

Potrivit meteorologilor, un ciclon care a provocat pagube semnificative în Slovenia va traversa și teritoriul României. Specialiștii anunță, astfel, că temperaturile vor scădea până la 14-15 grade Celsius, și că vor avea loc furtuni puternice, existând chiar și riscul formării de tornade.

Risc de tornade în România. Un ciclon puternic va ajunge în țara noastră

Potrivit specialiștilor în meteorologie, un cliclon puternic se îndreaptă către România. Va urma o perioadă în care temperaturile vor scădea sub 20 de grade. Perioada nu va dura însă mult, iar spre sfârșitul săptămânii se va instala un nou val de căldură.

Citește și: Cum va fi vremea în luna august 2023. Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni. Ce anunță meteorologii

„Luna august 2023 începe furtunos, cu multe instabilități, chiar cu contraste foarte mari între regiuni. Un lucru atipic pentru cea mai liniștită lună din an, teoretic.

Avem aceste instabilități pentru că aerul rece cu aerul cald, împreună precipită pe ploi și cu cât este contrastul mai mare, cu atât manifestările sunt mai severe: intensificări de vânt, episoade de grindină, descărcări electrice.

Cazuri extreme sunt cele cu furtuni care ajung să dezvolte tornade. Trebuie să urmărim acele prognoze cu anticipare imediată”, a declarat Roxana Bojariu.

Pot apărea și inundații. Ce se va întâmpla în perioada următoare

Potrivit specialistului Roxana Bojariu, climatolog în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în unele zone ale României vor apărea inundații în urma ciclonului.

„În continuare suntem sub influența unui transport de aer mai rece, un transport de aer nu doar la suprafață, ci și în atmosfera medie, astfel încât în următoarele zile, în majoritatea zonelor din țară vom avea temperaturi mai răcoroase decât cele cu care am fost obișnuiți până acum.

Avem toată gama de fenomene care însoțesc instabilități puternice. Este o situație în care România este la contactul a două mase de aer cu temperaturi opuse. Avem influența unui câmp de presiune joasă care aduce aer foarte rece din spre nord-vestul Europei.

Practic, masa de aer rece deja a intrat în România și la contactul ei cu masa caldă avem aceste instabilități foarte puternice. Avem încă zone cu deficit de apă în sol, unde vom avea secetă, dar și zone unde oamenii se vor confrunta cu inundații”, a explicat Roxana Bojariu, climatolog în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), la Antena 3 CNN.

Prognoza meteo 8 august 2023. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi... Prognoza meteo 9 august 2023. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x