Antena Căutare

Brumar în calendar, aer tropical afară! Temperaturi maxime și minime în luna noiembrie

Este luna lui Brumar, iar în ultima perioadă valul de aer tropical blocat în estul continentului provoacă în continuare anomalii termice

Brumar în calendar, aer tropical afară! Temperaturi maxime și minime în luna noiembrie
Brumar în calendar, aer tropical afară! Temperaturi maxime și minime în luna noiembrie

Este luna lui Brumar, iar în ultima perioadă valul de aer tropical blocat în estul continentului provoacă în continuare anomalii termice. Dacă luna octombrie a fost cea mai călduroasă din ultimii zeci de ani, nici noiembrie 2019 nu se lasă mai prejos.

Potrivit meteorologilor, vremea în noiembrie va fi cu mult mai călduroasă decât normalul perioadei în toate regiunile țării.

Specialiștii vorbesc deja despre o anomalie a vremii. Vineri, temperaturile vor atinge valori anormale, fiind, în unele zone, cu până la 20 de grade peste normalul acestei perioade.

„Indiscutabil, vom avea un remarcabil val de căldură pentru această toamnă târzie”, au transmis specialiștii de la Severe Weather.

Temperaturi maxime și minime în luna noiembrie

Meteorologii ANM au emis caracaterizarea climatică a lunii noiembrie. Situată la hotarul dintre toamnă şi iarnă, luna noiembrie mai păstrează, cel puţin în prima sa decadă, caracteristici ale sezonului de toamnă, dar treptat, spre sfârşitul lunii, lapoviţa şi uneori ninsoarea anunţă sosirea iernii.

Nopțile senine, frg pătrunzător, îngheț la sol, brumă sunt fenomene des întâlnite. Valorile termice marchează o scădere considerabilă faţă de luna octombrie. În mod normal, temperatura medie multianuală a lunii noiembrie nu depăşeşte 8ºC decât în zona litoralului. În zonele joase din Dobrogea şi Banat, dar şi în lunca Dunării, mediile de temperatură se situează între 6 şi 8ºC.

În zonele de câmpie şi de deal din Muntenia, Oltenia, Moldova, Banat, Crişana şi Maramureş sunt caracteristice valori medii între 4 şi 6ºC. În Transilvania, nordul Moldovei, în Subcarpaţii Moldovei și de Curbură, temperatura medie variază între 2 şi 4ºC. În zona montană joasă şi în depresiunile intramontane sunt caracteristice temperaturi medii cuprinse între -2 şi 2ºC, iar în zona montană înaltă (peste 1500 m) aceste valori coboară sub -4 … -2ºC.

Temperaturi maxime: - destul de rar, aerul cald venit dinspre bazinul Mediteranei pătrunde până la latitudinea ţării noastre, situaţie în care se pot înregistra temperaturi mari, neobişnuite pentru această lună, ce pot ajunge până în jurul valorii de 30ºC. Astfel de temperaturi extreme s-au înregistrat, de exemplu, în anii: 1926, 1990, 1994 sau 2004.

Temperatura maximă absolută a lunii noiembrie în România este 30,5ºC şi a fost înregistrată la Călăraşi în data de 1 noiembrie 1926. La Bucureşti, maxima absolută este de 29,4ºC, înregistrată la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret, tot în data de 1 noiembrie 1926.

Temperaturi minime: - au existat şi ani în care s-au înregistrat temperaturi minime, la fel de neobişnuite pentru luna noiembrie, majoritatea sub -15ºC, ca de exemplu: 1993, 1989, 1975 sau 1948. Temperatura minimă absolută din noiembrie în România este -30,8ºC, înregistrată la Vf.Omu, în data de 30 noiembrie 1957.

La Bucureşti, minima absolută este de -19,4ºC, înregistrată în 26 noiembrie 1993, la Bucureşti-Băneasa.

În luna noiembrie 2019, temperaturile maxime depășesc 20 grade C, iar cele minime va fi 5-10 grade C.

Citește și:

Vremea pe regiuni. Prognoza meteo ANM 11-24 noiembrie 2019. Unde va fi foarte cald

Avertizare meteo cod galben ceață și vânt puternic! Ce se întâmplă cu vremea în următoarele ore... Cod galben de vânt puternic, în zonele de munte şi în sudul Banatului, până joi dimineaţă; de miercuri, în întreaga ţară...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x