Inundaţiile lovesc România! Meteorologi: Ce e mai rău, abia acum urmează

 

Ciclonul mediteranean a blocat România sub ploi, grindină şi vijelii. Zone întregi din ţară sunt răvăşite. În Bistriţa-Năsăud a fost cod roşu de inundaţii. Iar oamenii au primit mesaje Ro-Alert, să se adăpostească. Inundaţiile au făcut deja pagube în şase judeţe. Iar în această după-amiază, furtunile violente au lovit şi sudul ţării. Meteorologii spun că vremea extremă nu şi-a arătat încă toată forţa.

Violenţa fenomenelor meteo a fost amplificată de ciclonul mediteranean care a blocat practic formaţiunile noroase deasupra ţării noastre. În zona Capitalei, s-au format aşa-numitele celule convective - nori groşi, dezvoltaţi pe verticală, în interiorul cărora apar şi curenţi puternici. Aşa se explică şi forţa ploilor torenţiale. Cod galben de ploi a fost şi în câteva judeţe din sud.

„Această linie de instabilitate urmează a se deplasa către partea de nord a Munteniei 40.50, în mod deosebit în zonele montane, unde cantităţile de apă vor fi mai importante, în intervale scurte de timp, mai ales pentru că vor fi averse torenţiale, însoţite posibil şi de căderi de grindină şi de intensificări ale vântului”, a explicat Alina Șerban, meteorolog ANM.

Nu este exclus ca în orele următoare să apară atenţionări meteo pe perioade scurte de timp pentru fenomene extreme. Codul roşu de inundaţii a fost din nou emis azi pentru zonele deja afectate de viituri din Bistriţa-Năsăud. Acolo au curs şi mesajele Ro-Alert. Apa a distrus mai multe locuinţe.facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI