Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

Cum va fi vremea de Crăciun și de Revelion! Scenariile meteorologilor sunt sumbre: ”Afară e primăvară!”

Sărbători fără zăpadă! Este cel mai probabil scenariul pe care îl iau în calcul specialiştii meteorologi. Şi asta după ce şi luna noiembrie a doborât noi recorduri: primele 12 zile ale lunii au fost cele mai călduroase din ultimele patru decenii. Minimele care se înregistrează acum noaptea, erau în alţi ani maximele pe timp de zi. 

Vreme de iarna

Sunt constatări pe care le facem fiecare dintre noi zilnic: e noiembrie, dar afară e primăvară. La Constanţa au fost azi la prânz 19 grade, dublu faţă de cât ar fi normal. Turiştii şi localnicii s-au plimbat pe faleză ca în sezon. Într-o altă parte a ţării, la Braşov, termometrele au arătat 14 grade. O temperatură potrivită pentru sudul extrem al ţării, nicidecum pentru munte. Şi aici, oamenii au schimbat ceaiul cu îngheţata şi au ieşit cu rolele în parc. Pentru proprietarii teraselor, vremea caldă aduce un profit neaşteptat.

”Pe parcursul noptilor, am avut temperaturi pe care ar trebuie sa le avem ziua, iar ziua am avut temperaturi cu 10-14 grade mai ridicate decat normalul perioadei. 43.45 Pe partea de vest, sud, este posibil pana la jumatatea saptamanii viitoare sa mai fie valori de temperatura care sa se apropie de 21 de grade.”, a declarat Florinela Georgescu, director executiv ANM.

La mijlocul unei luni care ar fi trebuit să ne pregătească de iarnă, vor continua să fie temperaturi de început de vară. Sâmbătă vor fi 22 de grade în vestul ţării, 19 grade în centru şi aproape 20 de grade la malul mării. Duminică şi luni, temperaturile mai scad uşor, în sud-estul ţării. O masă de aer cald şi umed va rămâne deasupra României şi va aduce dimineţi cu ceaţă.

Meteorologii spun că sunt 60 la sută şanse ca şi finalul de an să fie mai cald decât în mod normal, iar episoadele de iarnă autentică să fie foarte scurte. Sărbătorile ar putea veni aşadar fără zăpadă. Până atunci, ne bucurăm de ninsoare doar în vârf de munte.

”Putem anunța episoadele de vreme severă doar cu 10 zile înainte. Nu putem exclude niciodată apariția unor episoade cu vreme severă, cu ger, care se încadrează într-un firesc de iarnă, în zona țării noastră.”, a declarat Florinela Georgescu.

Ciclonul mediteranean care a adus ploi abundente în Italia s-a apropiat de România. Ceea ce se înseamnă că nu este exclus ca vremea să se schimbe şi la noi, la jumătatea săptămânii viitoare.

Recomandari