Live acumObservator Sport
Prime Time 20:30Poftiţi pe la noi: Poftiţi la Nea Marin! (r)

Previziune sumbră pentru România! Nu s-a mai întâmplat așa ceva de 100 de ani! Până când va ține iarna! „Nu este exclus să...”

O previziune sumbră a fost făcută pentru România! Potrivit meteorologilor, vremea la extreme ne-ar putea aduce cea mai grea iarnă din ultimul secol.

Iarnă. Ilustrație.

Scenariul este lansat de specialiştii Administraţiei Naţionale de Meteorologie care anunţă o criză climatică generată de încălzirea globală. Efectele le simţim chiar în aceste zile. Trăim cea mai călduroasă lună noiembrie de când se fac măsurători la noi în ţară. Şi trebuie să ne aşteptăm la schimbări dramatice.

Anotimpurile s-au decalat şi nu este exclus să avem episoade cu vreme severă inclusiv în martie-aprilie.

Media climatologică a ajuns în acest noiembrie la 10,8 grade Celsius, în timp ce normalul perioadei este de 3,8 grade. A fost un an al recordurilor de temperatură în lunile iunie şi august, iar tendinţa se menţine.

România va fi lovită de un front rece în zilele următoare, când temperaturile scad până la 2-3 grade în Moldova şi 5-6 grade în Muntenia. Doar că aceste temperaturi se apropie de fapt de tabloul unei toamnei autentice, aşa cum o ştiam din alţi ani. Sunt anunţate ploi, lapoviţă şi ninsoare. Apoi, se încălzeşte din nou, până spre mijlocul lunii decembrie, când experţii estimează că iarna îşi intră în drepturi. După un sezon cu atâtea anomalii termice, am putea avea o iarnă extrem de grea.

Specialiştii se aşteaptă la noi episoade de ploaie îngheţată. Anul trecut, întreaga ţară a fost lovită de acest fenomen. Mii de maşini au fost avariate de copacii doborâţi sub greutatea gheţii. În plus, ninsorile abundente s-ar putea prelungi până în martie-aprilie, cum s-a întâmplat acum doi ani.

Iar când vom ieşi din iarnă vom găsi pe rafturile magazinelor produse mai scumpe. Şi asta pentru că efectele vremii la extreme se văd mai ales în agricultură. Din cauza secetei, mii de hectare de culturi şi livezi sunt afectate.

Mai multe detalii sunt disponibile în clipul de mai jos din Observator.

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro