Prognoza meteo pe 4 saptămâni. Vremea 10 septembrie - 8 octombrie

Meteorologii au actualizat prognoza meteo pentru intervalul 10 septembrie - 8 octombrie 2018. Așadar, vremea în România, în următoarea lună va fi deosebit de frumoasă, caniculară în următoarea și a treia săptămână de prognoză.

prognoza meteo 10 septembrie 8 octombrie

Meteorologii ANM au actualizat prognoza meteo pentru intervalul 10 septembrie - 8 octombrie 2018. Așadar, vremea în România, în următoarea lună va fi deosebit de frumoasă, caniculară în prima și a treia săptămână de prognoză. Apoi, temperaturile scad ușor către cele apropiate nivelului climatologic al lunii septembrie.

Cum va fi vremea în prima zi de școală

Prognoza meteo pe 4 saptămâni. Săptămâna 10 – 17 septembrie 2018

Temperatura aerului va avea valori în general mai ridicate decât normalul climatologic al săptămânii în cea mai mare parte a țării, posibil cu abateri mai mari în jumătatea de vest.

Temperaturile pot depăși chiar 30 de grade în prima săptămână de prognoză!

Precipitațiile vor fi în general în general apropiate de normele climatologice ale intervalului, exceptând jumătatea de vest a țării, unde tendința va fi deficitară, dar și regiunile sud-estice, unde acestea pot fi excedentare.

Prognoza meteo pe 4 saptămâni. Săptămâna 17 – 24 septembrie 2018

Temperatura aerului va avea valori în general apropiate de normalul climatologic al s ăptămânii, posibil ușor mai ridicate decât acestea, local în regiunile vestice, nord-vestice și centrale. Săptămâna 17 – 24 septembrie 2018

Precipitațiile pot fi ușor excedentare, local la munte și în jumătatea de sud – est a țării, iar în restul teritoriului vor fi apropiate de normele climatologice ale intervalului.

Prognoza meteo pe 4 saptămâni. Săptămâna 24 septembrie – 1 octombrie 2018

Valorile termice medii se vor situa în jurul normei climatologică și pot fi ușor mai ridicate decât acestea în special în nord-vestul și centrul țării.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de normele climatologice ale intervalului în majoritatea regiunilor, posibil cu o tendință excedentară local la munte și în regiunile sudice.

Citește și
alec baldwin sta pe un scaun si are un microfon
Prima declarație a lui Alec Baldwin după ce a împușcat accidental doi colegi. Ce spune despre tragedia de la filmări
Prima declarație a lui Alec Baldwin după ce a împușcat accidental doi colegi. Ce spune despre tragedia de la filmări
audrey-kevin-colaj
O tânără de 19 ani s-a căsătorit cu un bărbat cu 42 de ani mai în vârstă. Cum au reacționat părinții fetei
O tânără de 19 ani s-a căsătorit cu un bărbat cu 42 de ani mai în vârstă. Cum au reacționat părinții fetei
colaj de imagini cu alec baldwin si halyna hutchins
Cine a fost Halyna Hutchins, femeia ucisă accidental de Alec Baldwin pe platourile de filmare ale producției ”Rust”
Cine a fost Halyna Hutchins, femeia ucisă accidental de Alec Baldwin pe platourile de filmare ale producției ”Rust”
Mai multe articole

Prognoza meteo pe 4 saptămâni. Săptămâna 1 – 8 octombrie 2018

Mediile valorilor termice se vor situa în general peste norma climatologică a săptămânii în cea mai mare parte a țării, local cu abateri mai mari în nord-vest și centru. Regimul pluviometric, în cea mai mare parte a țării, se va încadra în general în limitele normale ale perioadei.

Vremea în luna septembrie 2018. Caracteristici de temperatură și precipitații

Potrivit ANM, prima lună de toamnă păstrează multe din caracteristicile sfârşitului de vară, vremea fiind, cel puţin în primele două decade, călduroasă. În plus, septembrie este o lună mai puţin instabilă, chiar şi faţă de august, datorită persistenţei deasupra cele mai mari părţi a Europei, a unui brâu de presiune atmosferică relativ ridicată, ce uneşte Anticiclonul Azoric cu maximul barometric est european.

Valorile temperaturilor medii lunare înregistrează o scădere destul de mică comparativ cu ultima lună de vară, la aceasta contribuind perioada mai scurtă de strălucire a Soarelui şi nopţile mai lungi şi mult mai răcoroase. Din datele Administrației Naționale de Meteorologie, se constată că temperatura medie multianuală ale lunii septembrie depăşeşte 18ºC doar în Lunca Dunării, pe litoral şi izolat în Deltă.

În Câmpia Română, în zonele deluroase ale Olteniei şi Munteniei, în Dobrogea, Câmpia de Vest, dar şi în estul Moldovei, mediile de temperatură a aerului se situează între 16 şi 18ºC.

Valori mai moderate, între 12 si 16ºC, sunt caracteristice Transilvaniei, Dealurilor Vestice, Maramureşului, celei mai mari părţi a Moldovei şi Subcarpaţilor. În depresiunile intramontane şi în zona montană joasă (sub 1500 m) sunt caracteristice temperaturi medii cuprinse între 8 şi 12ºC.

În zonele montane mai înalte (peste 1500 m) aceste valori coboaraă până la 4 si 8ºC, iar la Vf. Omu chiar sub 3ºC.

Cele mai mari temperaturi înregsitrate în septembrie în România

De-a lungul timpului au existat şi ani în care luna septembrie a fost una deosebit de caldă. La 26 staţii meteorologice temperatura maximă absolută a lunii fiind cuprinsă în intervalul 39,0 – 42,2 ºC. 19 dintre aceste maxime au fost înregistrate în perioada 7 – 9 septembrie 1946, doua în 1952, pe 1 septembrie si numai cate una în anii 1962, respectiv 1968.

Temperatura maximă absolută lunară din România, înregistrată la staţiile meteorologice, este de 42,2 ºC şi s-a măsurat la Giurgiu, în 9 septembrie 1946.

Maxima absolută de la Bucureşti a fost de 39,6 ºC, înregistrată în aceeaşi zi, 9 septembrie 1946, la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret.

La staţia meteorologică Bucureşti-Băneasa, maxima absolută a lunii septembrie s-a înregistrat tot în septembrie 1946, în două zile consecutive, 8 şi 9 septembrie şi are valoarea de 38,6 ºC.

Cele mai mici temperaturi înregistrare în septembrie în România

Temperaturile minime absolute din această lună scad la aproape toate staţiile meteorologice sub 0 ºC.

Temperatura minimă absolută a lunii septembrie este -15,0 ºC, înregistrată la Vf. Omu, în data de 28 septembrie 1935.

Precipitații în luna septembrie 2018

Precipitaţiile din septembrie sunt mai reduse cantitativ, în medie, faţă de cele din lunile de vară, când instabilitatea este mai accentuată. Astfel, cantităţile medii lunare de precipitaţii sunt cuprinse între 30 şi 50 l/m2 pe areale extinse din Câmpia Română, în Dobrogea, în cea mai mare parte a Moldovei, în Câmpia de Vest şi parţial în vestul Transilvaniei. Cantiţăţi sub 30 l/m2 sunt caracteristice unor zone restrânse din Delta Dunării. Între 50 si 75 l/m2 în Subcarpaţi, cea mai mare parte din Transilvania, în Dealurile Vestice, Maramureş şi Bucovina, dar şi în partea centrală a Câmpiei Române; peste 75 l/m2 se înregistrează în zona montană, peste 100 l/m2 înregistrându-se în Munţii Apuseni (Semenic, Vlădeasa 1800, Stâna de Vale) şi Masivul Fagăraş (Bâlea Lac)

Cantități de precipitații maxime și minime absolute

Cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii înregistrată la staţiile meteorologice este de 434,7 l/m2 , la Piatra Neamţ, în anul 1912.

Cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii căzută în 24 de ore, înregistrată la staţiile meteorologice, este 161,4 l/m2 şi a fost acumulată la Bucureşti-Filaret, în data de 20 septembrie 2005.

sursa: ANM

Parteneri
Ea e considerată „cea mai frumoasă membră a Familiei Regale a Marii Britanii”. Cine le-ar fi depășit pe Kate Middleton și Meghan Markle
Titlul de „cea mai frumoasă membră a Familiei Regale” din Marea Britanie nu le-a fost acordat lui Kate Middleton sau lui Meghan Markle, ci unei tinere pe care puțini o cunosc. Chiar dacă Ducesa de Cambridge și Ducesa de Sussex au milioane de fani în întreaga lume, ele ar fi fost depășite la capitolul frumusețe, potrivit revistei Tatler. 
Catine.ro
Ultimele știri