Live acumFilm: Ultima reduta (SUA 2013)
Prime Time 20:00Te cunosc de undeva!

România, în pragul înghețului! Cod galben de viscol și polei extins! Cum ne afectează vortexul polar

ANM a extins codul galben de ceață și polei și intensificări ale vântului. România se află în pragul înghețului! Meterorologii avertizează că în această perioadă țara noastră se află sub influența vortexului polar, astfel că în iarna 2018-2019 vom avea strat mare de zăpadă, viscol și temperaturi geroase.

cod galben de vant

ANM a extins codul galben de ceață și polei și intensificări ale vântului. România se află în pragul înghețului! Meterorologii avertizează că în această perioadă țara noastră se află sub influența vortexului polar, astfel că în iarna 2018-2019 vom avea strat mare de zăpadă, viscol și temperaturi geroase.

ANM cod galben, valabil până la ora 13:00

In zona : Județul Dolj;

Se vor semnala : Local depuneri de polei din ploaie slabă

ANM cod galben, valabil până la ora 15:00

In zona : Județul Caraş-Severin;

Se vor semnala : intensificări locale ale vântului, cu viteze la rafală de 75-80 km/h și peste 90 km/h în zona montană înaltă
Fenomene asociate : ploaie în zonele joase, lapoviță și ninsoare la munte

Vremea din România, sub vortexul polar

Potrivit meteorologilor, vremea din România se va afla în această iarnă, în zona de confluenţă a doi factori climatologici, respectiv furtunile din Oceanul Atlantic şi Marea Mediterană, ce aduc valori termice mai ridicate şi umezeală, şi o masă de aer foarte rece dinspre zona arctică.

”Lipsa de gheaţă în zona polară ar putea încercui vortexul polar, acea zonă cu vânturi foarte puternice. Încercuirea acestui grup de vânturi puternice care determină masa de aer foarte rece să rămână în zona arctică favorizează această pătrundere a maselor de aer foarte reci înspre Europa, bineînţeles şi către continentul nord-american. Acesta ar putea fi un semnal pentru posibile episoade cu temperaturi foarte scăzute în zona euro-asiatică”.

De asemenea, meteorologii ANM avertiează: ”În luna noiembrie temperaturile vor scădea faţă de luna octombrie cu 4-5 grade, dar care rămân totuşi pozitive. Pe de altă parte, vor fi precipitaţii care, pe zona de munte, ar putea depăşi 50-60 de litri/mp şi 40 l/mp în celelalte zone. În noiembrie, media maximelor nu va depăşi 20 de grade Celsius. A făcut-o deja în primele zile ale lunii. Tot în luna noiembrie se pot înregistra şi primele temperaturi maxime foarte scăzute, de sub minus 10 grade Celsius”.

Cât privește lunile decembrie și ianuarie - vortexul polar ne va aduce mai multe zile la rând cu temperaturi sub minus 10 grade şi viscole de amplare.

ANM informare meteorologică de vreme rea, valabilă până miercuri, 21 noiembrie

ANM a emis marți, 20 noiembrie, o nouă informare de vreme rea! Sunt semnalate polei, precipitații moderate cantitativ – ploaie, mixte la munte, mai ales ninsoare în Moldova, intensificări ale vântului.

În intervalul menționat se vor semnala precipitații moderate cantitativ, mai ales sub formă de ploaie, mixte la munte și predominant ninsori în Moldova. Pe arii restrânse se va semnala polei, la început în Oltenia, apoi și în celelalte regiuni.
Temporar vântul va avea unele intensificări în jumătatea de sud a țării și în zonele montante, cu viteze mai mari în sudul Banatului, unde la rafală se vor depăși 70…75 km/h.

Recomandari