Meteo: Un fenomen rar întâlnit a răsturnat temperaturile în România! Ce se întâmplă, de fapt?

Un fenomen mai puţin obişnuit a răsturnat temperaturile în România. Pe crestele munţilor a fost soare şi vreme de primăvară, în timp ce la câmpie, oamenii au tremurat la multe grade cu minus.

Un fenomen rar întâlnit a răsturnat temperaturile în România! Ce se întâmplă, de fapt?

Inversiunea termică a venit şi cu recorduri. În câteva ore, la Rânca, au fost diferenţe de 30 de grade, un şoc termic pentru turişti. Meteorologii au venit astăzi cu explicaţii, dar şi cu prima prognoză pentru Crăciun şi Anul Nou.

În oraşe, gerul a îngheţat totul. În Harghita s-a înregistrat minima nopţii: minus 15 grade. În timp ce la munte a fost primăvară.

Noaptea trecută, un fenomen rar a răsturnat temperaturile. În mare înălţime a fost mai cald decât la câmpie.

O masă de aer cald a pătruns deasupra României şi a rămas pe crestele munţilor, împingând aerul rece spre zonele joase. Fenomenul de inversiune termică a adus şi recorduri. În timp ce la Vârful Omu au fost 9 grade, cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată pe 5 decembrie, la Calafat a fost minus un grad.

Un şoc termic de aproape 30 de grade a fost resimţit la Rânca. Azi-noapte au fost minus 22 de grade, iar dimineaţă, 6 grade cu plus.

De o parte şi de alta a lanţului muntos, au fost diferenţe uriaşe şi în timpul zilei. Dacă la prânz, la Joseni, erau minus 11 grade, la Târgu-Neamţ temperatura a crescut până la 15 grade.

În staţiunea Păltiniş, la peste 1400 de metri altitudine, puteai face plajă. La prânz erau 10 grade, în timp ce la Sibiu, minus două.

În orele următoare, fenomenul de inversiune termică va dispărea treptat, iar temperaturile vor creşte uşor.

Meteorologii au venit astăzi şi cu o prognoză pentru sărbători. De Crăciun se anunţă o vreme mai caldă decât normalul perioadei. Nu e clar dacă Moş Crăciun va veni şi cu zăpadă. Sunt însă toate şansele să fie ninsori mai abundente, în special în vestul ţării, de Revelion, arată Centrul European pentru Prognoze.

Estimările nu iau în calcul şi fenomenele extreme care pot surprinde România în această iarnă.

Ultimele știri