Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

România, lovită de un val de aer saharian! Temperaturile vor urca până la 35 de grade Celsius, dar furtunile nu lipsesc

Următoarele zile vor aduce temperaturi caniculare în România, în special în zonele din vestul și din sudul țării, precum și în județele din Moldova, întrucât un val de aer saharian va ajunge aici. 

Următoarele zile vor aduce temperaturi caniculare în România, în special în zonele din vestul și din sudul țării, precum și în județele din Moldova, întrucât un val de aer saharian va ajunge aici.

Astfel, potrivit experților, valul de aer saharian va aduce disconfort termic accentuat, întrucât temperaturile maxime vor atinge valori între 28-35 de grade Celsius. De asemenea, vineri şi sâmbătă – 14 şi 15 iunie – vor fi 37 de grade Celsius în vestul, sudul şi estul teritoriului. Specialiştii avertizează că din cauza umidităţii foarte ridicate se vor resimţi peste 40 de grade Celsius. Valul de căldură se va menţine până la sfârşitul săptămânii.

De asemenea, până pe 16 iunie, valorile termice diurne vor fi în creştere de la medii de 28 de grade până la 32 de grade, după care vor marca o scădere uşoară la valori de 30 de grade şi ulterior nu vor mai avea variaţii semnificative.

Conform estimărilor făcute de meteorologi, indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și va depăși ușor pragul critic de 80 de unități.

În regiunile din sudul țării, dar și din vest și sud estice, temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 29 şi 35 de grade, iar cele minime între 13 şi 24 de grade, mai scăzute în estul Transilvaniei. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, mai ales după-amiaza şi seara, local la deal şi la munte şi pe arii restrânse în restul teritoriului, cu o probabilitate mai ridicată în regiunile estice şi sud-estice, unde vor fi averse, descărcări electrice şi izolat grindină. Vântul va avea unele intensificări în estul ţării, dar de scurtă durată şi în timpul ploilor, potrivit Adevărul.

Sâmbătă, însă, disconfortul termic se va menține accentuat, însă pe arii restrânse se vor semnala averse, descărcări electrice și chiar posibile căderi de grindină, în special în zonele de deal și de munte.

Vremea va fi caldă și duminică, când temperaturile maxime se vor încadra între 28 şi 35 de grade, iar cele minime, în general, între 13 şi 22 de grade. Pe arii restrânse, însă, în zonele de munte se vor înregistra averse și descărci electrice.

Recomandari