Live acumPoftiţi pe la noi: Poftiţi la Nea Marin! (r)
Prime Time 20:00Poftiţi pe la noi: Poftiţi la Nea Marin!

Vântul extrem a făcut ravagii în România: zeci de acoperișuri desprinse, drumuri blocate! Avertismentul autorităților

vântul extrem a produs pagube serioase!

Vântul extrem a facut ravagii: ce spun autoritatile

Vântul puternic a produs pagube în judeţele Braşov, Hunedoara şi Sibiu, 35 de acoperişuri fiind desprinse, șapte copaci fiind doborâţi pe carosabil, iar două panouri publicitare fiind rupte. De asemnea, au fost avariate 13 autoturisme, iar două drumuri naţionale au fost blocate de copacii căzuţi pe carosabil.

”La nivel naţional au fost înregistrate efecte de vreme rea în patru localităţi din judeţele Braşov, Hunedoara şi Sibiu, unde s-a intervenit pentru degajarea a 35 de acoperişuri desprinse, 7 copaci căzuţi pe carosabil, două panouri publicitare rupte, fiind avariate 13 autoturisme. De asemenea, circulaţia rutieră a fost temporar blocată pe două drumuri naţionale ( DN 1 şi DN 73A/BV ) din cauza copacilor căzuţi pe carosabil”,anunţă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).

Pentru avertizarea populaţiei din zonele aflate sub efectul atenţionărilor meteorologice cod roșu și cod portocaliu au fost transmise 15 mesaje prin sistemul RO-ALERT, în judeţele Argeş, Braşov, Dâmboviţa, Prahova şi Sibiu.

”În ultimele 24 de ore, pompierii din judeţele Braşov, Hunedoara şi Sibiu au intervenit pentru limitarea şi înlăturarea efectelor generate de fenomenele meteorologice periculoase. La nivel naţional au fost emise 29 atenţionări/avertizări meteorologice care vizau intensificări ale vântului în zona de munte şi în sudul Banatului. (...) Având în vedere faptul că informările de vremea rea vizează şi orele următoare, unităţile Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă rămân mobilizate pentru a interveni, în cel mai scurt timp, în zonele unde se pot produce efecte. Totodata, evoluţia situaţiei din teren va fi atent monitorizata de Centrul Operaţional Naţional al IGSU pentru dispunerea măsurilor imediate care sa asigure eficientizarea misiunilor de raspuns”,precizează ISU.

ISU reaminteşte populaţiei ca pe timpul manifestării fenomenelor periculoase să rămână în locuinţe sau alte spaţii închise care le pot asigura protecţia. De asemenea, recomandă parcarea autoturismelor în zone ferite, la distanţă faţă de copaci sau stâlpi de electricitate.

ANM, informare meteorologică de vânt, 14 noiembrie 2019

În intervalul menționat, în zona montană vântul va avea intensificări susținute, cu viteze în general de 80...90 km/h, iar pe creste, în special cele ale Carpaților Meridionali, temporar rafalele vor depăși 100 km/h. În zonele mai joase de relief din județul Caraș-Severin vor fi perioade în care rafalele vântului vor avea viteze în general de 60...65 km/h.

Notă: intensificări locale și temporare ale vântului vor fi și în restul teritoriului, cu viteze în general de 45...55 km/h.

ANM, informare meteorologică de ploi

Fenomene și zone vizate: ploi în general moderate cantitativ în sud-vestul țării
Interval de valabilitate: 13 noiembrie, ora 08 – 14 noiembrie, ora 18

Din dimineața zilei de miercuri, 13 noiembrie și până în seara de joi, 14 noiembrie în Munții Banatului, în vestul Carpaților Meridionali și în zona deluroasă a Olteniei va ploua și se vor cumula cantități de apă de 25...30 l/mp și izolat peste 40­­ l/mp.

Citește și:

Primul weekend cu ploi din noiembrie! Vremea se strică și va ploua în aproape toată țara

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro