Live acumAcces Direct
Prime Time 20:30Adela

Veri caniculare ca-n Irak, la București, din cauza poluării. Avertismentul sumbru lansat de oamenii de știință 

Oamenii de știință de pretutindeni au lansat, de-a lungul timpului, numeroase semnale de alarmă cu privire la încălzirea globală, care va aduce veri din ce în ce mai călduroase. 

Veri caniculare ca-n Irak, la București, din cauza poluării. Avertismentul sumbru lansat de oamenii de știință

Încălzirea globală nu are, însă, efecte îngrijorătoare ce sunt vizibile doar în anumite zone ale globului, ci și în România.

Mai exact, în cazul în care emisiile de carbon nu vor fi reduse, vremea din București va semăna, în 2100, cu cea din Irak, temperaturile medii ajungând la 36, 4 grade Celsius. Ba mai mult, în cazul în care România va reduce moderat emisiile de carbon, temperaturile vor crește doar cu patru grade Celsius, fiind asemănătoase cu cele de la Izmir, Turcia.

Meteo 14 februarie 2020. Vremea se menține caldă în majoritatea regiunilor, cerul va fi înnorat, iar temporar se vor semnala precipitații slabe

De asemenea, specialiștii avertizează că temperaturile ar putea să devină mult prea ridicate pentru a putea fi suportate de om, în cazul în care emisiile de carbon nu vor fi oprite.

„Este unul dintre scenariile posibile. E bine că oamenii de ştiinţă desenează posibilele evoluţii pentru viitor. Nu putem pur şi simplu să lăsăm vremea să treacă – poate că e mai bine mâine decât a fost astăzi. E adevărat că suntem acum pe pământ 7,8 miliarde de oameni. La asta ne gândim foarte rar: cu cât suntem mai mulţi, cu atât efectele, de la respiraţie la activităţile care provoacă dioxid de carbon, care scot metan, toate contează. Ce este cel mai important că efectele sunt, poate şi datorită ciclului soarelui, că se încălzeşte oceanul planetar, iar cele două mari motoare oceanice – unul este în Oceanul Pacific Indian şi altul în Oceanul Atlantic – care fac ca şi straturile de aer să fie antrenate în mişcarea asta, îşi schimbă felul în care acţionează. Straturile de aer înseamnă mişcări climatice puternice. Observaţi că într-un interval de 2-3 luni, de la incendiile puternice din Australia şi până la uragan în ţările nordului – cine a mai văzut aşa ceva?”, a explicat scriitorul Alexandru Mironov, citat de Digi24

Donald Trump, președintele SUA, a aprobat planul de plantare a o mie de miliarde de copaci

Republicanii au propus modificarea legislației pentru ca SUA să planteze 1.000 de miliarde de copaci până în 2050, pentru a combate efectele încăzirii globale, potrivit Reuters. Măsura vizează scădeea emisiilor de dioxid de carbon şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Un val de aer cald ajunge în România. ANM: Trecem de 15 grade. Vreme anormală pentru această perioadă

Chiar dacă președintele de la Casa Albă, Donald Trump, nu crede în încălzirea globală, el a anunțat, luna trecută la Forumul de la Davos, că va sprijini inițiativa, potrivit Mediafax.

„Angajamentul nostru este să păstrăm măreţia creaţiei lui Dumnezeu şi frumuseţea naturală a lumii noastre”, a afirmat Donald Trump, însă Greta Thunberg a declarat că această măsură nu e suficientă.

Recomandari