Antena Căutare

Povestea Isadorei Duncan, cea mai mare dansatoare din toate timpurile: strangulata de propria esarfa!

S-a spus despre ea ca a inventat dansul, ca a adus ceva expresiv in arta acestuia. A fost casatorita cu marele poet rus Serghei Esenin, l-a iubit pe si mai marele George Bernard Show si a murit strangulata, cu propria esarfa, la 50 de ani, intr-un stupid accident la Nisa...

Sa nascuse la cateva zile dupa ce Romania isi cucerea Independenta de Stat, in 1877. In San Francisco. Intr-o familie saraca. Afacerea tatalui daduse faliment, asa ca micuta Angela Isadora Duncan, alaturi de surorile sale, a inceput sa dea...lectii de dans. Prin 1889, parintii sai au divortat. A trebuit sa-si gaseasca un rost. Sau, macar, a incercat. A ajuns in trupa lui Augustin Daly, cel care detinea o companie de teatru in New York. La 20 de ani dansul era viata sa. Gratioasa, imperiala...

Cu doi ani inainte de cumpana dintre secole, tatal i-a decedat in naufragiul "SS Mohegan".Si-a pierdut propria incredere. Si-a pierdut increderea in forma sa. Si in formele sale. A avut putere sa-si revina. Dansa desculta. Zicea ca vrea sa simta totul. Improviza. Grecia Antica i se parea apogeul in dans. De acolo lua miscarile, din desene, din picturi, din tot ce-i cade la indemna.

A ajuns la Londra, dezamagita de limitarile pe care trupa lui Daly i le impunea. "Copia" de pe basoreliefurile elene de la British Museum. A vazut Parisul. S-a inspirat de la Louvre. Curand, Bourdelle, Rodin ori Walkowitz au inceput sa o picteze. Nu-i placea sa performeze in fata publicului comercial. Ura sa primeasca urale de la oameni care dadeau banii pe bilet, ca la urs. Dansa in saloane, acolo unde putea sa inoveze, sa aduca schimbari stilului sau.

In Germania a creat o scola. Au aparut "Isadorablele". La Paris, a facut la fel. Dar primul mare Razboi Mondial musca din Europa. Nimanui nu-i mai ardea de patefoane, de dans...Apoi...Copii i-au decedat dintr-o stupizenie. Soferul masinii in care se aflau a uitat sa traga frana de mana. Au sfarsit intr-un rau, strada fiind in panta. Nu si-a revenit, niciodata...A ramas insarcinata cu sculptorul Romano Romanelli. A nascut un fiu. Nu a trait decat cateva ore. "Nici macar nu ii dadusem un nume", avea sa spuna.

In 1922 se casatorea cu marele Serghei Esenin, cu 18 ani mai tanara decat ea. A insotit-o intr-un turneu fabulos in Statele Unite. Anul urmator s-au despartit. Bea peste masura si lovea cea mai mare dansatoare a Omenirii. Avea sa se sinucida in 1925, la 30 de ani. L-a iubit pe Mercedes de Acosta, l-a iubit pe uriasul George Bernard Show. "As vrea sa facem un copil. Cu inteligenta Dumneavoastra si trupul meu...", ii scria acestuia. Venea si raspunsul. "Suna interesant, dar daca va avea trupul meu si inteligenta Dvs.?"

Ajunsese la aproape 50 de ani. Scandalurile financiare si amoroase in care se bagase o macinasera. Continua, chiar si la aceasta varsta, sa faca furori. A fost acuzata de comunism. A inceput sa bea.

Apoi, intr-o seara, la Nisa, in Franta... Purta o esara lunga, pictata, manual, de rusul Roman Satov. Se urcase intr-un "Amilcar", masina, de fite, decapotabila, a lui Benoit Falchetto, un macaronar ferchezuit. Inainte de a se sui in masina - spun martorii - i s-a adresat prietenului Desti si unor amici: "Adieu, mes amis. Je vais a la gloire!". Esarfa, esarfa cea lunga, s-a infasurat pe axul rotii. A strangulat-o instant. Din nou masina. Blestemul sau...

A fost incinerata. Cenusa odihneste in Pere Lachaise, alaturi de cea a copiilor sai.

Isadora Duncan a fost cea care a spart barierele dansului, ducandu-l pe modernitate. Era naturala, era plina de idei, era Ea. Alterna dansurile grecesti cu cele de societate, "fura" din atletismul american.

N-a murit la Nisa...Doua dintre fiicele adoptive, Anna si Irma, i-au dus, mai departe, miscarile...

Romania Danseaza, showul care va misca Romania, va incepe, in curand, la Antena 1.

Prima zi de preselectii, prima galerie foto! Merita vazuta! Asta-i spiritul: Romania danseaza!... A doua zi de preselectii de la Timisoara! Romania danseaza! Vezi super galerie foto!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Citește și
Ultimele știri
x