Live acumPoftiţi pe la noi: Poftiţi la munca
Prime Time 20:00Poftiţi pe la noi: Poftiţi la munca

Încă o stea s-a ridicat la cer! O mare actriță a teatrului românesc a murit

Actrița Ildiko Jarcsek-Zamfirescu a murit la vârsta de 75 de ani, a anunțat Uniunea Teatrală din România (UNITER).

Actrița Ildiko Jarcsek-Zamfirescu a murit la vârsta de 75 de ani, a anunțat Uniunea Teatrală din România (UNITER).

„In Memoriam Ildikó Jarcsek-Zamfirescu (3 octombrie 1944 – 9 ianuarie 2019). Uniunea Teatrală din România – UNITER își exprimă profunda tristețe la aflarea veștii că o altă personalitate a lumii teatrale românești, actrița Ildikó Jarcsek-Zamfirescu, ne-a părăsit. În afară de zecile de roluri cu care a bucurat publicul la Teatrul German de Stat și la Teatrul Maghiar de Stat «Csiky Gergely» din Timişoara, Ildikó Jarcsek-Zamfirescu a contribuit cu un real succes la viața teatrală din spatele scenei”, a transmis UNITER.

„Ildikó Jarcsek-Zamfirescu a fost un om de cultură remarcabil, un profesionist al scenei teatrale din România, un om care a dăruit și s-a dăruit total, un artist desăvârșit care va rămâne în sufletele noastre. Dumnezeu să-i odihnească sufletul în pace!”, mai arată mesajul UNITER.

Actrița a murit în noaptea de marți spre miercuri, respectiv 8 spre 9 ianuarie, dar vestea tristă s-a aflat abia acum. Ea ar fi fost găsită fără suflare.

Ildiko Jarcsek-Zamfirescu s-a născut pe 3 octombrie 1944 în Timişoara. În anul 1970, ea a debutat la Botoşani, în piesa „Domnul Puntila şi sluga sa, Matti”.

În perioada 1973-2003, şi din nou din 2004 a fost actriţă a Teatrului German de Stat Timişoara, unde a jucat nenumărate roluri, precum: Maria în „A douăsprezecea noapte”, de William Shakespeare; Chiriţa în „Chiriţa în provincie”, de Vasile Alecsandri; Anna Fierling în „Mutter Courage (Anna Fierling şi copiii ei)”, de Bertolt Brecht; Katharina în „Eroi”, de George Bernard Shaw; Bătrâna în „Siberia”, de Felix Mitterer; Semiramida în „Scaunele”, de Eugène Ionesco.

În perioada 1983-2001, Ildikó Jarcsek-Zamfirescu a fost directorul Teatrului German de Stat Timisoara, ani în care a contribuit la păstrarea și promovarea teatrului profesionist de limbă germană din România. Mai mult, la începutul anilor ’90, ea a reuşit să revitalizeze trupa teatrului şi să impună instituţia ca pe una din scenele de frunte ale Timişoarei şi Banatului.

Ildikó Jarcsek-Zamfirescu a cochetat și cu regia, a montat piese de Lessing, Camus, Gorki, Caragiale, Hans Kehrer s.a. la Teatrul German de Stat Timișoara și la Teatrul din Baden-Baden (Germania).

Actrița Ildikó Jarcsek-Zamfirescu a jucat în filme în regia lui Mircea Daneliuc, Valentin Perciun, Lucian Pintilie, Adrian Drăguşin, și a tradus piese de teatru.

În perioada 1992-2003 şi din nou din 2006, ea a predat Actorie şi Vobire scenică la Secția germană de Teatru din cadrul Facultății de Muzică a Universității de Vest din Timișoara.