Căutare Live

Copiii prematuri ai vedetelor. Cine sunt mămicile care au născut mai devreme de termen

În fiecare an, la data de a 17 noiembrie este marcată Ziua mondială a prematurităţii. Ziua acelor copii care vin pe lume înainte să fie pregătiți să primească lumina zilei. Deși trupurile lor mai au încă nevoie să stea în pântecele mamei, diverși factori influențează venirea prematură pe lume

Copiii prematuri ai vedetelor. Cine sunt mămicile care au născut mai devreme de termen

Ziua prematurității, Iniţiată de Fundaţia Europeană pentru Îngrijirea Nou-născuţilor, în 2010, şi marcată, oficial, începând cu 2011, această zi are rolul de a atrage atenţia asupra riscurilor pe care le presupune naşterea prematură. Mai exact, scopul Zilei mondiale a prematurităţii este de a educa mamele cu privire la anumite stiluri de viaţă ce ridică probabilitatea unei naşteri premature şi de a determina găsirea resurselor financiare pentru dotarea tuturor maternităţilor cu aparatura necesară acestor copii speciali.

Printre noi se află persoane care s-au născut la o vârstă prematură și doar părinții acelor oameni știu durerea, frica și tumultumul emoțiilor pe care le-au simțit atunci câd viața copilului lor stătea în firele unor aparate. Lipsa strângerii în brațe și scrâșnetul interior la gândul că până și atingerea celei care i-a dat viață ar putea fi un pericol sunt doar câteva dintre trăirile femeilor care au adus pe lume copii înainte de termen.

Deși durerea este fulgerătoare și o astfel de situație este negreșit mai traumatizantă decât ar putea cuvintele să dea o formă, multe dintre vedetele din România au povestit prin ce au trecut atunci când bebelușii lor au venit pe lume mai devreme. Printre acestea se numără și soția lui Mihai Morar, a cărei gemene au venit pe lume prematur. Familia celebrului om de radio și televiziune a trecut prin această experiență în urmă cu 12 ani, atunci când au venit pe lume gemenele sale, Mara și Cezara. Fetele au fost născute având 1250 de grame și 1850 de grame, împreună însumând greutatea pe care un copil normal ar fi trebuit să o aibă.

Copiii prematuri ai vedetelor. Cine sunt mămicile care au născut mai devreme de termen

Scrisoarea lui Mihai Morar, despre gemenele sale care s-au născut prematur:

„"Morar 1" și "Morar 2". Două brățări prinse, înainte de soroc, de niște încheieturi incerte. 1250 grame și 1850 de grame. Două cocoloașe nedefinite, ceva între spirit și materie.

Două zâmbete închise zile întregi în incubatoare, într-o încercare a omenirii de a recrea în laborator gena Bucuriei și de a o împrăștia, apoi, viral, în lumea asta tristă.

Fiecare prunc născut prematur e o lecție despre triumful vieții. Lupta lui pentru a rămâne pe Pământ. Încrâncenarea de a pompa fiecare gură de aer și a o transforma în Viață. Încleștarea micropumnilor pentru a restabili armonia pierdută a Universului. Nou-născutul prematur este ultimul gladiator de pe Terra care încă mai luptă fizic pentru perpetuarea speciei, nu pentru distrugerea ei.

Lecția omuleților născuți prematur rușinează inconștiența și ușurința cu care oamenii mari au grijă să distrugă ceea ce ei cred că ei au primit de-a gata: fața Pământului, dreptul la Viață, natura umană.

Copiii născuți "sub greutate" vin pe lume cu "supra dragoste". De aceea, în fiecare maternitate unde se naște o "minune", ni se dă o șansă pentru o nouă lume.”

Citește și: Prematurii sau eroii de câteva sute de grame! Mihai Morar, despre fetele sale: „Zâmbete închise în incubator, cutia în care recreăm în laborator viața”

Ispita de la Insula Iubirii, Nicoleta Dragne a născut copilul prematur, un băiețel, care în prezent este perfect sănătos.

Copiii prematuri ai vedetelor. Cine sunt mămicile care au născut mai devreme de termen

Elena Băsescu a adus pe lume prematur o fetiță de 2715 grame si 47 de centimetri lungime cu trei săptămâni mai devreme. Deși își dorea o naștere naturală, medicii i-au făcut de urgență cezariană pentru că arcina nu mai putea continua, ea acuzând contracții dureroase.

Copiii prematuri ai vedetelor. Cine sunt mămicile care au născut mai devreme de termen

Nicoleta Luciu a adus pe lume prematur tripleți la 8 luni: Kim, Kevin și Karoly. Nicoleta şi Zsolt au ales ca tripleţii să vină pe lume într-o clinică de lux din capitală

Copiii prematuri ai vedetelor. Cine sunt mămicile care au născut mai devreme de termen

Gabriela Cristea a născut prematur. În urmă cu un an declara la „Xtra Night Show” de ce va trebui să nască înainte de termen: „Eu nasc în martie, pe undeva pe la jumătate… Eu va trebui să nasc mai repede pentru că n-am doi ani între cezariene, cu două-trei săptămâni mai devreme”

Copiii prematuri ai vedetelor. Cine sunt mămicile care au născut mai devreme de termen

Gabriela Cristea, în vârstă de 46 de ani, este căsătorită cu muzicianul Tavi Clonda, 41 de ani, și au împreună o fetiță pe nume Bella Victoria Margot, în vârstă de aproape doi ani. Înainte, Gabriela Cristea a mai fost căsătorită cu omul de afaceri Marcel Toader.

Adriana Bahmuțeanu a născut prematur. Silviu Prigoană a precizat că fiul său a avut la naştere greutatea de 900 de grame şi că starea de sănătate a bebeluşului, deşi născut la şapte luni, a fost foarte bună. "Darius nu a mai avut răbdare să stea în pântecele mamei sale", a spus Silviu Prigoană despre fiul său.

Copiii prematuri ai vedetelor. Cine sunt mămicile care au născut mai devreme de termen

Dar există și vedete care s-au născut prematur precum Ramona Olaru, asistenta de la Neatza cu Răzvan și Dani.

Ziua mondială a prematurirății, 17 noimebrie

15 milioane de copii se nasc înainte de termen

Potrivit site-ului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, www.who.int, aproximativ 15 milioane de copii se nasc înainte de termen (înainte de împlinirea a 37 de săptămâni de sarcină), iar acest număr este în creştere. Complicaţiile survenite în situaţia naşterilor înainte de termen reprezintă principala cauza a mortalităţii în rândul copiilor cu vârsta sub 5 ani. Estimările arată că aproximativ 75% dintre aceste decese ar putea fi prevenite prin intervenţii moderne şi rentabile. Aparatura necesară include incubatoare, mese de resuscitare sau aparate speciale de testat hemoglobina şi funcţiile vitale ale nou-născuţilor prematuri.

Peste 60% dintre cazuri se înregistrează în Africa şi în Asia de Sud. În ţările sărace, aproximativ 12% dintre bebeluşi sunt născuţi prematur, faţă de 9% în ţările mai bine dezvoltate, potrivit Agerpres.

Printre factorii de risc ce pot duce la o naştere prematură se numără: fumatul, consumul de alcool, utilizarea medicamentelor, regimul alimentar, stresul, vârsta de peste 35 de ani.

În România, 18.000 de copii se nasc prematur, unul la fiecare 30 de minute

Conform Asociaţiei Prematurilor din România, în ţara noastră se nasc înainte de termen aproximativ 18.000 de copii, unul la fiecare 30 de minute, indică asociatiaprematurilor.ro. La 2 septembrie 2019, Asociaţia Prematurilor a demarat proiectul "Caravana pentru control gravide şi mame aflate în risc". Până în prezent, 68 de gravide, din comunităţi defavorizate, au beneficiat de control al sarcinii şi ecografie de specialitate, în funcţie de gradul de graviditate în care se aflau. Un procent de 70% din gravidele consultate se aflau la prima ecografie, chiar dacă nu erau la prima sarcină.

Cum au surprins-o fotografii pe Olivia Wilde după ce a anunțat despărțirea de Jason Sudeikis. Erau împreună de 10 ani... Cât a slăbit Rebel Wilson și cum arată acum. Actrița din "Pitch Perfect" trece prin schimbări majore...
Ce înseamnă ora 11:11 în numerologie. Semnificații și curiozități
Dacă vrei să afli ce înseamnă ora 11:11 în numerologie, trebuie să știi că astrele au un...
Horoscopul zilei de 5 octombrie 2022. Gemenii trebuie să trăiască fără regrete. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 5 octombrie 2022 spune că Gemenii sunt genul de persoane care nu se uită...
Parteneri
Pui cu sos de ardei portughez, perfect pentru un prânz în familie
Catine.ro
Ultimele știri
x