Antena Căutare

Nicolae Pițiș a murit la vârsta de 83 de ani. Ce titlu special primise artistul din partea UNESCO

Îndrăgitul interpret de muzică folclorică Nicolae Pițiș a plecat dintre noi la vârsta de 83 de ani, miercuri, 30 noiembrie, lăsând în urmă o întreagă carieră destinată datinilor și cântecului popular. Anunțul a fost făcut de către primarul oraşului Târgu Lăpuş, Mitru Leşe.

Nicolae Pițiș a murit la vârsta de 83 de ani

Captură Video YouTube

Rapsodul popular maramureșean Nicolae Pițiș s-a stins din viață în decursul zilei de miercuri, 30 noiembrie, la vârsta de 83 de ani. Anunțul decesului său a fost împărtășit cu admiratorii artistului de către primarul oraşului Târgu Lăpuş, Mitru Leşe, prin intermediul rețelelor de socializare.

Nicolae Pițiș a fost unul dintre cei mai apreciați interpreți de muzică populară veche, fiind orginar din zona Lăpușului. Arta sa a depășit însă granițele României, Pițiș fiind cunoscut și în străinătate pentru interpretările sale, repertoriul său fiind constituit din melodii vechi, care provin din folclorul maramureșean.

A murit Nicolae Pițiș, la vârsta de 83 de ani

În anul 2011, artistul a primit titlul de „tezaur uman viu” din partea UNESCO, fiind declarat unul dintre cei mai autentici interpreți ai doinei maramureșene. Nicolae Pițiș s-a născut în Lăpuşul Românesc, o localitate din Maramureş, la o distanță de 25 de kilometri de Baia Mare. Interpretul și-a petrecut întreaga viață în orașul natal, promovând straiele populare specifice zonei, pe care le purta cu mândrie.

Fiind un artist îndrăgit, care a dus mai departe tradițiile românești ale zonei, trecerea sa în neființă a fost anunțată chiar de către primarul orașului Târgu Lăpuș, prin intermediul unui mesaj publicat pe rețelele de socializare.

Nicolae Pițiș, unul dintre cei mai autentici interpreți ai doinei maramureșene. Distincțiile primite de-a lungul carierei

De-a lungul vieții sale, Nicolae Pițiș a fost recompensat cu numeroase distincții pentru activitatea sa profesională. Rapsodul a reprezentat România în cadrul mai multor evenimente culturale şi muzicale internaţionale, iar cântul său a impresionat și în străinătate.

Cu toate acestea, marele artist declara, cu modestia și simplitatea care l-au caracterizat, că nu știe dacă distincțiile primite de-a lungul carierei sunt neapărat meritul său.

În luna iulie a acestui an, interpretul de muzică folclorică a primit din partea episcopului ortodox al Maramureșului și Sătmarului, Preasfințitul Părinte Iustin, cea mai valoroasă distincție pentru mireni și anume „Crucea Voievodală Maramureșeană”. Artistul a primit, în urmă cu câțiva ani, și titlul de „Tezaur Uman Viu”, un proiect realizat la inițiativa Ministerului Culturii și UNESCO.

Un alt moment reprezentativ pentru cariera lui Nicole Pițiș a fost și contribuția sa în cadrul filmului „Pintea”, unde a intepretat vocal și instrumental cântecele cu noduri. Paiunea pentru muzică i-a fost insuflată de tatăl lui, care, la rândul său, a deprins dragostea pentru folclor tot din sânul familiei.

Din ce câștigă bani iubita lui Liviu Vârciu. Anda Călin a renunțat la un job stabil pentru propria afacere... Liviu Vârciu și Anda Călin au planuri de nuntă. Când urmează cei doi parteneri să facă pasul cel mare...
Horoscopul săptămânii 30 ianuarie – 5 februarie 2023. Descoperă ce îți rezervă astrele, în funcție de zodie
Horoscopul săptămânii 30 ianuarie – 5 februarie 2023 aduce vești bune pe plan profesional...
Horoscopul zilei de 31 ianuarie 2023. Taurii pierd bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 31 ianuarie 2023 aduce vești bune pentru cei mai mulți nativi din zodiac....
Parteneri
Ce spune culoarea părului tău despre tine. Tipul de personalitate pe care îl ai
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x