S-au inversat rolurile! Iată de ce s-au supărat paparazzi pe vedete!

 

E cunoscut faptul că relația dintre paparazzi și vedete a fost întotdeauna una tensionată, fotografii indiscreți fiind deseori acuzați de invadare a vieții private a vedetelor. Dar iată că recent rolurile s-au schimbat, iar paparazzi au început să depună plângeri împotriva vedetelor, care le folosesc fotografiile fără să le ceară acordul.

Printre vedetele care au fost date în judecată de paparazzi se numără Jennifer Lopez sau modelul Gigi Hadid, care au postat pe rețelele de socializare imagini făcute de paparazzi, fără a le cere acestora acordul pentru a le publica.

De ce au paparazzi dreptul de a-și cere drepturile de autor?

În mod normal, ai crede că dacă ești subiectul unei fotografii, ai dreptul să o folosești după bunul tău plac, atâta timp cât apari în ea, însă lucrurile nu stau chiar așa. Legea dreptului de autor spune că de fapt, fotograful deține drepturile asupra fotografiei pe care a facut-o, dacă acesta nu și-a cedat drepturile unui terț, cum ar fi o agenție.

Neel Chatterjee, un avocat american specializat pe disputele cu privire la proprietatea intelectuală, a declarat pentru The Guardian că rețelele sociale au introdus un grad enorm de complexitate în problemă. Funcția de share pune cele mai mari probleme, pentru că astfel conținutul se răspândește imediat, dincolo de controlul deținătorului drepturilor de autor.

O altă problemă o reprezintă postările sponsorizate, pentru că unele vedete au putut câștiga până la un milion de dolari prin astfel de postări, folosind poze pentru care nu aveau drepturi. De aceea, foarte mulți fotografi au cerut chiar compensații financiare din partea vedetelor.

Problema drepturilor de autor nu pare însă a avea o rezolvare în viitorul apropiat, din cauza complexității sale, mai ales de la apariția și extinderea necontrolată a mediului online.facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI