Bilete de avion și cazare pe cont propriu sau pachet city break – tu unde călătorești toamna aceasta?

Poate că te-ai întrebat de multe ori dacă e mai bine să alegi o ofertă city break de la o agenție de turism online sau să îți cumperi doar bilete de avion și să îți planifici vacanța pe cont propriu. Adevărul e că fiecare dintre variante include avantaje și dezavantaje. În primul rând, trebuie să te gândești la timpul pe care vrei să-l petreci la destinație, la bugetul de vacanță de care dispui, dar și la timpul liber pe care îl ai la dispoziție ca să găsești cele mai bune oferte. Cum sezonul vacanțelor estivale se apropie de sfârșit, city break-urile sunt din nou cele mai căutate vacanțe de către turiștii români, alături de ofertele last-minute în Grecia, Spania sau Turcia.

Poate că te-ai întrebat de multe ori dacă e mai bine să alegi o ofertă city break de la o agenție de turism online sau să îți cumperi doar bilete de avion și să îți planifici vacanța pe cont propriu. Adevărul e că fiecare dintre variante include avantaje și dezavantaje. În primul rând, trebuie să te gândești la timpul pe care vrei să-l petreci la destinație, la bugetul de vacanță de care dispui, dar și la timpul liber pe care îl ai la dispoziție ca să găsești cele mai bune oferte. Cum sezonul vacanțelor estivale se apropie de sfârșit, city break-urile sunt din nou cele mai căutate vacanțe de către turiștii români, alături de ofertele last-minute în Grecia, Spania sau Turcia.

Avantajele și dezavantajele vacanțelor individuale

În primul rând, atunci când vrei să îți faci singur pachetul de vacanță trebuie să cauți biletele de avion din timp, pentru că prețurile variază foarte mult cu două săptămâni sau chiar câteva zile înainte de zbor. Asta înseamnă că trebuie să îți petreci destul de mult timp verificând site-urile agențiilor de turism online și să îți cumperi biletul de avion, în mod ideal, cu 6 săptămâni înainte de zbor. Poți găsi oferte ieftine pentru bilete de avion și cu 20 de zile înainte de zbor, așa că e bine să rămâi conectat, ba chiar nu ar strica să te abonezi la newsletter-ele agențiilor de turism, ori chiar a companiilor de zbor pentru oferte speciale. În acest punct, ar fi bine să îți alegi câteva orașe din Europa pe care ai vrea să le vizitezi și să nu te oprești la o singură destinație.

Ca să găsești cele mai ieftine bilete de avion trebuie să ai un program care să-ți permită un city break flexibil, pentru că cele mai ieftine bilete de avion pot fi cumpărate cu plecare în zilele din timpul săptămânii, de obicei marți sau miercuri, ori sâmbăta. Dacă vrei să salvezi câțiva zeci de euro pentru zborul dus-întors, ai putea să îți iei concediu pentru ziua de luni și/sau marți, mai degrabă decât vineri. Ideea e să nu faci și tu ca toți ceilalți turiști și să alegi varianta de călătorie neconvențională. În plus, eviți aglomerația de weekend, pentru că cei mai mulți turiști din Europa aleg să petreacă la destinație zilele de vineri și sâmbătă, cu întoarcere în ziua de duminică. Dacă ești un călător împătimit, cu siguranță ți-ai pus deoparte câteva zile de concediu pentru mini-vacanțe!

În al doilea rând, atunci când îți rezervi bilete de avion nu trebuie să te oprești la zborurile cu aterizare pe aeroporturile mari, mai ales dacă pleci într-un city break în Londra, Paris, Amsterdam sau Dublin, orașe în care taxele de aeroport ajung destul de mult. Ai putea, în schimb, să verifici dacă sunt zboruri low-cost pe aeroporturile din împrejurimi sau în orașele din apropiere, urmând ca de acolo să iei autobuzul sau trenul spre centrul orașului.

Dacă zbori spre un oraș din Europa pentru 2,3 sau 4 zile și vrei sa găsești bilete de avion ieftine, e indicat să îți rezervi zborul de la o companie low-cost pentru că ofertele pentru bilete de avion sunt mai accesibile ca preț decât cele ale companiilor de linie. Ar fi bine să iei în calcul că cele mai multe zboruri low-cost sunt cu plecare dimineața devreme sau noaptea târziu și că poți lua cu tine doar un bagaj de mână de până în 10 kg. Partea bună e că nu ai nevoie de un bagaj foarte voluminos dacă petreci doar două sau trei zile la destinație. Chiar dacă nu te-ai gândit până acum, e bine să iei în considerare și costurile pe care le implică transportul intern până la aeroport sau legăturile cu autobuzul. Dacă ești nevoit să plătești un taxi până la aeroport, costurile vacanței saltă considerabil. Poate te gândești că vei avea nevoie de un bagaj de cală dacă te întorci cu suveniruri din city break, dar poți rezolva ușor acest aspect dacă îți faci cumpărăturile din duty-free-ul de la aeroport. Spre exemplu, dacă zbori spre Lisabona low-cost și te gândești că ți-ar plăcea să te întorci acasă cu 2-3 sticle de vin de Porto sau Madeira, poți să le cumperi din duty-free-urile din aeroport, iar în felul acesta nu va trebui să plătești taxe suplimentare pentru un bagaj de cală. Toamna e numai bună pentru călătorii ușoare și rute neprevăzute.

După ce ai ales destinația pentru escapada de toamnă și ai cumpărat biletele de avion, poți trece la următorul nivel și poți verifica ofertele de cazare în orașul în care urmează să călătorești. Dacă ești dispus să plătești câțiva euro în plus, oprește-te la site-ul unei agenții de turism online, dacă vrei să eviți situațiile neplăcute când ceea ce ai văzut online nu se potrivește deloc cu ce ai găsit în cameră.

Avantajul rezervărilor prin agenția de turism e că poți să faci o plângere și ai mai multă siguranță decât dacă vorbești direct cu un manager al unui hostel obscur de la marginea orașului. Depinde doar de tine ce riscuri ești dispus sau nu să îți asumi. Sfatul meu, dacă vrei să găsești cazare mai accesibilă ca preț, e să nu te oprești la ofertele de cazare din centrul orașului, ci la cartierele aflate la câțiva kilometri de zona centrală.

Dacă optezi pentru această variantă, trebuie numaidecât să verifici dacă ai o stație de metrou sau o linie de autobuz în apropiere, ca să nu pierzi foarte mult timp cu transportul în comun. Dacă îți place să fii propriul tău agent de turism, atunci ar fi bine să verifici din timp harta orașului în care urmează să călătorești și ți-aș recomanda să afli mai multe detalii despre zona în care urmează să te cazezi. De pildă, poți verifica ce spun localnicii despre anumite zone ale orașului sau piețe și cât de sigure sunt cartierele respective sau străzile. Dacă faci un efort minim în sensul aceasta poți să te plimbi liniștit de la gura de metrou spre camera de hotel și eviți în felul acesta să te trezești într-o zonă industrială părăsită sau într-o zonă ceva mai obscură a orașului, unde costurile foarte scăzute pentru camerele de hotel s-ar putea să fie legate tocmai de faptul că zona în care urmează să te cazezi nu e foarte sigură pentru turiști.

Ce îți oferă un plus un pachet city break?

După cum ți-ai dat seama până acum, o vacanță planificată pe cont propriu necesită timp, iar pentru unii dintre noi acest aspect poate fi văzut ca un dezavantaj. Poate că nu ești dispus să piezi ore bune verificând cele mai bune oferte pentru bilete de avion sau cazare sau să studiezi harta orașului înainte de a ajunge acolo. În acest caz, ți se potrivește mai bine o ofertă city break gata făcută și verificată de agenția de turism. Ofertele city break sunt de obicei pentru zilele de weekend, așa că programul tău de vacanță nu va afecta programul de lucru, iar avantajul unei astfel de vacanțe e că poți să îți planifici mai multe ieșiri de weekend în orașe ieftine din Europa precum Bruxelles, Lisabona, Frankfurt sau Milano. De obicei, agențiile de turism îți oferă pachete city break pentru 2 sau 3 zile petrecute la destinație. În cazul în care îți dorești să descoperi orașul în amănunt, ba chiar să mergi în cel puțin o excursie opțională în împrejurimi, varianta aceasta s-ar putea să nu ți se potrivească. În schimb, dacă vrei să te relaxezi și să nu epuizezi în doar două zile majoritatea obiectivelor sau traseelor turistice, două zile sunt mai mult decât suficiente. Ai timp să te plimbi, să deguști mâncarea tradițională și să te relaxezi pe o terasă până seara târziu dacă vremea e călduroasă.

Spre care destinații din Europa îți poți achiziționa cele mai ieftine bilete de avion?

Cele mai ieftine bilete de avion sunt pentru rutele care au zboruri low-cost cu plecare aproape zilnică. Dacă nu trăiești în București sau într-un oraș din apropiere, ci în Iași, Cluj-Napoca sau Timișoara, ar fi bine să îți alegi oferte pentru bilete de avion spre destinații care au legătură directă din orașul tău. În topul celor mai ieftine bilete de avion se regăsesc destinațiile din Italia (Roma, Milano sau Bologna) spre care există legături directe cu avionul din mai multe orașe din țară. La fel de accesibile sunt destinațiile din Germania (Berlin, Munchen sau Frankfurt), dar și zborurile spre Amsterdam, Bruxelles, Atena sau Praga. Dacă vrei să ajungi într-un oraș anume, ar fi bine să verifici și ofertele pentru zboruri interne din Spania, spre exemplu. Dacă ai o legătură foarte avantajoasă ca preț spre Madrid, poți profita de ea, și dacă vrei să vezi și Barcelona, ar fi bine să verifici zborurile low-cost Madrid-Barcelona. E bine să știi că cele mai bune oferte pentru bilete de avion diferă de cele mai bune oferte city break care vizează destinațiile turistice căutate în orice sezon, cum sunt Viena, Praga, Roma, Paris, Berlin sau Bruxelles. Posibilitațile de vacanță sunt infinite, chiar dacă vara s-a sfârșit, iar destinațiile urbane din Europa sunt din nou în vogă. Ce-ar fi să îți planifici și tu o călătorie în săptămânile care urmează? Dacă mai ai alte ponturi de călătorie, împărtășește-le cu noi!

Ultimele știri