Antena Căutare

„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” şi „La Gomera”, între lungmetrajele eligibile pentru nominalizare la European Film Awards

„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (2018), de Radu Jude, şi „La Gomera” (2019), de Corneliu Porumboiu, se numără între cele 46 de lungmetraje eligibile pentru nominalizare la European Film Awards, trofee acordate de Academia Europeană de Film.

„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (2018), de Radu Jude, şi „La Gomera” (2019), de Corneliu Porumboiu, se numără între cele 46 de lungmetraje eligibile pentru nominalizare la European Film Awards, trofee acordate de Academia Europeană de Film.

Cele 46 de producţii reprezintă 31 de ţări. Filmele au fost selectate de un comitet alcătuit din Giorgio Gosetti (programator de festival, Italia), Kathrin Kohlstedde (programator de festival, Germania), Paz Lazaro (programator de festival, Spania), Mary Nazari (distribuitor, Rusia), Edvinas Pukšta (programator de festival, Lituania) şi Agathe Valentin (agent de vânzări, Franţa).

În următoarele săptămâni, cei peste 3.600 de membri ai European Film Academy vor vota pentru nominalizări la categoriile „film european”, „regizor”, „actor”, „actriţă” şi „scenarist”.

Nominalizările vor fi anunţate pe 9 noiembrie, la European Film Festival de la Sevilia.

Articolul continuă după reclamă

Un juriu format din opt membri va decide câştigătorii la categoriile „imagine”, „montaj”, „scenografie”, „costume”, „machiaj şi coafură”, „coloană sonoră”, „sunet” şi „efecte vizuale”.

Cea de-a 32-a ediţie a decernării premiilor Academiei Europene de Film va avea loc pe 7 decembrie, la Berlin.

„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, scris şi regizat de Radu Jude, este o coproducţie România, Cehia, Franţa, Bulgaria, Germania.

Cel de-al şaselea lungmetraj al regizorului Radu Jude a fost primul film românesc recompensat cu Globul de Cristal la Karlovy Vary (2018). El a fost propunerea României pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină” a premiilor Oscar 2019.

Pelicula, cu Ioana Iacob, Alexandru Dabija, Alex Bogdan, Ilinca Manolache, Şerban Pavlu, Ion Rizea, Claudia Ieremia şi Bogdan Cotleţ în distribuţie, spune povestea realizării unei reconstituiri istorice, a masacrului de la Odessa din Al Doilea Război Mondial, pentru un spectacol de stradă.

Producţia a fost lansată în cinematografele româneşti pe 28 septembrie 2018.

Filmul a mai fost recompensat cu trofeul Golden Mimosa pentru cel mai bun scenariu, la Herceg Novi Film Festival - Montenegro Film Festival, şi cu premiul Golden Barge pentru cel mai bun lungmetraj, la Vukovar Film Festival (Croaţia).

„The Whistlers/ La Gomera” (România, Franţa), al cincilea lungmetraj regizat de Corneliu Porumboiu, a avut premiera mondială anul acesta la Festivalul de la Cannes, unde a fost selectat în competiţie.

Critica de specialitate l-a caracterizat ca fiind un film noir cu accente comice şi minunate răsturnări de situaţie.

„La Gomera” este prima producţie semnată de Porumboiu care a fost filmată şi în afara României, în Spania şi Singapore. Din distribuţie fac parte Vlad Ivanov, Catrinel Marlon (Menghia), Rodica Lazăr, Sabin Ţambrea, Julieta Szönyi, George Piştereanu, István Teglas, Agustí Villaronga, Cristóbal Pinto şi Antonio Buíl.

Ivanov este Cristi, un poliţist român corupt implicat într-o afacere de 30 de milioane de euro cu mafia. El ajunge în insula La Gomera (Spania) pentru a învăţa „El Silbo”, un limbaj fluierat folosit de localnici. Limbajul codat îl va ajuta să-l elibereze pe Zsolt (Ţambrea), un traficant aflat în arest la Bucureşti şi singurul din bandă care ştie unde sunt ascunşi banii.

Lungmetrajul a fost vândut spre distribuţie în 27 de teritorii, între care America de Nord, China, India, America de Sud, Africa de Nord şi Centrală, Marea Britanie, Franţa şi Spania. Agentul internaţional de vânzări este MK2 Films.

În România, filmul va fi lansat în cinematografe pe 13 septembrie, fiind distribuit de Ro Image şi 42 KM FILM.

Franţa este ţara implicată în cele mai multe dintre producţiile declarate eligibile, 22.

Printre cele 46 de lungmetraje eligibile pentru nominalizare la EFA se află „La Noche de 12 Años” (Spania, Franţa, Argentina), de Alvaro Brechner, „Grâce à Dieu” (Franţa), de François Ozon, „High Life” (Germania, Franţa, SUA, Polonia, Marea Britanie), de Claire Denis, „Les Misérables” (Franţa), de Ladj Ly, „Doubles Vies” (Franţa), de Olivier Assayas, „Dolor y Gloria” (Spania), de Pedro Almodóvar, „La Paranza dei Bambini” (Italia), de Claudio Giovannesi, „Sorry We Missed You” (Marea Britanie, Franţa, Belgia), de Ken Loach, „Šavovi” (Serbia), de Miroslav Terzić, „Dronningen” (Danemarca, Suedia), de May el-Touhky, şi „The Favourite” (Marea Britanie, Irlanda), de Yorgos Lanthimos.

Sursa : news.ro

Documentare despre Regele Mihai şi Regina Maria, la History după 75 de ani de la trecerea de partea Aliaţilor... Johnny Flynn este David Bowie în filmul „Stardust”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x