In urma cu 30 de ani, o femeie mascata facea streap-tease in cadrul unei emisiuni de noapte din Italia. Aceasta era recompensa pentru raspunsurile corecte date de telespectatorii care sunau in direct.
Se lasa de inteles faptul ca asa a inceput sa se construiasca imperiul mass-media controlat de primul ministru al Italiei, Silvio Berlusconi. Ce omite insa regizorul sa precizeze este faptul ca secventa ce apartine arhivei emisiunii "Colpo Grosso" a fost difuzata timp de 2 ani de postul privat Italia 7, despre care doar s-ar fi zvonit ca Berlusconi ar fi vrut sa il achizitioneze, lucru care nu s-a materializat insa.
"Videocracy", un termen ce desemneaza puterea imaginii asupra societatii
Berlusconi a fost insa cel care a reusit sa fie conducatorul unei tari pentru ca, spune regizorul Erik Gandini "Presedintele televiziunii este presedintele intregii tari in Italia."
Tot in Italia poti numi pe cineva "il presidente" doar pentru ca este o persoana foarte importanta, indiferent de rolul sau in societate. Astfel, faptul ca este numit "presedintele" pe tot parcursul filmului nu reprezinta vreo confuzie la adresa functiei politice a lui Berlusconi, ci doar o particularitate nationala. Cu toate acestea, el este liderul partidului politic din care face parte si omul din spatele a peste 50% din productia mass-media a Italiei, detinand trei posturi tv analoage, cateva digitale si cele mai importante publicatii de presa.
Camera de filmat patrunde in spatele cortinei acestei lumi prefabricate, in care cei mai multi aspira la cele 15 minute de faima prezise de Warhol. Sunt urmariti oameni care se afla in cele doua lumi despartite de ecranul televizorului: cei care apar pe sticla si cei care aspira sa ajunga acolo.
Rick Canelli este unul dintre acele persoane obsedate sa devina "cineva" si este convins ca a face un schimb intre ipostaza de spectator si cea de entertainer ii va aduce fericirea.
Este de fapt vorba despre o intreaga lume care se hraneste cu iluzia unei vieti de spectacol: fetele, in marea lor majoritate vor sa devina "veline", chipuri frumoase in tinute sumare ce aduc audienta doar prin simpla aparitie.
Cei care creeaza si vand iluzii
Este interesant de aflat si o frantura din viata celor care sunt papusarii acestei industrii: Lele Mora si Fabrizio Corona. Mora este cel care "descopera" noi talente pe care le transforma in staruri, iar Corona este practic un brand mai renumit decat Berlusconi. A pornit ca un paparazzo ce santaja vedetele pentru fotografii compromitatoare si a ajuns mai celebru decat ele.
Scena cea mai grotesca mi s-a parut cea in care Corona cere membrului unei familii indoliate sa poate un tricou pe care scria "Corona" si asta pentru ca imaginile aveau sa fie difuzate la televizor.
Cele doua personaje traiesc intr-un cult al propriei personalitati si vorbesc cu foarte multa nonsalanta si mandrie despre ceea ce fac.
Mora il aseamana in mod admirativ pe Berlusconi cu Mussolini, iar Corona accepta sa fie filmat gol sub dus sau cand ameninta telefonic pe cineva celebru cu publicarea unor fotografii compromitatoare.
In Italia, trailerul a fost interzis pe posturile tv RAI. Si nu este de mirare. La fel cum Mussolini declara ca el nu a inventat fascismul ci doar l-a scos la iveala din poporul italian, asa si despre Berlusconi s-ar putea spune ca nu a inventat acest tip de mass-media, ci doar a descoperit latura perversa care se ascunde in orice telespectator italian.
sursa video: youtube.com
sursa foto: www.kino.com
Dennis Hopper a murit ieri, la 74 de ani... Se cauta Un cuplu mortal...