Live acumAcces Direct
Prime Time 20:30Chefi la cutite

Importanța reciclării textilelor pentru protejarea mediului înconjurător

Importanța reciclării textilelor pentru protejarea mediului înconjurător

Cele mai multe produse utilizate în viața de zi cu zi pot fi recuperate, reciclate sau refolosite. Transformarea lor în deșeuri și aruncarea la groapa de gunoi poluează grav mediului înconjurător. Din fericire, deșeurile textile pot fi recuperate în procent de 70% până la 100%, ele fiind printre produsele cel mai ușor de colectat și reciclat. Deși țara noastră nu are încă o disciplină formată din punct de vedere al recuperării materialelor refolosibile, fiind cu câțiva pași în urma țărilor nordice unde procentul reciclării depășește 90%, în ultima vreme observăm și la noi o schimbare de mentalitate și o grijă mai mare pentru protejarea mediului.

Prin colectare și reciclare de textile se obțin beneficii pentru mediu și pentru economia unei țări. Unele companii iau în calcul încă din faza de producție a hainelor un eventual proces de reciclare și astfel folosesc părți ușor de detașat, cum sunt nasturii, capsele sau fermoarele. În special în ceea ce privește bumbacul, rata de reciclare este una ridicată. Eliberarea gropilor de gunoi de materialele textile are efecte benefice asupra mediului înconjurător. În plus, o dezvoltare serioasă a industriei de reciclare înseamnă crearea de noi locuri de muncă, o strategie câștigătoare pentru orice administrație.

Reciclarea uniformelor de lucru închiriate

Companiile specializate în servicii de închiriere a uniformelor de lucru au în vedere reciclarea acestora, prin implementarea unor măsuri menite să protejeze mediul înconjurător. “More is Less” este un motto aplicat foarte bine pe ideea de “reutilizare a textilelor ieșite din uz”, idee ce poate avea la baza disponibilizarea în mod responsabil a uniformelor uzate, dar și reutilizarea unor echipamente și uniforme de lucru, ce nu mai sunt purtate de anumiți utilizatori din varii motive.

Industria textilelor este una dintre cele mai dezvoltate la nivel global. Prima problemă care se ridică în ceea ce privește efectele pe care le are asupra mediului este modul în care sunt obținute materialele textile. Dacă producția lor nu este atât de prietenoasă cu mediul înconjurător, din cauza produselor și a echipamentelor utilizate, atunci măcar recuperarea și reciclarea textilelor care nu se mai folosesc să fie un pas înainte. Bumbacul și lâna sunt printre cele mai biodegradabile materiale, în timp ce acrilicele, nailonul și poliesterul se degradează cel mai greu. Marile companii din industria modei previn poluarea mediului folosind materiale biodegradabile - precum bumbacul organic - și reciclează stocurile vechi de haine pentru producerea noilor linii de îmbrăcăminte.

O soluție în acest sens este colectarea materialelor textile și împărțirea lor în trei categorii:

  • reciclabile
  • refolosibile
  • repurtabile.

Materialele repurtabile sunt cele care se găsesc într-o stare decentă din punct de vedere al calității și pot fi donate celor aflați în nevoie.

Cele refolosibile au părți de material care pot fi transformate în textile utilizate cu scop casnic sau industrial.

Materialele reciclabile sunt cele a căror stare nu mai permite utilizarea, ci doar transformarea lor în alte fibre.

Acest sistem va duce la un procent mai mic de haine aruncate la gunoi și de textile achiziționate inutil, deoarece după încheierea unui ciclu de purtare sau utilizare același produs va avea o nouă întrebuințare. În cazul marilor companii de profil, grija pentru mediu nu a venit numai din inițiativa civică a proprietarilor sau acționariatului. De cele mai multe ori, la nivel internațional sau la nivel de stat se impun măsuri pentru protejarea resurselor naturale, iar companiile trebuie să le respecte.

Reciclarea textilelor nu trebuie să cadă exclusiv în responsabilitatea autorităților și companiilor. Această grijă pentru mediul înconjurător poate fi aplicată la nivelul de bază al fiecărei familii. Un prim pas îl poți face prin cumpărarea unor textile de calitate, ușor degradabile.

O altă măsură este donarea textilelor pe care nu le mai folosești. Există o mulțime de oameni care sunt recunoscători să primească haine pe care tu le consideri demodate, dar au fost păstrate în condiții bune și îngrijite. În ceea ce privește textilele degradate parțial, acestea pot fi folosite pentru diferite scopuri casnice, spre exemplu pot fi transformate în cârpe de șters praful. Pentru cele aflate în stare avansată de degradare, pe care nu le poți dona, nici folosi în alt scop, poți căuta un centru de colectare sau o asociație care se ocupă cu reciclarea lor.

Fanatik.ro

Şoferul unui Audi s-a oprit din goană abia când i-a sărit o roată şi a intrat în parapet,...

Observator Antena 1

Șoferul vitezoman din Botoșani a transmis Live, pe Facebook, momentul impactului devastator...

Observator Antena 1

O recunosti? Socul zilei! Internata de urgenta! Imaginile momentului in showbiz

Spynews.ro

„Cancer!” Dinu și Deea Maxer au făcut anunțul șocant în direct

Spynews.ro

Vedeta din România care a recunoscut că a participat la lupte ilegale cu interlopi: "Erau bani...

AntenaSport

Care este ritualul de iniţiere în cea mai periculoasă organizaţie a Mafiei din Italia....

AntenaSport

Daniela Crudu este istorie! Mihai Costea, într-o nouă relație cu o altă bombă sexy din lumea...

Antenastars.ro

Are sau nu are coronavirus? Horia Moculescu, primele declarații după ce a fost testat: „Am...

Antenastars.ro

ȘASE seriale super tari care revin cu sezoane noi luna aceasta

Zu TV

CINCI vedete care nu au cont pe rețelele sociale

Zu TV

5 zodii care redescoperă dragostea în 2018 – Cea mai iubită zodie este…

tvhappy.ro

Cu cine a fost căsătorită Mihaela Tatu. Motivul pentru care a divorțat fulgerător după 16...

Playtech.ro

Din păcate, este vorba despre tatăl Monicăi Gabor. Bărbatul a confirmat

Playtech.ro

BOMBA pregătită de Becali! “Gratis îl iau!”. Fotbalistul din naţionala României, la...

Telekomsport.ro

Un economist celebru șochează România: Sărăcim, sărăcim, sărăcim!

Capital.ro

Românii fug de școală! Cifrele abandonului școlar în România sunt incredibile

Impact

A fost găsită moartă în casă, iar medicii au aflat că obișnuia să consume un produs după...

Antena3.ro

Cum prepari cea mai delicioasa pizza de casă. Reteta are un secret al marilor bucatari

Voxbiz.ro

Ce probleme are o masina care este tinuta in parcare si este folosita foarte putin

Cars.ro

COVID-19. Avem voie să ne scăldăm în piscină sau mare? Specialiștii americani au răspuns

Jurnalul
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro