Căutare Live

Toamna, anotimpul ideal pentru a-ți transforma grădina într-un mic paradis!

Toamna își face tot mai simțită prezența, temperaturile de afară coboară iar ziua devine din ce în ce mai scurtă.

Toamna își face tot mai simțită prezența, temperaturile de afară coboară iar ziua devine din ce în ce mai scurtă.

Iar acest lucru înseamnă că este timpul pentru grădinărit. Grădina este spațiul care ar trebui să primească toată atenția ta în acest anotimp, deoarece este momentul ideal pentru modificări și plantări care îi pot îmbunătăți aspectul, transformând-o într-o oază de relaxare. În plus, schimbarea sezonului îți poate afecta buna dispoziție și starea de spirit, un motiv în plus pentru a-ți petrece timpul în mod plăcut, în mijlocul naturii.

Orașele aglomerate ne determină tot mai des să căutăm un colțișor de verdeață și aer curat. Astfel, de ce să nu transformi grădina într-unul dintre locurile cele mai apreciate de întreaga familie? Câteva idei inovative sunt singurul lucru de care ai nevoie.

Plantează pomii potriviți

Pomii fructiferi nu ar trebui să lipsească din grădina ta, deoarece îți vor aduce nenumărate avantaje în fiecare sezon. Primăvara te vei putea bucura de o explozie de culoare și parfum, iar vara și toamna, de fructe proaspete, culese direct din grădină. În plus, te vor feri de razele puternice ale zilelor însorite de vară.

Sezonul optim recomandat pentru plantarea acestora este toamna. Ceea ce este important, e alegerea pomilor în funcție de caracteristicile grădinii tale. De exemplu, pomii se pot planta până la altitudinea de 1.500 de metri, iar terenul trebuie să fie plan, cu o înclinație de maxim 10%.

În cazul unui teren cu o pantă între 10% și 15%, nu este recomandată plantarea caișilor, piersicilor sau nectarinilor. Trebuie să ții cont și de tipul de sol, de temperatură, curenții de aer, înghețuri târzii, sau lumină. Fiecare soi are specificul și nevoile sale, de aceea este esențial să te informezi corespunzător înainte de a face o alegere. O altă recomandare este ca pomii să fie achiziționați de la magazinele de specialitate, care, pe lângă consultanță, pot garanta și calitatea produselor.

Legumele de primăvară

Deși sezonul rece poate părea nepotrivit pentru dezvoltarea plantelor, unele legume se plantează toamna și se recoltează primăvara. Dacă o parte din grădina ta este adaptată cultivării legumelor, alege dintre următoarele soiuri: ceapa - pentru ca primăvara să te poți bucura de ceapă verde, arpagicul se plantează în lunile octombrie și noiembrie; sparanghelul - se plantează toamna târziu, într-un sol bine drenat cu un ph între 6.5 și 7.5; salata verde - se plantează cât mai la suprafață iar solul rece o va ajuta să germineze; ridichile - sunt legume foarte puțin pretențioase care se vor recolta la 3, 4 luni de la plantare; mazărea - aceasta se poate planta sub clopote de plastic sau sticlă, într-un sol nisipos, cât mai la soare.

Pe lângă satisfacția de a culege legume proaspete din spatele casei, te vei putea bucura de roadele propriei munci.

Beneficiile florilor de grădină

Toamna este anotimpul potrivit pentru plantarea anumitor specii de flori. Pe lângă faptul că este o activitate plăcută, totodată îți va aduce nenumărate beneficii. În primul rând, activitatea fizică în aer liber va avea un efect pozitiv asupra stării tale de spirit și îți vei exersa abilitățile de grădinar.

Citește și
colaj de imagini cu icoane cu sfantul andrei si un scris pe mijloc
Sfântul Andrei 2021: 30 noiembrie. Tradiții, obiceiuri și superstiții pentru sărbătoarea de azi
Sfântul Andrei 2021: 30 noiembrie. Tradiții, obiceiuri și superstiții pentru sărbătoarea de azi
elwira, mihai petre, cuza si emi la finala asia express sezon 4
Ce a scris Cuza pe internet după ce el și Emi nu au reușit să câștige Finala Asia Express sezon 4
Ce a scris Cuza pe internet după ce el și Emi nu au reușit să câștige Finala Asia Express sezon 4
felicitare cu flori roz pe margini pe care scrie mesaje de sfantul andrei 2021
Felicitări de Sfântul Andrei 2021 cu mesaje ”La mulți ani” de trimis prin SMS, WhatsApp sau Facebook pe 30 noiembrie
Felicitări de Sfântul Andrei 2021 cu mesaje ”La mulți ani” de trimis prin SMS, WhatsApp sau Facebook pe 30 noiembrie
Mai multe articole

Apoi, aspectul grădinii tale va fi mult îmbunătățit, devenind un mic paradis atunci când acestea vor înflori.

Specialiștii spun că toamna este cea mai bună perioadă pentru a planta lalele, zambile, narcise, iriși, frezii sau lăcrimioare.

După plantare, bulbii vor intra în repaus pe timpul iernii, iar odată cu primele raze de soare al primăverii vor începe să crească și vor înflori. Înainte de a-i planta, asigură-te că bulbii sunt de dimensiuni mai mari, nu au părți moi sau mucegăite, nu sunt încolțiți.

Folosește-ți creativitatea

Cu puțină imaginație, grădina ta va arăta spectaculos atât toamna, cât și în sezonul cald. O bună idee, care îți va permite să te bucuri de aer curat indiferent de sezon, este construirea unui foișor. De asemenea, un leagăn sau un hamac îți va oferi momente de relaxare în zilele cu vreme bună.

Alte idei creative pe care nu ar trebui să eziți să le pui în practică sunt folosirea pavajului sau a pietrișului ornamental, pentru crearea potecilor. Lămpile cu lumină solară vor oferi strălucire odată cu înserarea, iar piticii de grădină vor aduce un plus de farmec.

Indiferent de modul în care alegi să îți amenajezi grădina, profită de zilele de toamnă și creează locul ideal de relaxare.

Sursa foto: Shutterstock

Celebrul tenor Ian Storey vine la Craiova! Iubitorii de muzică au şansa de-a admira un spectacol grandios!... Un video prea emoționant! Câinele, cel mai de nădejde prieten al acestei femei. Nimeni nu face asta pentru ea!...
Parteneri
Ana-Maria Calița, despre sinceritate și autenticitate: „Atitudinea unei persoane este cel mai atrăgător lucru al său”
Ana-Maria Calița este una dintre cele mai vesele și mai dezinvolte femei de la noi din țară. Actrița a acceptat invitația echipei noastre și ne-a oferit un interviu plin de amuzament, dar și de momente emoționante. Ana-Maria ne-a povestit câteva detalii din spatele scenei și cum a reușit să facă performanță. Deși pare mereu zâmbitoare, aceasta ne-a mărturisit că lucrurile nu stau întotdeauna așa.
Catine.ro
Ultimele știri