Live acumObservator 16
Prime Time 20:30Poftiti pe la noi: Poftiti la circ

"Cenusareasa" - din folclor, la Walt Disney

"Cenusareasa" este una dintre cele mai frumoase povesti din lume. Cules din folclor, in urma cu mai bine de 400 de ani, basmul a devenit celebru datorita filmului de animatie creat de Walt Disney, in 1950.

Prima varianta a basmului a fost publicata de Charles Perrault in 1697, sub numele de "Cendrillon". Mai tarziu a aparut si in culegerea de basme a Fratilor Grimm, unde a fost numita "Aschenputtel".

In lume, exista zeci de versiuni ale povestii, cele mai vechi datand din perioada Greciei Antice. Basmul "Rhodopis" prezenta o tanara "cu obrajii rosii" ai carei pantofi au fost furati de un vultur. Pasarea i-a dus incaltamintea regelui Memphis, care le-a ordonat oamenilor sai sa o caute pe detinatoarea lor in tot regatul, impresionat fiind de forma acestora. Dupa ce a fost gasita, Memphis a luat-o de sotie pe frumoasa Rhodopis.

O alta versiune a "Cenusaresei" se intalneste si in "O mie si una de nopti".

In 1950, Walt Disney va crea un film de animatie inspirat de frumosul basm "Cinderella". Productia s-a bucurat de un mare succes, iar coloana sonora a filmului a castigat numeroase premii.

In 2001, studiourile Disney lanseaza "Cinderella II: Dreams come true / Cenusareasa II: Visele devin realitate", care va putea fi vizionat luni seara, la Antena1, la 20.30.

Recomandari